SAD O ZAHTEVU OSMANIJEVE: Ulazak u NATO je složen proces, najbolje je da sprovodite ono što smo vam rekli

Tanjug

22. 03. 2022. u 00:20

DOK SAD pozdravljaju težnje Prištine za članstvom u NATO, zahtevi za članstvo su složeni i zahtevaju dugoročan, promišljen pristup, izjavio je danas za Radio Slobodna Evropa (RSE) jedan portparol Stejt departmenta.

САД О ЗАХТЕВУ ОСМАНИЈЕВЕ: Улазак у НАТО је сложен процес, најбоље је да спроводите оно што смо вам рекли

Foto: NATO-led peacekeepers, KFOR Press Office via AP

-Kosovo najbolje može da pokaže svoju spremnost za obaveze NATO članstva tako što će nastaviti da aktivno sprovodi 10-godišnji plan tranzicije (Kosovskih bezbednosnih snaga) i da ne odstupa od njega, dodao je.

Odgovor Stejt departmenta usledio je nakon što je predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani pismom zatražila od predsednika SAD Džozefa Bajdena da iskoristi "liderstvo i uticaj da aktivno podrži i unapredi složeni proces članstva Kosova u NATO".

- Pošto delimo zajednički cilj zaštite i unapređenja globalne bezbednosti, članstvo Kosova u NATO postalo je imperativ - navela je Osmani u pismu od 10. marta, u koje je RSE imao uvid.

Ona je takođe navela da, iako su oči sveta sada uprte u rat u Ukrajini, "ne smemo izgubiti iz vida krhku situaciju sa kojom se suočavamo na Balkanu".

- Izloženi smo upornim naporima Rusije u potkopavanju Kosova i destabilizaciji celog zapadnog Balkana - dodala je Osmani.

Portparol Stejt departmenta je, međutim, naveo da su SAD posvećene tome da pomognu Prištini da "zauzme mesto koje mu pripada pored svojih suseda u evropskim i evroatlantskim institucijama".

- Nastavljamo da podržavamo Kosovske bezbednosne snage dok čine značajan napredak u svom 10-godišnjem planu tranzicije, koji je razvijen uz podršku SAD, a za izgradnju interoperabilnih multietničkih, teritorijalnih odbrambenih snaga pod civilnom kontrolom koje nisu samo sposobne da brane teritorijalni integritet Kosova, već i da doprinesu globalnim bezbednosnim naporima van granica - dodao je portparol.

Zvaničnik NATO-a rekao je danas za RSE da su kriterijumi za članstvo u NATO jasno postavljeni u Vašingtonskom sporazumu (ili Severnoatlantskom sporazumu) i da "odluke o članstvu u NATO donosi Severnoatlantski savet jednoglasno".

Od 30 država članica NATO-a, četiri još nisu priznale nezavisnost Kosova - Grčka, Španija, Rumunija i Slovačka.

Zvaničnik NATO je rekao da se angažman ove organizacije na Kosovu nije promenio i da ostaje snažno posvećena misiji Kfora, "što doprinosi bezbednom okruženju na Kosovu i široj stabilnosti na Zapadnom Balkanu”.

-Posredstvom NATO savetodavnog i tima za vezu, takođe nastavljamo da sprovodimo naše aktivnosti izgradnje kapaciteta kao podršku kosovskim bezbednosnim organizacijama u okviru njihovog prvobitnog mandata. Sve promene u stavu naših snaga u KFOR-u ostaju zasnovane na uslovima, a ne na kalendaru - dodao je zvaničnik.

BONUS VIDEO - NAŠA SVETINjA, MANASTIR VISOKI DEČANI: Od Svetog Save do granata i zaštite KFOR-a

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

DA LI JE JUTARNJA RAKIJICA OTROV ILI LEK? Stručnjak za toksikologiju razbila mitove (VIDEO)