TRI SRAMNE UCENE G7 PRED SRBIJOM: Oteli nam Kosovo, a traže da poštujemo ukrajinske granice

D. MILINKOVIĆ

16. 05. 2022. u 09:00

NE dam teritorijalni integritet Srbije ni po koju cenu. Tačka. Pridržavaću se stavova zemalja G7, koje su istakle da neće dopustiti narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine ni po koju cenu. Nikada neću priznati jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova. Eto, uzeo sam evroatlantske principe i sada se držim njih kao "pijan plota". I sve to u skladu sa poretkom UN, koji tako zdušno podržavaju po pitanju Ukrajine.

ТРИ СРАМНЕ УЦЕНЕ Г7 ПРЕД СРБИЈОМ: Отели нам Косово, а траже да поштујемо украјинске границе

Sastanak G 7 održan tokom vikenda u Berlinu / Foto EPA

Ovu snažnu poruku poslao je u nedelju predsednik Srbije Aleksandar Vučić povodom još jedne "runde" pritisaka na našu zemlju da izabere stranu u ukrajinskoj krizi, uvede sankcije Rusiji i "disciplinuje" Milorada Dodika i Republiku Srpsku.

Nakon što su moćni zapadni saveznici lažne kosovske nezavisnosti prošle nedelje pogurali Prištinu da preda zahtev za članstvo u Savet Evrope, a već uveliko im pišu i aplikaciju za Partnerstvo za mir, nove ucene ovoga puta stigle su iz "kuhinje" zemalja G7, čiji su se ministri za vikend okupili u Nemačkoj.

Da čitava stvar bude još paradoksalnija, čelnici G7 "zakucali" su nepromenjivost ukrajinskih granica i pozvali Beograd da im se u tome bezuslovno pridruži, iako su te iste države pre dve decenije u Srbiji najgrublje pregazile princip nepromenjivosti granica i oteli nam deo teritorije.

Poruke G7 odlično su pale i "naruku" Moskvi, odakle je zamenik predsednika Saveta bezbednosti Rusije Dmitrij Medvedev poručio da ih "baš briga što G7 ne priznaje promene ukrajinskih granica" i pozvao da se ne zaboravi presedan Kosova.

Saopštenje članica G7 (SAD, Velika Britanija, Kanada, Francuska, Nemačka, Italija i Japan), koje je Vučić u nekim delovima, pogotovo o Srpskoj, nazvao "brutalnim", bavi se dešavanjima na istoku Evrope, ali zapravo za "metu" ima - Zapadni Balkan, tačnije Srbiju i Republiku Srpsku. Tako su, između ostalog, najmoćnije zapadne države poručile sledeće:

* Kosovo i Srbija da se konstruktivno angažuju u dijalogu uz posredovanje EU, da u potpunosti sprovedu sve prethodne sporazume bez odlaganja i da normalizuju odnose kroz sveobuhvatan i obavezujući sporazum.

* Srbija da uvede sankcije Moskvi, odnosno sledi one u regionu - Albaniju, Crnu Goru, Severnu Makedoniju i Kosovo.

* Neće biti tolerisane secesionističke politike RS koje ugrožavaju budućnost BiH i regiona.

* Pozdravlja se odluka BiH da uvede sankcije Rusiji.

* G7 će "pomagati Zapadnom Balkanu da smanji zavisnost od ruskih energenata i osetljivost na ekonomsku prisilu".

Srpski predsednik kaže da mu je saopštenje G7 "otvorilo" oči i još jednom razotkrilo licemernu i neprincipijelnu politiku koju vode najmoćniji svetski igrači:

Foto N. Skenderija

- Zašto se povećava pritisak na Srbiju? Za njih je problem stav Srbije, bez obzira na to što oni mogu Prištinu da ubace u SE i druge institucije. Jer, Putin i dalje ima isti argument - kosovski presedan i nije ga Dmitrij Medvedev slučajno ponovo upotrebio. Da biste to oteli Putinu iz ruke, morate na to Srbiju da naterate, a evo, ja sam rešio da se držim principa G7. Ima li nešto važnije na svetu nego držati se principa G7, koji poručuje da ni po koju cenu nećemo prihvatiti narušavanje teritorijalnog integriteta Ukrajine. Ja sam samo to preveo: ni po koju cenu nećemo prihvatiti narušavanje teritorijalnog integriteta Srbije - pojasnio je Vučić.

On je ukazao i da Rusija, s druge strane, brine samo o svojim interesima i nemaju drugo nego da se pozovu na Kosovo:

- Da li je to fer, pa prema nama nije, ali da sam na njihovom mestu nisam siguran da ne bih radio isto. Oni se pozivaju na kriminalne odluke Zapada po tom pitanju, a Zapad im ne da to kao argument. Zapad traži da priznamo Kosovo, jer tada će biti obostrana volja za tim priznavanjem i sve dok se to ne desi, Putin će koristiti Kosovo kao argument. Sa jedne strane, imamo Zapad koji nema principe, sad vidimo da ih nema ni Moskva.

Kompleksna situacija u kojoj se nalazi Srbija biće sve složenija i teža, a to je u nedelju potvrdio i Vučić, upozoravajući da Priština ima podršku Zapada za ulazak u PzM:

- Oni imaju njihovu podršku za sve. Još su SAD dale i dodatno objašnjenje i bili su više fer nego Nemačka. Za njih je Kosovo država, to je njihova politika, i baš njih briga za poredak UN. Zgazili su ga. Brutalno su ga zgazili, kao što ga danas tobož štite. Zato će sve brutalnije da teraju sve da se usaglase sa njima da bi mogli da kažu - mi to nismo uradili. A znaju oni dobro šta su uradili sa Srbijom. Sad se pozivaju na to da su tobože sprečavali genocid. Hajde, ne pričajte gluposti više. Isto to i Putin kaže sada za Donbas, takođe se poziva na humanitarnu katastrofu. Sada tražite od nas da se odreknemo podrške Rusije u Savetu bezbednosti UN, pa gde vam je elementarna logika. Mi smo mali, ali nismo idioti.

I ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je u nedelju da ga "raduje saopštenje G7 da je teritorijalni integritet svih zemalja svetinja":

Foto: Tanjug/Strahinja Aćimović

- Nemoguće je da bi članice G7 zastupale nepovredivost teritorijalnog integriteta Ukrajine, a priznavale i podržavale komadanje Srbije. Moral je osnov politike najvećih i najrazvijenijih i siguran sam da nisu licemerni i bahati koliko su moćni i bogati. Mukotrpna borba Srbije za očuvanje naše teritorijalne celovitosti je najzad završena. Kosmet je deo Srbije. Hvala im za to, radujem se promeni stava velikih i moćnih.

Vulin je naveo i da se raduje "što se vraćaju na principe Dejtona" i da je siguran da će "ispraviti nenamernu grešku, jer pod optužbom za rušenje ustavnog poretka BiH ne pominju Bakira Izetbegovića i SDA koji traže ukidanje dejtonske RS i zabranjuju Hrvatima da sami biraju svog predstavnika". Ministar je rekao i da "čestita predsedniku Vučiću što je svih ovih godina i pre G7 branio teritorijalni integritet svih zemalja i čuvao Dejtonski sporazum".

Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže, za "Novosti", da je cinično što zemlje koje čine G7, a koje su sve učestvovale u NATO agresiji protiv Srbije i okupaciji dela naše teritorije, sada pozivaju Beograd da uvede sankcije Rusiji zbog onoga što oni ocenjuju kao kršenje međunarodnog prava:

Foto Z. Jovanović

- Ako žele da podstaknu Srbiju da se prikloni njihovoj politici, za početak bi morali da priznaju da su izvršili agresiju i da povuku priznavanja lažne kosovske države. Te zemlje ne da to ne čine, već nastavljaju mirnodopsku agresiju protiv Srbije, terajući nas da se geopolitički tako postavimo da izgubimo podršku koju imamo, a to je podrška Rusije za odbranu KiM. Reč je o ciničnom pokušaju da, dok pričaju o Rusiji, završe okupaciju Balkana. Pritom vrše udare na RS, koja je odana "Dejtonu", optužujući je da krši taj sporazum, a zapravo ga krše puleni tih zemalja iz G7 i neke od samih tih država.

REALNOST NUKLEARNOG SUKOBA

MISLIM da je mogućnost nuklearnog sukoba veoma realna. Mislim da je veća šansa da se dogodi nego da se ne dogodi. Rat u Ukrajini dugo će da traje, biće žešći nego danas, pogotovo od jeseni. Igra se poker u glavu. Niko neće mir, svi hoće poraz druge strane. Očekujem paklenu zimu i za nas i za sve druge, jer nema dovoljno ozbiljnosti i odgovornosti - otvoreno je u nedelju upozorio predsednik Vučić.

On je odbacio navodne strahove zapadnih zemalja da bi mogao da izbije novi sukob na Zapadnom Balkanu.

- Mi ćemo se ponašati ozbiljno i odgovorno. Nećemo ništa da izazivamo, čuvaćemo mir i stabilnost.

TRPIMO POSLEDICE JER NE UVODIMO MERE MOSKVI

PREDSEDNIK Vučić nije krio da bismo živeli desetostruko bolje da smo uveli sankcije Rusiji, da smo izdržali 80 dana, ali da je cena koju plaćamo ogromna:

- Ni od koga ne tražim ni hvala, ali bilo bi lepo da je malo više bio fer ambasador Rusije kada o tome govori. Svejedno, ne tražimo i ne radimo to zbog njih, nego zbog sebe, zbog poštenog odnosa prema sebi, svojoj zemlji i poštovanja međunarodnog javnog prava. I znamo šta su sankcije i koliko su nefer i nepotrebne.

Upozorio je i da će predstojeća zima u svetu bili najteža u poslednjih 70 godina, da će 25 odsto svetskog stanovništva biti gladno, ali da za naše građane neće biti problema. Poručio je građanima da veruju u svoju državu, da će država učiniti sve da ne sedimo u stanovima u kaputima tokom zime, da bude dovoljno svega za pristojan život, ali i rast plata i penzija.

BATINOM KUPOVALI PODRŠKU

SRBIJA će nastaviti da lobira za povlačenje priznavanja Kosova, jer su nakon poslednjeg poteza Prištine koja je aplicirala za Savet Evrope, prekršeni svi sporazumi. Predsednik Vučić je potvrdio da su četiri zemlje spremne da povuku priznavanje Kosova, da ima njihove diplomatske note, ali da neće da otkriva o kojim državam je reč da ne bi Srbiju doveo u užasnu poziciju.

- Dve velike sile već rade na posebnim planovima i posebno će se angažovati na sprečavanju Srbije da radi na ovom pitanju. Plaše se, kako kažu, zloupotrebe viška hrane koji imamo i da ćemo hranom da "kupujemo" dodatna povlačenja. Zamislite bezobrazluka, a oni su batinom kupovali svako priznavanje Kosova - rekao je Vučić.

D.N.

STRUJA SADA NEĆE POSKUPETI

CENA električne energije ne sme i neće rasti, jer to poskupljenje sada ne bi podneli ni građani ni država. To je u nedelju poručio predsednik Vučić, ukazujući da bi rast cena struje od 30 odsto generisao inflaciju od 20 odsto.

Kada je reč o nafti i gasu, predsednik je preneo da nas očekuju veliki problemi, jer se sprema šesti paket sankcija Rusiji, a to odmah diže i cene energenata. Na pitanje šta očekuje od Rusa tokom novih pregovora oko gasa, Vučić kaže da očekuje normalnu cenu, ali da je najvažnije da ga imamo. Naveo je i da mu je bugarski premijer obećao da neće praviti problem za tranzit gasa.

PREMIJERA NE BIRAJU STRANCI

IZBOR mandatara i ministara buduće vlade još nije na dnevnom redu, a predsednik Vučić poručuje da o tome sigurno neće odlučivati "ni Amerikanci ni Rusi".

- Sve to što čujete da će da bude, da su "naredili" ovi ili oni, unapred vam kažem da neće, jer odlučuju građani Srbije. Važno je da vladu čine ljudi koji će da se bore za interese svoje zemlje, da nisu neko ko će da razmišlja samo o svojim ličnim interesima.

Kada je reč o drugom mandatu predsednika, Vučić ističe da zakletvu mora da položi 31. maja i dodaje da ne zna da li će to biti pred ovim ili novim sazivom Skupštine.

POMOĆI ĆEMO RADNICIMA "FIJATA"

PREDSEDNIK Vučić najavio je da će u drugoj polovini juna biti poznata odluka jednog velikog globalnog proizvođača automobila da li će investirati u našoj zemlji.

- Obećavam da ću u odelu da skočim u tašmajdanski bazen ako dobijemo tu vest. Ako to bude, završio sam posao za Srbiju.

On je najavio i da će država pomoći radnicima "Fijata" i da će njihove predstavnike na razgovor danas ili sutra primiti premijerka Ana Brnabić.

ĐILAS I PONOŠ SAD BI PROTIV RF

LIDER Stranke slobode i pravde Dragan Đilas i predsednički kandidat koalicije "Ujedinjeni za pobedu Srbije" Zdravko Ponoš promenili su svoj stav prema Rusiji, pa su tako sada za uvođenje sankcija Moskvi, iako su u kampanji bili protiv toga.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je u nedelju da je onima koji ne donose odluke lako da menjaju stavove:

- Mnogi učesnici u političkom i društvenom životu ponašaju se tako da se njihova politika može nazvati politikom "može mi se". To je ona politika gde se ne pitate kako ćete da obezbedite plate, kako ćete da obezbedite penzije, ali ćete uvek da tražite da one budu veće i uvek ćete da budete nezadovoljni.

NAJBLIŽI SKANDINAVSKOM MODELU

U SRBIJI tek sledi debata o ideji vraćanja obaveznog vojnog roka, a predsednik Vučić je rekao da se lično ugleda na najrazvijenije zemlje, pogotovo skandinavske, i njihove modele. Pomenuo je Švedsku, koja je 2018. vratila obavezno služenje vojske, osam godina nakon ukidanja.

On je dodao da će Srbija nastaviti sa nabavkom oružja iz Kine.

- Srbija je suverena zemlja i ona će nabavljati šta ona hoće i od koga ona hoće. Bolje da sam sebe slušao i da smo više nabavili. Osećali bismo se sigurnije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

MEĐUNARODNI DAN REZERVATA BIOSFERE: Čuvari prirode i biološke raznovrsnosti