ČELIČNO PRIJATELJSTVO SRBIJE I KINE Si Đinping posle sastanka sa Vučićem: Spremni smo da vam pružimo podršku!

Novosti online

05. 02. 2022. u 12:43

KINESKI predsednik Si Đinping izjavio je danas u razgovoru sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem da su bilateralni odnosi izdržali test vremena i pohvalio "čelično prijateljstvo" između dve zemlje, preneli su kineski mediji nakon sastanka dva lidera u Pekingu.

ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И КИНЕ Си Ђинпинг после састанка са Вучићем: Спремни смо да вам пружимо подршку!

Foto: Instagram

Si je naglasio da postoji visok nivo uzajamnog političkog poverenja i da bilateralne veze Srbije i Kine predstavljaju model za međunarodne odnose, prenela je agencija Sinhua.

Kinesko-srpska saradnja je značajno porasla što je dovelo do mnogih uspešnih infrastrukturnih i energetskih projekata, istakao je Si i dodao da su Kina i Srbija pružile podršku jedna drugoj od početka izbijanja pandemije kovida 19, prenosi mreža CGTN.

Predsednik Kine je dodao i da dve zemlje treba da razvijaju odnose u strateškoj i dugoročnoj perspektivi i da čvrsto podržavaju međusobne ključne interese.

Dve zemlje trebalo bi da unaprede visokokvalitetnu saradnju u okviru Inicijative „Pojas i Put“ i da pretvore kinesko-srpsko tradicionalno prijateljstvo u opipljivije plodove saradnje koji će više koristiti građanima oba naroda, naveo je Si.

Kina je spremna da pruži podršku Srbiji u borbi protiv pandemije kovida 19 i u jačanju saradnje u zajedničkoj proizvodnji vakcina i ekonomskom oporavku, zaključio je kineski predsednik.

Predsednik Srbije je, kako je preneto, zahvalio kineskom lideru i narodu na toploj dobrodošlici i pohvalio ceremoniju otvaranja Zimskih olimpijskih igara kojima je juče prisustvovao.

Rekao je da je Srbija istinski prijatelj Kine i da je poštuje, istakavši da nikakav pritisak ni problem neće promeniti to prijateljstvo. Vučić je rekao da je Srbija čvrsto uz kineski narod kada je reč o , kako navodi CGTN, ključnim kineskim interesima, kao što su Sinđang i region Tajvana, preneo je Tanjug.

Vlada Srbije spremna je da intenzivira saradnju sa Kinom, kako u trgovini i investicijama, tako i u kulturnoj razmeni, rekao je Vučić, preneli su kineski mediji.

BONUS VIDEO - SASTANAK VUČIĆA I ĐOKOVIĆA: Ovako je izgledao susret predsednika Srbije i najboljeg tenisera

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

VUČIĆ RASTURIO LAŽI LAŽNE DRŽAVE U NJUJORKU: Istina o Kosovu i Metohiji odzvanjala salom - Priština stvara nepodnošljive uslove za život Srba