SUD ĆE IM IZREĆI PRVOSTEPENU PRESUDU! Završnica suđenja Haradinaju i Gucatiju između 14. i 18. marta

Tanjug

04. 02. 2022. u 14:13

ZAVRŠNICA suđenja u postupku protiv predsednika i potpredsednika Udruženja veterana bivše OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja, optuženih za zastrašivanja svedoka i ometanja rada Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, zakazana je od 14. do 18. marta.

СУД ЋЕ ИМ ИЗРЕЋИ ПРВОСТЕПЕНУ ПРЕСУДУ! Завршница суђења Харадинају и Гуцатију између 14. и 18. марта

Foto: EPA

Nakon izlaganja završnih reči tužilaštva i odbrane, sud će im izreći prvostepenu presudu, na koju postoji pravo žalbe.

To će biti prva presuda Specijalizovanih veća Kosova (SVK) sa sedištem u Hagu, nakon njihovog osnivanja odlukom kosovske skupštine 2014. godine.

Kako je danas objavljeno na sajtu tog suda, postupajuće sudsko veće konstatovalo je završetak dokaznog postupka u predmetu protiv Gucatija i Haradinaja i naložilo tužilaštvu i odbrani da dostave svoje završne podneske do 3. marta.

Sudsko veće je za 14. mart predvidelo završnu reč tužilaštva, a za 15. i 16. završne reči odbrane.

Za 17. mart predviđen je za odgovor tužioca na završnu reč odbrane i za sva pitanja veća, kao i za komentare odbrane na odgovor tužilaštva.

Hisni Gucati, Foto: Printskrin

Istog dana tužilaštvo će predložiti kazne za okrivljene, a poslednjeg dana, 18. marta, svoje stavove povodom predloga kazne izneće odbrana.

Gucati i Haradinaj moći će da daju završne izjave u postupku.

Obojica optuženih se nalaze u pritvoru u Hagu

Gucati i Haradinaj su se na početku suđenja 7. oktobra 2021. godine izjasnili da nisu krivi za optužbe za koje se terete.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Hisni Gucati, Foto: Printskrin

Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.

Optuženi su za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglasala kosovska skupština.

BONUS VIDEO:

SNIMAK KOJI JE RAZBESNEO SRBIJU: Đak divlja na času, nastavnica nemoćna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

OVO JE ČOVEK KOJI JE U NIŠU NEUTRALISAO TONU TEŠKU AVIO-BOMBU SA 430 KG EKSPLOZIVA: To isto je radio 2011. u Kragujevcu i 2013. na Dorćolu

AKO igde postoji "vaga" za merenje snage ljudskog duha, koliko li bi na njenoj skali težila ona koju ima deminer Mihailo Marinković (48), iz Pančeva, pripadnik Sektora za vanredne situacije MUP Srbije? Koliko bi na njen tas stalo njegove odvažnosti, staloženosti, potpune koncentracije..., u trenutku dok je, minule nedelje u Nišu, sam prilazio neeksplodiranoj avio-bombi teškoj 1.000 kilograma koja nosi 430 kilograma eksploziva, zaostaloj iz NATO agresije?

27. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

RUSIJA JE ZGROŽENA: Ovo je najnoviji uslov za Ruse da bi učestvovali na Igrama Pariz 2024