RAZGOVORI O NAPRETKU SRBIJE I STABILNOSTI REGIONA: Predsednik Vučić na trilateralnom sastanku sa Eskobarom i Lajčakom (FOTO)

D. M.

02. 02. 2022. u 19:59

SRBIJA, kao ozbiljan i pouzdan partner u svim važećim i potpisanim sporazumima, postupa odgovorno i ispunjava svoje obaveze.

РАЗГОВОРИ О НАПРЕТКУ СРБИЈЕ И СТАБИЛНОСТИ РЕГИОНА: Председник Вучић на трилатералном састанку са Ескобаром и Лајчаком (ФОТО)

Foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Istovremeno, nailazimo na kontinuirane pokušaje vlasti u Prištini da jednostranim provokacijama i nerealnim očekivanjima od posrednika u dijalogu izbegnu ispunjavanje svojih obaveza, što umnogome ometa dalji tok razgovora.

Ovu jasnu poruku poslao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić u razgovoru sa zamenikom pomoćnika američkog državnog sekretara Gabrijelom Eskobarom i sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

KURTI: NE PLAŠIMO SE, ALI SMO OPREZNI

PREMIJER privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je danas da se "Kosovo ne plaši fomiranja ZSO, ali da je na oprezu". On je tako odgovorio Lajčaku, koji je vlastima u Prištini poručio da se ne plaše da sprovedu obaveze koje su preuzeli Briselskim sporazumom. Kurti je istakao da tokom posete Lajčaka i Eskobara nije pregovarano o mogućim modelima osnivanja ZSO.

Vučić se sinoć u Beogradu najpre odvojeno sastao sa Lajčakom i Eskobarom, a zatim je održan i trilateralni sastanak, na kojem su se dotakli ključnih tema za održivu budućnost i stabilnost regiona, kao i ekonomski napredak Srbije i Zapadnog Balkana.

Predsednik Vučić je zahvalio Eskobaru i Lajčaku na ličnom zalaganju za nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, naglasivši da Srbija poštuje njihove napore u cilju stabilizacije regiona, kao i da oba zvaničnika svojim pragmatičnim pristupom i posvećenošću daju veliki doprinos kako bi se obezbedila atmosfera neutralnosti u samom procesu dijaloga.

Eskobar i Lajčak naglasili su da podržavaju nastavak konstruktivnog dijaloga, kao i integraciju Zapadnog Balkana u EU, istakavši da je od ključnog značaja da obe strane ispune sve obaveze iz dijaloga. Specijalni predstavnik EU Lajčak posebno je naglasio da Brisel i Vašington tesno sarađuju i dele istu viziju kada je u pitanju proces dijaloga, kao i budućnost celog regiona u Uniji, dodavši da su njihovi napori usmereni na postizanje sveobuhvatnog sporazuma i implementaciju svih dosadašnjih potpisanih sporazuma.

- Tek uz odgovorno ulaganje dodatnih napora obe strane u dijalogu može se doći do kompromisnog rešenja i zajedničkog jezika u interesu i Srba i Albanaca, ali i evropske budućnosti Srbije i celog regiona - rekao je Vučić.

Američko-evropski dvojac u Beograd je došao iz Prištine, gde su razgovarali sa predstavnicima privremenih institucija u pokrajini. Lajčakova i Eskobarova poseta KiM mogla bi se sublimirati u nekoliko ključnih poruka koje su poslali: Priština treba da formira Zajednicu srpskih opština, ali tako da ona ne podriva suverenitet i integritet Kosova, neće biti nove Republike Srpske na KiM, a kako će Zajednica izgledati, treba da se dogovore dve strane.

Američki diplomata i briselski emisar rekli su da je na Prištini i Beogradu koji će model da izaberu u normalizaciji međusobnih odnosa, a u sklopu njih i oblik ZSO.

- Nismo išli sa pisanim predlozima niti želimo bilo šta da namećemo, ali dve zemlje moraju da imaju jasne vizije. Nadamo se da će kao rezultat proisteći rezolucija koja će biti prihvatljiva i za Srbiju i za Kosovo. SAD podržavaju teritorijalni integritet i suverenitet Kosova i ZSO ne treba da podriva suverenitet i integritet Kosova - rekao je Eskobar na zajedničkoj konferenciji sa Lajčakom u Prištini.

I Lajčak i Eskobar su naveli da svi dogovori postignuti u Briselu treba da budu sprovedeni. Tokom trodnevnih razgovora koje su imali na KiM sa predstavnicima vlasti, opozicije, Srpske liste i međunarodnih misija, Lajčak i Eskobar su razmatrali i organizovanje izbora koje raspisuje Beograd, a za koje je briselski diplomata rekao da je na dvema stranama da se dogovore. Lajčak i Eskobar ukazali su da bi "građani trebalo da imaju pravo da glasaju".

DAČIĆ SA ESKOBAROM O IZBORIMA

SA američkim izaslanikom Gabrijelom Eskobarom sinoć se sastao i predsednik parlamenta Ivica Dačić. Oni su se složili da se odnosi između SAD i Srbije razvijaju uzlaznom putanjom i da postoji obostrana spremnost za njihovo produbljivanje. Eksobar je rekao da SAD snažno podržavaju proces evropskih integracija Srbije, kao i čitavog regiona i da u narednom periodu očekuju napredak.

Dačić je rekao da Srbija aktivno radi na unapređenju svog izbornog procesa implementirajući dogovore postignute u međustranačkom dijalogu, a Eskobar je izrazio uverenje da će predstojeći izbori biti održani u fer i demokratskoj atmosferi i da će na njima učestvovati sve političke stranke. Američki diplomata čestitao je Srbiji na napretku ostvarenom u reformskim procesima u oblasti pravosuđa i uspešno realizovanom referendumu na kojem su potvrđene ustavne promene.

BONUS VIDEO: PRED SRBIJOM NOVI AUTO-PUTEVI I PRUGE - Pogledajte šta nas očekuje u ovoj godini

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (6)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna