TERMIN "PRINUDNO NESTALI" APSOLUTNO NEPRIHVATLJIV: Petković o opasnom planu Prištine da Srbiji prilepi zločine OVK

Tanjug

05. 07. 2022. u 14:01 >> 14:14

ZA Srbiju je pitanje nestalih osoba visokohumanitarno pitanje, a ne političko, dok su političarima u Prištini "puna usta" te teme, a kada treba da se uradi nešto konkretno i ispune zahtevi Beograda da se istraže lokacije za koje postoje osnovane sumnje da skrivaju posmrtne ostatke Srba, u Prištini je potpuni tajac, izjavio je direktor Kancelarije za KiM Petar Petković.

ТЕРМИН ПРИНУДНО НЕСТАЛИ АПСОЛУТНО НЕПРИХВАТЉИВ: Петковић о опасном плану Приштине да Србији прилепи злочине ОВК

Foto: AP/Tanjug

Na pitanje da prokomentariše to što Priština u Sporazumu o nestalima planira da ubaci formulaciju "prinudno nestali" i time direktno Srbiju otpuži za zločine, Petković je rekao da je termin "prinudno nestali" apsolutno neprihvatljiv i da Priština tim terminom želi da zakoči dogovore i pregovore o nestalima.

Petković je na konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da sva inicijativa da dođe do dogovora o nestalima sa Prištinom dolazi od Beograda.

- Mi smo inicirali tu temu, mi smo inicirali da dođe do teksta sporazuma i istražili sve 23 lokacije za koje je zahtev podnela Priština i time pokazali da je pitanje nestalih osoba za nas visokohumanitarno pitanje, a ne političko - rekao je Petković.

Naveo je da se do teksta sporazuma došlo pre nego što je Aljbin Kurti jednostrano doneo odluku da ukine srpske registarske tablice i lične karte.

- Došli smo do teksta sporazuma koji je za nas bio prihvatljiv jer nemamo problem sa tom temom, a onda kada je taj tekst već bio prihvatljiv i Evropskoj uniji i svim učesnicima u procesu pronalaska nestalih osoba, odjednom Priština dolazi sa novom formulacijom gde je želela da ubaci dodatno pored termina nestale osobe i prinudni nestanak - rekao je Petković.

Istakao je da je Priština, misleći da ne znamo konvencije i međunarodno pravo, time htela da izvrši pritisak ne bi li kasnije iskoristila taj dokument za možda navodno nekakve nove procese protiv Beograda.

- Jer upravo ta formulacija prinudni nestanak jeste pravna kategorija koja je jasno definisana i u posebnoj konvenciji UN o zaštiti od prisilnog nestanka gde se isključivo javlja odgovornost države i državnih organa za prisilni nestanak - rekao je Petković.

Kako je dodao, mislili su da nas "navuku" da se složimo sa takvim dokumentom pa da navodno Beograd bude okrivljen za sve nestale na prostoru KiM, uključujući i Srbe.

- A gde je OVK? Šta se dešava sa tom terorističkom organizacijom koja je najodgovornija za nestanak, ubijanje mnogih? - upitao je Petković i dodao da to povrđuje i Specijalni sud u Hagu, s obzirom na to da se najvišim čelnicima OVK danas sudi u Hagu zbog ratnih zločina.

Podsetimo, "Novosti" su već upozorile na novi plan premijera privremenih institucija u pokrajini Aljbina Kurtija da pokuša da u sporazum o nestalima "ugura" formulaciju "prinudno nestali".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda