ZAHTEVI - ZSO I DA SRBI GLASAJU: U Briselu danas nova runda dijaloga Beograda i Prištine, naša delegacija spremna za ključne teme

V. N.

22. 02. 2022. u 09:00

FORMIRANjE Zajednice srpskih opština, pitanje nestalih, pravosuđe, sloboda kretanja, kao i pravo Srbima na Kosovu i Metohiji da glasaju na izborima 3. aprila.

ЗАХТЕВИ - ЗСО И ДА СРБИ ГЛАСАЈУ: У Бриселу данас нова рунда дијалога Београда и Приштине, наша делегација спремна за кључне теме

Protest Srba na KiM posle zabrane da glasaju na referendumu / Foto Tanjug

Ovo su ključne teme za delegaciju Beograda, na čelu sa direktorom Kancelarije za KiM Petrom Petkovićem, koja se danas u Briselu sastaje sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom u okviru nove runde dijaloga Beograda i Prištine na nivou glavnih pregovarača.

Planirano je da sastanak počne bilateralnim razgovorima dveju delegacija sa EU posrednicima, a od rezultata tih razgovora će zavisiti da li će u poslepodnevnim satima doći do trilateralnog sastanka predstavnika Beograda, Prištine i EU. Iz Brisela su najavili da će na agendi sastanka biti primena već postignutih dogovora i sledeći koraci ka normalizaciji odnosa dveju strana.

Petković kaže da će srpska strana ponovo insistirati na formiranju ZSO, što je tema koju je prištinski tim dosad odbijao i zbog čega na prethodnom sastanku nije ni došlo do direktnih razgovora pregovarača:

- U aprilu se navršava devet godina od potpisivanja Briselskog sporazuma, a mi još nemamo formiranu ZSO koja treba da obezbedi prava za srpski narod na KiM.

I uoči ove runde iz Prištine su stigle nove provokacije. Tamošnja Agencija za borbu protiv korupcije pokrenula je istragu protiv deset zvaničnika Srpske liste, koji se terete da nisu prijavili imovinu. Na tapetu su petoro poslanika SL - Verica Đeranić, Zoran Mojsilović, Ljubinko Karadžić, Slavko Simić i Igor Simić, kao i bivši predsednik Opštine Štrpce Bratislav Nikolić, te gradonačelnici Severne Mitrovice Milan Radojević i Leposavića Zoran Todić. Na listi je i bivši ministar lokalne uprave Ivan Todosijević.

Iz Kancelarije za KiM ukazuju da je ovaj postupak novi Kurtijev pritisak na srpski narod i pokušaj da se oslabi bedem odbrane srpskih nacionalnih interesa.

KURTI OD GRKA TRAŽI PRIZNAVANjE

PREMIJER privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti saopštio je u ponedeljak da je tokom Minhenske bezbednosne konferencije u razgovoru sa premijerom Grčke Kirijakosom Micotakisom istakao značaj grčkog priznavanja, kako je naveo, države Kosovo. To bi, kako je napisao u objavi na svom fejsbuk-nalogu, bio prirodan sledeći korak "ka daljem produbljivanju odnosa između dve zemlje".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)