IZDAJTE RUSIJU I DOBIĆETE - NIŠTA: Pismo liberala Van der Lajenovoj u kojem traže prekid pregovora sa Srbijom ogolio njihovo licemerje

D. MILINKOVIĆ

15. 03. 2022. u 09:00

DOBRO oprobana taktika "štapa i šargarepe", koju Brisel godinama primenjuje prema Srbiji, zasijala je u punom sjaju od izbijanja ukrajinske krize, pa se tako sada našoj zemlji preti i zaustavljanjem evropskog puta i zaključavanjem kasa EU ukoliko ne okrene leđa Rusiji, a zauzvrat joj se ne nudi - ništa.

ИЗДАЈТЕ РУСИЈУ И ДОБИЋЕТЕ - НИШТА: Писмо либерала Ван дер Лајеновој у којем траже прекид преговора са Србијом оголио њихово лицемерје

Foto AP

U ovoj igri toplo-hladno, ulogu "lošeg policajca" očigledno je na sebe preuzeo Evropski parlament, gde su u samo nekoliko dana sprovedene dve akcije usmerene protiv Srbije.

Najpre je prošle nedelje usvojena rezolucija u kojoj se udara na Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je optužena da pomaže Rusiji da ostvari maligni uticaj u regionu. Zatim je za vikend devetoro evroposlanika iz redova Renew Europe ("Obnovimo Evropu", bivši liberali) uputilo pismo predsednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen i šefu diplomatije Đozepu Borelju, u kojem traže da se privremeno zamrznu pregovori sa Srbijom, kao i da se našoj zemlji obustavi finansijska pomoć dok sa Unijom ne uskladi svoju politiku prema Rusiji.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je u ponedeljak da su pismo čelnicima EU uputili "dežurni mrzitelji čiji je životni san da Srbija nikada, nigde i ni na koji način ne napreduje":

- Mnogima iz mnogo razloga najlakše je da sav svoj bes iskale na Srbiji, što poziciju naše zemlje čini još težom. Nagledao sam se i naslušao bezbroj pritisaka sa različitih strana i nemam problem sa tim i sa uvredama koje dolaze, ali imam sa lažima da se u Srbiji skupljaju dobrovoljci za ukrajinski rat ili da vlast skuplja one koji protestuju ili podržavaju jednu ili drugu stranu u Ukrajini. Ti koji se skupljaju na protestima, protestuju protiv mene. Samo obavestite tako svoju javnost, nemojte da ih lažno obaveštavate.

Interesantno je da je ovo pismo stiglo nakon niza ohrabrujućih poruka čelnika dve vodeće zemlje EU, Francuske i Nemačke, da je Srbiji mesto u evropskoj porodici kao punopravnom članu. Evropska komisija ima rok od 30 dana da odgovori na ovu inicijativu grupe evroposlanika, ali za odluku o obustavljanju pregovora za zemljom kandidatom, kao i za njihovo otpočinjanje, potreban je konsenzus svih država-članica EU.

I Suzana Grubješić iz Centra za spoljnu politiku podseća da politiku EU vode Evropski savet, odnosno predstavnici zemalja članica, i Evropska komisija, pa tek onda EP:

- Sadašnji saziv EP, nakon "bregzita", ima 705 poslanika, a poslanička grupa "Obnovimo Evropu", kojoj pripada ovih devet poslanika, ima 98 članova. Nije ni moguće ni realno da na njihov zahtev bilo kakva odluka bude doneta, a pogotovu ne odluka o prekidu pregovora i zamrzavanju finansijske pomoći Srbiji. Uostalom, kada pogledate ko je potpisao takav zahtev, vidi se da se radi o poslanicima koji nemaju uticaj ni u sopstvenoj poslaničkoj grupi, a kamoli u celom EP.

Da je reč o čistoj "igri živaca", smatra i Srđan Graovac, iz Centra za spoljnu politiku. On za "Novosti" kaže da se u EU profilišu dve struje kada je reč o strategiji koju bi Brisel trebalo da primenjuje prema Srbiji u okolnostima ukrajinske krize - jedna koja oštro traži da pratimo politiku Unije i druga koja smatra da treba imati određeni stepen razumevanja:

- Stav država EU koje su izrazito antiruski raspoložene u sukobu jeste da Srbija mora da sledi Brisel u sankcijama prema Rusiji i da za to ne treba da očekuje nikakav ustupak i benefit. Oni potpuno zanemaruju specifičnost pozicija naše zemlje, imajući u vidu nerešeno pitanje Kosova i Metohije. S druge strane, ima i glasova razuma, odnosno u Mađarskoj i bar, kako se sada čini, u Francuskoj postoji veće razumevanje za srpske stavove. Što se sukob u Ukrajini bude produžavao, jačaće prva grupacija i neminovno će se pojačavati i pritisci na Srbiju i pismo evroposlanika je deo tih tendencija. Naša zemlja bila bi obavezna da u potpunosti poštuje politiku EU samo ako postane njen deo, a očigledno je da od ubrzanog puta ka članstvu nema ništa.

Iz Brisela se u ponedeljak oglasila portparolka EU Ana Pisonero, koja je poručila da se od Srbije, kao zemlje kandidata, očekuje postepeno usklađivanje sa odlukama Unije, uključujući i trenutne mere uvedene protiv Rusije zbog napada na Ukrajinu.

DAČIĆ: RUSI UZ NAS KAD JE NAJTEŽE

POVODOM stalnih ucena sa Zapada da Srbija odabere stranu, lider socijalista Ivica Dačić ponovio je da nismo na strani Rusije već Srbije:

- U ovom trenutku nacionalnim i državnim interesima pomaže samo Rusija tako što ne dozvoljava da Kosovo prođe kroz Savet bezbednosti UN. I nije sve u ekonomiji, jer da jeste, neko bi davno priznao tzv. Kosovo.

Dačić je podsetio da je Rusija stavila veto na rezoluciju o Srebrenici, a da Kina to nije uradila, niti će ikada uraditi:

- Tada smo mogli da zovemo samo Lavrova, voleo bih da smo mogli i druge.

ZAPITAJTE SE ŠTA PUTIN JOŠ MOŽE

ZVANIČNI Vašington, koji, kako sada stvari stoje, ima nešto više razumevanja od pojedinih država EU za specifičnu poziciju Srbije, za sada prema našoj zemlji u ukrajinskoj krizi primenjuje taktiku "mekih pritisaka". Tako se oglasio zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalni izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar, koji je apelovao na sve zemlje regiona da pozovu predsednika Rusije Vladimira Putina na odgovornost zbog njegove odluke da stvori nehumane patnje narodu Ukrajine.

- Kako se ova humanitarna katastrofa odvija, dok se broj civilnih žrtava povećava, morate se zapitati, za šta je Putin sposoban negde drugo, uključujući i Zapadni Balkan - rekao je Eskobar.

JOKSIMOVIĆ: MNOGO JE ZAMAGLjENIH NAOČARA, NAŠA POZICIJA JE ČVRSTA

SRBIJA je zemlja koja je ozbiljna i posvećena evropskim integracijama za dobrobit svih građana. Zbog ozbiljnosti i težine situacije na evropskom tlu, sada je mnogo preuranjenih, ishitrenih izjava i zamagljenih naočara. Kao neko ko od početka vodi pregovore Srbije, i ko je i po staroj i po novoj metodologiji uložio ogroman napor da pristupni proces naše zemlje bude stabilan čak i onda kada su okolnosti bile potpuno nenaklonjene ideji proširenja, i kada smo uspeli da pokrenemo proces otvarajući klastere i unapređujući vladavinu prava i zelenu agendu, mislim da EU sada mora da pojača delovanje u pravcu demokratije i mira time što će dati novu dinamiku proširenju na Zapadnom Balkanu i tako preduprediti postojeće i buduće opasnosti - kaže, za "Novosti", ministar za EU Jadranka Joksimović.

Ona je ponovila da je stav Srbije oko rata koji se vodi na evropskom tlu jasno i čvrsto utemeljen na međunarodnim principima evropskog poretka mira i upravo se zato naša zemlja i pridružila Rezoluciji u Generalnoj skupštini UN, kao i nekim rezolucijama EU, čime smo podvukli i legitimnost naše čvrste pozicije poštovanja principa mira i nepovredivosti granica.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠEŠELJ NIJE ZNAO O ČEMU SE RADI: Kruna u programu uživo ustala i došla do lidera radikala (VIDEO)