ALEKSANDAR BOCAN -HARČENKO: Radićemo zajedno sa Srbijom da sprečimo oduzimanje prava srpskom narodu u BiH

Tanjug

10. 02. 2022. u 12:55

Rusija obeležava danas Dan diplomatije, a tim povodom ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko položio je venac na grob poslednjeg ruskog izaslanika u Beogradu pred izbijanje Prvog svetskog rata, Nikolaja Hartviga.

АЛЕКСАНДАР БОЦАН -ХАРЧЕНКО: Радићемо заједно са Србијом да спречимо одузимање права српском народу у БиХ

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Prilikom ceremonije odavanja pošte ovom ruskom diplomati na beogradskom Novom groblju, ambasador Bocan-Harčenko zahvalio je svim srpskim zvaničnicima koji su uputili njegovoj zemlji čestitke povodom praznika.

- Čestitke povodom Dana diplomatije koje svake godine dobijamo od predstavnika Srbije govore o tome da je naša diplomatija u Srbiji izuzetno poštovana, uvažavana i cenjena i predstavlja primer najbolje međunarodne delatnosti, kazao je Bocan-Harčenko za Tan‌jug.

Naglasio je da spoljnu politiku njegove zemlje određuje predsednik Rusije Vladimir Putin i da ona nailazi na veliku podršku i razumevanje od strane naše zemlje.

Naveo je da se međunarodna politika Rusije ogleda u zalaganjima i garanciji za globalnu bezbednost, ali i u težnjama sprečavanja širenja NATO-a, koje se, kako je rekao, podudaraju sa statusom neutralnosti Srbije.

- Širenje NATO-a nije donelo regionu nikakvu stabilnost i bezbednost, već je doprinelo dodatnim podelama, istakao je ruski ambasador, podsetivši da je NATO odgovoran za bombardovanje Srbije 1999. godine.

Kada su u pitanju aktivnosti Rusije i Srbije i bilateralni odnosi dve zemlje, ambasador je rekao da je Dan dipolomatije dobra prilika da se pogleda unazad šta je urađeno i šta su rezultati zajedničke saradnje.

Ocenio je da su dve zemlje mnogo toga uradile, bez obzira na situaciju sa pandemijom, na šta su predstavnici država obostrano ponosni.

Prema rečima amasadora, saradnja dve zemlje ogleda se u bliskim odnosima predsednika Vladimira Putina i Aleksandra Vučića, koji su se u novembru prošle godine sastali u Sočiju, a potom imali i više telefonskih razgovora i političkih konsultacija.

Trenutno najaktuelnija tema je borba sa pandemijom, kazao je Bocan-Harčenko i izrazio zadovoljstvo što se ruska vakcina Sputnjik proizvodi u Srbiji, i što dve države imaju izvanredne rezultate u oblasti nauke i istraživanja.

Govoreći o situaciji na Kosovu i Metohiji, Harčenko je rekao da je Rusija oduvek podržavala interese Beograda i naglasio da će se taj trend nastaviti i u budućnosti.

Istakao je da Rusija ima isti stav i kada je u pitanju situacija u Bosni i Hercegovini.

- Radićemo zajedno kako bismo sprečili planove decentralizacije i oduzimanja punomoćja od srpskog naroda u BiH, jer je to važno pitanje, kako za Srbiju i Repubilku Srpsku, tako i za stabilnost na celom Balkanu i Evropi, kazao je Bocan-Harčenko.

Foto: Tanjug/Jadranka Ilić

Na svečanosti obeležavanja Dana diplomatije među predstavnicima ruske ambasade bio je i direktor Ruskog doma u Beogradu Jevgenij Baranov.

Oni su položili cveće na grob Nikolaja Hartviga i odali poštu diplomati, koji je službu u Beogradu obavljao u vreme Aneksione krize.

Nikolaj Hartvig preminuo je u julu 1914. godine, 18 dana pre početka Prvog svetskog rata.


 

BONUS VIDEO: 

POVELjA O HRAMU U TEMELj JE UGRAĐENA: San predaka ostvaren je nakon 125 godina

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

BORIŠA SIMANIĆ ŠOKIRAO SVE! Evo šta je izjavio reprezentativac koji je izgubio bubreg igrajući za Srbiju (VIDEO)