OSIM NA KOSMETU, SRBIMA ZABRANJENO GLASANJE U LONDONU: Našem predsedniku biračkog odbora nije izdata viza za put

V. N.

29. 03. 2022. u 07:00

GLASANjE na predstojećim izborima 3. aprila za naše državljane neće biti moguće na teritoriji Velike Britanije.

ОСИМ НА КОСМЕТУ, СРБИМА ЗАБРАЊЕНО ГЛАСАЊЕ У ЛОНДОНУ: Нашем председнику бирачког одбора није издата виза за пут

Foto arhiva

Rampa na otvaranje biračkog mesta u Londonu indirektno je spuštena, budući da predsedniku biračkog odbora Britanci nisu izdali vizu. Ovim postupkom oni su krenuli stopama Aljbina Kurtija, premijera tzv. Kosova, pa su naši sunarodnici još jednom, u samo nekoliko dana, ostali bez prava glasa.

Uskraćivanjem vize za ulazak u zemlju, Britanci ne samo da su onemogućili predsedniku biračkog odbora da otputuje u London, nego su i sprečili da birački materijal, koji je on trebalo da ponese sa sobom iz Beograda, stigne u Ambasadu Republike Srbije u Velikoj Britaniji, gde se za glasanje prijavilo više od 500 birača.

Prema izvorima "Novosti", Britanci nisu dali objašnjenje zbog čega viza nije izdata, ali njihovo je diskreciono pravo da to ne urade. Iako je, kako saznajemo, Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije na vreme, još pre 10 dana, poslalo sva neophodna dokumenta za dobijanje vize, ona, uprkos blagovremenom podnošenju zahteva, nije izdata.

- Male su šanse da se situacija promeni, jer je ostalo nepunih nedelju dana do održavanja izbora. Čak i ukoliko bi se izglasao novi predsednik odbora na ovom biračkom mestu u dijaspori, pitanje je da li bi se na vreme okončala procedura izdavanja vize za Veliku Britaniju - kaže naš izvor.

Ovo, inače, nije prvi put da Britanci Srbima "stavljaju katanac" na birališta. Na parlamentarnim izborima održanim 2020. godine, našim ljudi koji žive tamo bilo je, takođe, uskraćeno pravo glasa. Iako je i tada na vreme podnet zahtev srpskog Ministarstva spoljnih poslova da se odobri otvaranje biračkog mesta u Ambasadi Srbije u Londonu, Britanci su "zakasnili" sa izdavanjem dozvola, odnosno dali su je u poslednji čas, pa to glasačko mesto na kraju nije ni otvoreno.

IZMEŠTENA GLASALIŠTA SA KiM

POSLE zabrane glasanja na Kosovu i Metohiji, Republička izborna komisija donela je odluku da će birači iz južne srpske pokrajine svoje biračko pravo moći da iskoriste na biračkim mestima u Bujanovcu, Krušumliji, Raški i Tutinu. Odluka je doneta nakon što je RIK dobio obaveštenje od oficira za vezu sa Prištinom, da i pored uloženih napora, albanske vlasti na KiM odbija saradnju i onemogućavaju glasanje na Kosovu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!