TERORISTI TRAŽE OBJAVLJIVANJE DOKAZA IZ SRBIJE: Advokati vođa tzv. OVK uputili zahtev specijalnom tužiocu

Tanjug

16. 07. 2022. u 21:24

ODBRAMBENI timovi Hašima Tačija, Kadrija Veseljija, Redžepa Seljimija i Jakupa Krasnićija optuženih u Hagu, zajednički su zatražili da pretpretresni sudija naloži Kancelariji specijalnog tužioca da objavi dokaze koje poseduje iz Srbije i koje namerava da koristi u sudskom procesu protiv bivših vođa terorističke OVK, koji su godinu i po dana u pritvoru.

ТЕРОРИСТИ ТРАЖЕ ОБЈАВЉИВАЊЕ ДОКАЗА ИЗ СРБИЈЕ: Адвокати вођа тзв. ОВК упутили захтев специјалном тужиоцу

Foto: Prinsktin

Zahtev je podneo advokat Kadrija Veseljija, Ben Emerson, u ime svih timova odbrane u slučaju "Hašim Tači i drugi".

U skladu sa pravilom 103 i pravilom 102 (3), timovi odbrane Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija zatražili su obelodanjivanje porekla bilo kog materijala koji Kancelarija specijalizovanog tužioca ima u svom posedu čije je poreklo ili Republika Srbija ili bilo koji njen prošli ili sadašnji organ ili institucija.

Advokati optuženih u Hagu tvrde da su Specijalna istražna grupa i Kancelarija specijalnog tužioca, kooperativnim odnosom sa Srbijom pribavili značajnu količinu nepoznatih dokaza.

Odbrana navodi da namerava da pobije takve dokaze, ali dodaje da je obelodanjivanje koje je do sada pruženo Odbrani nepotpuno i da Kancelarija specijalnog tužioca nije pokazala spremnost da bude transparentna u pogledu svog odnosa sa Srbijom i da ispoštuje zahteve odbrane.

Specijalno tužilaštvo u Hagu optužilo je Tačija 2020. godine da je odgovoran za ubistva počinjena tokom 1998. i 1999. godine na Kosovu i Metohiji.

U Hag je prebačen avionom 5. novembra 2020, sa još dvojicom osumnjičenih, Veseljijem i Seljimijem.

BONUS GALERIJA: MiG-29 - Čuvar srpskog neba

BONUS VIDEO: KAKO IZGLEDA HAŠKA PRAVDA - Srbima deset vekova robije

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

OBIČAJI I VEROVANJA NA SVETOG SAVU: Jednu boju ne treba nositi, šta treba da urade deca i šta znači ako zagrmi