ĐILASU NE PRAŠTAJU SUSRET SA VUČIĆEM: Sastanak na Andrićevom vencu produbio nesuglasice u delu opozicije

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ

13. 04. 2022. u 09:24

ODLAZAK lidera SSP Dragana Đilasa kod predsednika Aleksandra Vučića na razgovor o krizi koja je nastala posle beogradskih izbora 3. aprila, dok se glasovi još broje i prigovori razmatraju, dodatno je produbio podele u delu opozicije. Nižu se komentari da je Đilas na Andrićev venac išao samo u svoje ime, da se nazire saradnja njegove saradnje i SNS, kao i da je izdao svoje glasače.

ЂИЛАСУ НЕ ПРАШТАЈУ СУСРЕТ СА ВУЧИЋЕМ: Састанак на Андрићевом венцу продубио несугласице у делу опозиције

Foto N. Skenderija

S druge strane, iz tabora naprednjaka poručuju da za njih nije problem ni da se ponove beogradski izbori, što je Đilas i tražio. U SNS su uvereni da bi u tom slučaju značajno popravili rezultat.

- Ukoliko Vučić pozitivno odgovori, de fakto će biti stvorena tehnička koalicija SNS i SSP. Narodna stranka neće biti njen deo. Ostajemo otvoreni za razgovor sa svim političkim akterima koji neće učestvovati u tehničkoj ili pravoj koaliciji sa SNS. Odlazak Đilasa na sastanak sa Vučićem je preuranjen potez, ali je veći problem, što je to jednostran, samovoljan potez uprkos jasnom protivljenju većine koalicionih partnera - poručio je u utorak lider NS Vuk Jeremić.

On je dodao da građani nisu glasali da se Vučić i Đilas dogovaraju kako i šta dalje, ističe da svako može da ide privatno da razgovara, ali da on ne bi pristao na razgovor dok se ne objave konačni rezultati i dok se ne konstituiše Skupština grada.

Đilas, čija je stranka, uz DS, NS i PSG, na izborima bila deo liste "Ujedinjeni za pobedu Srbije", odnosno "Ujedinjeni za pobedu Beograda", u utorak je opet poručio da neće ni u kakvu koaliciju sa naprednjacima i dodao da oni koji ga sada napadaju ne bi trebalo da izađu na ponovljene izbore, ukoliko do njih dođe, kad su "kako oni kažu ti izbori dogovor autokrata".

Iz Dveri Boška Obradovića poručuju da je završena era dvopartizma, dva kartela bivše i sadašnje vlasti i da je više od 20 odsto birača dalo podršku trećem, patriotskom bloku:

- Protivimo se besmislenim i antidemoktratskim predlozima i ponavljanju izbora dok izborni proces još nije završen. Predlažemo da se u Skupštini grada Beograda formira nova vladajuća većina, bez SNS i SPS.

Pokret "Ne davimo Beograd", koji je deo koalicije "Moramo", saopštio je da je "dogovorena saradnja Đilasa i Vučića iza zatvorenih vrata sramotno igranje sa izbornom voljom Beograđana zbog direktne koristi dva autoritarna lidera":

- Ovakvim pristupom i ignorisanjem zakona, procedura i primedaba na izborni proces koji još nije ni završen, bez koordinacije sa ostatkom opozicije, pruža se slamka spasa Vučiću koji je pred porazom u Beogradu. Umesto da se insistira na tome da je Beograd rekao "ne" SNS i SPS, Đilas ličnim dogovorom sa Vučićem želi da sakrije sopstveni loš rezultat na izborima.

Kandidat za gradonačelnika Beograda liste "Ujedinjeni za Beograd" Vladeta Janković poručio je da je razgovor sa Vučićem bila greška, dok je predsednik DS Zoran Lutovac rekao da ih Đilas ništa nije ni pitao u vezi s odlaskom kod predsednika Srbije, kao i da su demokrate bile protiv.

- Od Đilasovih saradnika koji ga sada napadaju za izdaju, samo mi je bizarniji sam Đilas koji ignoriše činjenicu da je tako i on, čak i bez ikakvog osnova, za izdaju napadao druge - napisao je na "Tviteru" lider koalicije "Ajmo, ljudi" Boris Tadić.

OSNIVANjE KLUBOVA - KRAJ SAVEZA?

KAKO sada stvari stoje, Đilasova koalicija "Ujedinjeni za pobedu Srbije" skoro da više i ne postoji. Oni će zajedno nastupiti još samo na ponavljanju glasanja na pojedinim biračkim mestima. A, zatim će svi formirati svoje poslaničke i odborničke klubove i nastaviti odvojeno politički put.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri