PREKINUTO SUĐENJE GUCATIJU I HARADINAJU: Otkazano i ročište koje je bilo zakazano za 4. februar

Tanjug

31. 01. 2022. u 12:11

NAKON završetka današnje statusne konferencije, suđenje u predmetu protiv predsednika i potpredsednika Udruženja veterana OVK Hisnija Gucatija i Nasima Haradinaja prekinuto je do daljeg, saopšteno je iz Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

ПРЕКИНУТО СУЂЕЊЕ ГУЦАТИЈУ И ХАРАДИНАЈУ: Отказано и рочиште које је било заказано за 4. фебруар

Foto: Foto/Arhiva Novosti/Jutjub/RTV Dukagjini/Oxygen

Poslednji svedok odbrane ispitan je u petak, 28. januara, a kako navodi sud, sudsko veće će u dogledno vreme odlučiti o daljim koracima.

Ročište koje je bilo zakazano za 4. februar je otkazano.

Obojica optuženih se nalaze u pritvoru u Hagu.

Gucati i Haradinaj su se na početku suđenja 7. oktobra izjasili da nisu krivi, a predstavnik Specijalizovanog tužilaštva Kosova (STK) je potom izneo uvodnu reč i predstavio detalje optužnice.

Sve optužbe protiv Gucatija i Haradinaja povezane su sa postupcima koji se vode pred SVK, uključujući istrage Specijalizovanog tužilaštva, navodi se u optužnici koja ih tereti za ometanje rada tog tužilaštva, odmazdu prema svedocima i njihovo zastrašivanje i povredu tajnosti postupaka.

U optužnici se navodi da su od kraja aprila do septembra 2020. godine Gucati i Haradinaj davali javne izjave u kojima su optuživali svedoke koji sarađuju sa tužilaštvom, da su lažovi, kolaboracionisti i izdajnici.

Ovi postupci pokazuju njihovu nameru i motive da omalovaže i opstruišu postupke pred SVK, ocenjuje tužilaštvo.

Optuženi su za četiri krivična dela - ometanje službenih lica u vršenju službenih dužnosti, zastrašivanje svedoka, zatim za odmazdu i povredu tajnosti postupka.

Podaci koje su objavili su zaštićeni kao tajni u skladu sa Zakonom o Specijalizovanim većima Kosova, koji je izglasala kosovska skupština.

BONUS VIDEO:

SNIMAK KOJI JE RAZBESNEO SRBIJU: Đak divlja na času, nastavnica nemoćna

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!