GODIŠNJICA BITKE NA KOŠARAMA: Počela komemorativna akademija u Beogradu, prisustvuje premijerka Ana Brnabić (FOTO)

Novosti online

13. 06. 2022. u 20:11

KOMEMORATIVNA akademija povodom obeležavanja 23. godine od završetka bitke na Košarama, jedne od najtežih u novijoj istoriji, u kojoj je 108 pripadnika Vojske Jugoslavije poginulo braneći državnu granicu od albanskih snaga, počela je večeras u Beogradu intoniranjem državne himne, a skupu prisustvuje i predsednica Vlade Ana Brnabić.

ГОДИШЊИЦА БИТКЕ НА КОШАРАМА: Почела комеморативна академија у Београду, присуствује премијерка Ана Брнабић (ФОТО)

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić

Pored boraca - učesnika bitke, članova njihovih porodica, porodica stradalih, između ostalih, prisustvuju i ministri Darija Kisić, Novica Tončev, Tomislav Momirović, Anđelka Atanasković, direktor Kancelarije za KiM Petar Petković, predstavnici Vojske Srbije, SPC i udruženja boraca.

Organizator komemorativne akademije je Odbor Vlade Srbije za negovanje tradicija oslobodilackih ratova Srbije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić će sutra položiti venac na Spomenik junacima bitke na Košarama vođene od 9. aprila do 14. juna 1999. godine. U njegovo ime skupu prisustvuje Suzana Paunović.

Ta bitka zajedno sa onom na Paštriku, koja je usledila nakon 78 dana, zaustavila je NATO pohod na SRJ, ali i prodor albanskih snaga, a za taj veliki uspeh, zaslužni su obični vojnici, borci i starešine taktičkih jedinica.

Na Košarama je stradao i 21 oficir i podoficir, 50 mladića na odsluženju vojnog roka, 13 vojnih obveznika i 24 dobrovoljca. Ranjeno ih je 256 i svi su oni danas ratni i vojni invalidi.

Oko 1.500 pripadnika vojske SRJ suprotstavilo se nadmoćnijoj formaciji teroristicke vojske Kosova, koja je bila pod komandom NATO oficira, a u njihovom prvom ešalonu bile su dve brigade od 6.000 ljudi.

Drugi ešalon činila je "atlantska brigada" dobrovoljaca iz zapadnih zemalja, a rezervu zelene beretke, marinci, pripadnici Legije stranca.

Imali su, između ostalog, helikoptere "apače", oklopni bataljon, artiljerijsku raktetnu diviziju, bacače raketa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (3)

DŽONSONOV ROĐENI BRAT: Bio ministar, posle Borisovog poteza podneo ostavku - liče kao da su blizanci