ALBANCI BESRAMNO SLAVE FAŠISTE: Oglasio se ministar kulture lažne države - nastavlja se restauracija kuće DŽafera Deve

Tanjug

01. 06. 2022. u 20:10

MINISTAR kulture privremenih prištinskih institucija Hajrula Čeku danas je izjavio da ne veruje da ima razloga da se ne nastavi restauracija kuće Džafera Deve, saradnika nacista u Drugom svetskom ratu, dodajući da je izjava nemačkog ambasadora u Prištini Jorna Rodea o tom projektu "ishitrena".

АЛБАНЦИ БЕСРАМНО СЛАВЕ ФАШИСТЕ: Огласио се министар културе лажне државе - наставља се рестаурација куће Џафера Деве

Foto: Arhiva Novosti/UNDP Facebook

Kako prenosi Reporteri, Čeku je dodao da je Priština vrlo zainteresovana "da sačuva svedočanstvo prošlosti" kako bi ga pokazala javnosti.

Čeku je istovremeno dodao da tumacenja istorije treba prepustiti ekspertima za tu oblast.

Čeku je tako reagovao na izjavu nemačkog ambasadora u Prištini Rodea koji je pre nekoliko dana komentarišući ideju o restauraciji kuće Džafera Deve na Kosovu, objasnio da Nemačka nema problem sa idejom restauracija istorijskih kuća, već je problematičan lik Deve koji je, prema njegovim rečima, bio saradnik nacista.

Jorn Rode je dodao da je pročitao više knjiga o nemačkoj okupaciji u Albaniji u kojima se govori o Devi, kao i da i švajcarski, albanski i američki istoričari takođe navode da bez njega ne bi bila formirana SS divizija „Skenderbeg“.

Rode je kazao i da je Deva takođe bio pripadnik zloglasne divizije "Skenderbeg".

Džafer Deva (1904—1978) je bio predsednik opštine Kosovska Mitrovica u okupiranoj Kraljevini Jugoslaviji tokom Drugog svetskog rata, jedan od fašističkih kolaboracionista na Kosovu i Metohiji, jedan od osnivača Druge prizrenske lige i 21. SS divizije Skenderbeg, poznate po učešću u holokaustu nad Jevrejima na teritoriji Kosova i Metohije, i ministar unutrašnjih poslova u vladi Albanije u periodu od oktobra 1943. do juna 1944.

Kada su sile Osovine zauzele Kraljevinu Jugoslaviju u aprilu 1941. godine, Deva je formirao opštinsku upravu u Kosovskoj Mitrovici u kojoj je zaposlio isključivo Albance i Turke. Iako je Deva bio zastupnik albansko—nemačke saradnje, Nemci su bili veoma nezadovoljni činjenicom da je Deva oslobađao zarobljene komuniste i zauzvrat uzimao novac.

Krajem Drugog svetskog rata Deva je evakuisan iz Albanije a ministar spoljnih poslova Trećeg rajha mu je pomogao da se nastani u Austriji. Kasnije se preselio u Egipat i na kraju u SAD gde je umro 1978.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KNAUS: Francuska i Nemačka blokiraju glasanje o Prištini u Savetu Evrope, Vučić efektno apelovao na Makrona