NATO ČOVEK: Ponoš je priznao, a evo šta je u depešama "Vikiliksa" pisalo o njemu

Novosti online

10. 02. 2022. u 22:07

ZDRAVKO Ponoš, kandidat Dragana Đilasa za predsedničke izbore, u emisiji na N1 a na pitanje da li je za članstvo u NATO, izjavio je: "Nikad ne reci nikad".

НАТО ЧОВЕК: Понош је признао, а ево шта је у депешама Викиликса писало о њему

Foto: Tanjug/Sava Radovanović

Ime Zdravka Ponoša pominje se u depešama "Vikiliksa", gde je i jedno od utemeljenja Ponoševe titule NATO čoveka. Ovde se spominje velika zainteresovanost Vašingtona da upravo on bude imenovan za načelnika Generalštaba Vojske Srbije, kao i pritisak koji su zarad toga vršili. On je na ovu poziciju i imenovan, odlukom tadašnjeg predsendika Borisa Tadića, 2006. godine.

Tako se u depeši 06BELGRADE842 navodi da "reforme srpske odbrane obezbeđuju vojnu orijentaciju i stav koji će biti u našem američkom interesu" i dodaje da je "u srcu reforme sistema odbrane tadašnji zamenik načelnika Generalštaba, general-major Zdavko Ponoš".

Naredna depeša 06BELGRADE880 "govori" o Ponoševim stavovima, pa se ocenjuje:

- General Ponoš je nedvosmislen oko strateške opredeljenosti srpskih oružanih snaga ka ulasku u Partnerstvo za mir i konačnom učlanjenju u NATO. Ponoš je, da bi taj cilj bio ostvaren, naveo izazove koji su pred njim da se Vojska Srbije samoukine - smanjenje ljudstva na 27.000 umesto postojećih 62.000, velika redukcija i zatvaranje vojnih baza i usvajanje moderne strukture vojnih snaga, a kao najažnije Ponoš je rekao da promena stanja svesti oružanih snaga, a naročito oficira, predstavlja najveći izazov.

U zabeležbama "Vikiliksa" (06BELGRADE1382) pominje se i ime ambasadora Majkla Polta koji traži od Vojislava Koštunice da podrži "brzo razrešenje pitanja komandovanja vojskom, uključujući i imenovanje Ponoša za načelnika Generalštaba" Koštunica je, zatim, primetio da je "čudno što SAD kao da znaju više o Ponošu od njega". Posle toga, Polt zaključuje u dokumentu pod brojem 06BELGRADE1554, da Koštunica "izleda blokira Tadićeve pokušaje da imenuje politički lojalnog i reformistički nastrojenog Ponoša". Američki diplomata se pominje i u depeši 06BELGRADE1959. Polt je ovde naveo da je "Tadiću ukazao da će svoje javno i jasno obavezivanje na evroatlantske integracije i posvećenost saradnji sa NATO najbolje dokazati tako što će potvrditi imenovanje Ponoša kao načelnika Generalštaba".

Šta je Ponoš izjavio u večareas u emisji 360 stepeni na N1, a o članstvu Srbije u NATO pogledajte na priloženom video-snimku:

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (11)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!