VUČIĆ SE OBRATIO IZ PEKINGA: Predsednik o predstojećem susretu sa Si Đinpingom

Novosti online

04. 02. 2022. u 16:48

PREDSEDNIK Srbije Alekandar Vučić obratio se javnosti iz Pekinga, gde je prisustvovao otvaranju Zimskih olimpijskih igara. Vučić je govorio o sastancima sa svetskim zvaničnicima, kao i o predstojećem susretu sa predsednikom Kine Si Đinpingom.

ВУЧИЋ СЕ ОБРАТИО ИЗ ПЕКИНГА: Председник о предстојећем сусрету са Си Ђинпингом

Foto: Printscreen/Pink

Predsednik je ukazao da Kina ubrzano širi svoj uticaj, koji je sve dominantniji, na najbrže ekonomski rastućem kontinentu, u Aziji i da ta zemlja "bukvalno guta, jede Evropu".

- Moramo da razumemo da se nešto promenilo. Neki ne razumeju šta se zbiva. Evropa je pre 20 godina predstavljala više od 20 odsto ukupnog svetskog BDP-a, a danas je jedva dvocifrena i očekuje se da će padati ispod 10, do sedam odsto u narednih 10 godina. Azija raste, ide u nebesa. Polako, ali sigurno raste i Afrika i to su kontinetni budućnosti gde moramo da pokažemo interes, da se angažujemo više - rekao je predsednik Srbije.

Iako su na snazi stroge mere zbog pandemije korona virusa, predsednik je rekao da je uspeo da se sastane i razgovara sa više zvaničnika:

- Imao sam priliku da dugo razgovaram sa predsednikom Poljske. Uspeli smo da organizujemo susret i sa šeikom Muhamedom bin Zajedom, našim velikim prijateljem, kao i sa knezom Albertom od Monaka - rekao je Vučić.

Komentarišući bojkot Igara od strane brojnih svetskih lidera, Vučić je naveo da svako bira gde će da bude.

- Svaka suverena zemlja ima pravo na donošenje svojih odluka, gde će da bude, a gde neće. Jedan od ljudi sa kojima sam bio je predstavnik zemlje, koja ni ne učestvuje na Igrama, mnogo je moćniji od nas, a došli su u Peking i poznati su kao američki strateški partneri... To pokazuje koliko je važno biti u Pekingu i ukazati poštovanje predsedniku Siju i Kini - rekao je Vučić novinarima.

On je, u izjavi novinarima, podsetio da su ranije Italija, Nemačka, Bosna i Hercegovina i Rusija bile prve četiri zemlje po vrednosti trgovinske razmene sa Srbijom, a da je danas Kina već druga.

- Danas su stvari potpuno drugačije. Trgovinska razmena sa Nemačkom dostigla je vrednost od 7,6 milijardi dolara, sa Kinom 5,3 milijardi dolara, a zatim idu Italija, Rusija, pa Poljska, Mađarska, Rumunija, Bugarska sa kojima drastično raste trgovinska razmena - objasnio je Vučić.

Ukazao je da Srbija ima deficit u trgovinskoj razmeni sa Kinom, ali da je naš izvoz porastao za 22 puta, čemu mnogo pomaže Ziđin, koji je naš najveći izvoznik.

- Čuo sam i danas da neki govore da treba da zatvorimo rudnik bakra i zlata, što je ogromna neozbiljnost, koju ne mogu da razumem - dodao je on.

Vučić je dodao da je Srbija, pored Rusije jedina koja će imati bilateralni susret sa predsednikom.

Vučić je rekao da je Ziđin izvozi robu u vrendosti od 463 miliona dolara.

Podsetio je da je Kina zemlja koja se razvija strahovitom brzinom, koja ima 40. 000 kilometara brze pruge, od kojih je mnogo kilometara pruge brzine iznad 200 kilometara na sat.

- Strahovito brzom napreduju, i saradnja u svim oblastima od veštačke inteligencije, robotike, do automibilske industrije donosi mnogo Srbiji - dodao je on.

Vučić je preneo da je na ceremoniji otvaranja ZOI imao prilike da se sretne sa važnim kolegama.

Sa šeikom Muhamedom, ukazao je, razgovarao je o zajedničkim projektima, i govorio sa ponosom o napretku Beograda na vodi.

Izrazio je nadu da će šeik Muhamed uskoro posetiti Beograd, gde treba zajedno da otvore fabriku za vakcine.


- To je važno za budućnost, jer još ne znamo kako sa ovim virusom, a kamoli kako i sa drugim da se izborimo - naglasio je on.

Izrazio je zadovoljstvo što je mogao da prisustvuje otvaranju ZOI, iako Srbija nije sportska sila.

- Poštujemo olimpijska pravila, iako nisam pobornik da je samo važno da učestvujemo. Ali želim puno uspeha našim velikim sportistima, i nadam se da ćemo imati više predstavnika u budućnosti, kao i da će naši sportisti biti veliki podstrek budućim generacijama - rekao je on.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)