ZAJEDNIČKI POGLEDI KINE I RUSIJE: Vladimir Putin će biti glavni gost Si Đinpinga na otvaranju ZOI u Pekingu

Branko Vlahović - stalni dopisnik iz Moskve

03. 02. 2022. u 22:50

RUSKI predsednik Vladimir Putin će u petak biti glavni gost na otvaranju bele Olimpijade u Pekingu. Kinezi smatraju da je to dokaz velikog prijateljstva jer Amerikanci i njihovi najbliži saveznici politički bojkotuju taj veliki sportski događaj. Osim što će dva lidera zajedno biti na svečanoj tribini na otvaranju, za vreme ručka će razgovarati u četiri oka.

ЗАЈЕДНИЧКИ ПОГЛЕДИ КИНЕ И РУСИЈЕ: Владимир Путин ће бити главни гост Си Ђинпинга на отварању ЗОИ у Пекингу

Foto AP

Već se zna da će posle toga biti objavljena zajednička izjava Putina i Sija o međunarodnim odnosima koji ulaze u novu epohu. Kina i Rusija će izneti zajednički pogled na najvažnije svetske probleme.

Uoči dolaska u Peking Putin je napisao tekst za agenciju Sinhua pod naslovom "Rusija i Kina strateško partnerstvo orijentisano na budućnost", u kojem je istakao rekordnu trgovinsku razmenu i odnosi dve zemlje koji su dostigli nivo bez presedana.

- Krećemo ka cilju da trgovinska razmena dostigne 200 milijardi dolara godišnje, a lani je prešla rekordnih 140. Planiraju se zajednički projekti vredni više od 120 milijardi dolara - istakao je Putin. - Prošle godine su Rusi počeli gradnju atomskog reaktora u Kini a napraviće još tri.

Za vreme Putinove posete Pekingu planirano je da se potpiše više od 15 sporazuma.

Poslednji put Putin i Si su se sreli u novembru 2019. na marginama samita BRIKS. Pre toga je kineski lider u junu iste godine bio u Moskvi i Sankt Peterburgu. Posle ta dva susreta razgovarali su samo u video--formatu.

Lani je produžen na pet godina Dogovor o dobrosusedstvu, prijateljstvu i saradnji. Si Đinping je više puta isticao da su odnosi Kine i Rusije čak bolji od onih kada postoje i formalno potpisani dogovori o savezništvu.

To zbližavanje izaziva veliku pažnju na zapadu. Amerikance posebno zabrinjava privredni rast Kine i njegova ekspanzija u svetu. Kineski lideri vole da ističu da njihovo prijateljstvo sa Rusijom nije upereno protiv bilo koga, ali istovremeno kažu da je veoma važno što dve susedne zemlje "čuvaju leđa jedna drugoj". Zbog toga je Kina podržala Rusiju u traženju garancija bezbednosti od SAD i NATO.

A da je Kina na strani Rusije pokazalo se i na poslednjem zasedanju Saveta bezbednosti OUN na kom se govorilo o Ukrajini. Obe zemlje su protiv jednostrane primene sankcija i nemešanje u unutrašnja pitanja drugih zemalja.

VELIKI BUDžETI ZA ARMIJU

VOJNI budžet Kine godišnje raste šest do sedam odsto, a 2021. bio je 209 milijardi dolara. Ruski vojni budžet je znatno skromniji i lani je bio 51 milijardu dolara. Ali, Rusija prodaje Kini najnovije PVO sisteme.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave