INTERVJU Ministar Nenad Popović: Brinem se za Vučića, "kavčani" se ne igraju

D. MILINKOVIĆ

31. 01. 2022. u 08:00

JEDAN sam od retkih političara u Srbiji koji se ne plaši da kaže da je Milo Đukanović šef kriminalnog režima koji rukovodi "kavačkim klanom". Zbog toga i sam dobijam ozbiljne pretnje od pripadnika kriminalnih klanova iz Crne Gore povezanih sa Đukanovićem. Moram da budem zabrinut za predsednika Vučića jer znam da se ovi ljudi ne igraju. To je isti kriminalni klan koji je mleo ljude i sekao glave po Beogradu.

ИНТЕРВЈУ Министар Ненад Поповић: Бринем се за Вучића, кавчани се не играју

Foto Tanjug

Ovako, potpuno otvoreno, ministar za inovacije i tehnološki razvoj i predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović, u intervjuu za "Novosti", govori o sumnjama da se politički inspiratori i naručioci atentata na predsednika Vučića - a koje je trebalo da izvrše pripadnici "kavačkog klana", čiji je jedan od šefova Radoje Zvicer - nalaze u Crnoj Gori. On, s druge strane, veruje da će ovi planovi biti osujećeni:

- Verujem u naše službe bezbednosti i uveren sam da su preduzeti svi koraci da se odgovorni za pripremu atentata na predsednika Vučića što pre uhapse.

* Da li će SNP i na ove izbore ići zajedno sa SNS? Kakav izborni rezultat vladajuće koalicije očekujete i hoćete li biti na ministarskoj funkciji i posle 3. aprila?

- Naša politika je uvek bila nezavisna i suverena Srbija koja čuva svoje Kosovo, Republiku Srpsku, svoj narod u Crnoj Gori. Srbija koja štiti tradicionalne vrednosti, svoju veru i Crkvu, prirodnu porodicu, svoje prirodne resurse i energetsku bezbednost. Mi smo za vojno neutralnu državu koja nikada neće biti deo NATO. Želimo razvoj najboljih odnosa sa našom ruskom braćom, ali i partnerima iz Evrope. Verujem da delimo najveći deo ovih programskih načela sa partnerima iz SNS i da će upravo ona biti osnova naših razgovora o nastavku saradnje pred predstojeće važne izbore za budućnost Srbije.

* Smatrate li da će opozicija uspeti da se dogovori oko zajedničkog kandidata za predsedničke izbore i može li on da ugrozi pobedu aduta vladajuće koalicije?

- Opozicija će učiniti sve da istakne zajedničkog kandidata koji bi mogao da prođe u drugi krug predsedničkih izbora. Koliko god bile izražene razlike između partija u opoziciji, one ipak shvataju da samo ujedinjene mogu da ugroze predsedničkog kandidata vladajuće koalicije, a posebno ako to bude bio predsednik Vučić. Zato je veoma važno da sve rodoljubive partije koje podržavaju napredak Srbije u poslednjih osam godina pokažu jedinstvo i podrže predsednika Vučića na predsedničkim izborima.

* Postoji li realna opasnost da se ostvare sve očigledniji planovi pojedinih zapadnih centara moći da se Milorad Dodik skloni sa vlasti, a Republika Srpska ukine?

- Ti pokušaji neprestano traju, a u poslednje vreme su intenzivirani sa promenom administracije u Vašingtonu. Srbija nikada ne sme da dozvoli da ono što su Srbi izborili svojom krvlju bude ukinuto. To neće dozvoliti ni Rusija.

Foto Promo

* Strahujete li da će destruktivna politika koju vode vlasti u Prištini, najavljujući nove upade na sever KiM i zabranu glasanja u pokrajini 3. aprila, dovesti ceo region na ivicu novih nestabilnosti i sukoba?

- Srbija mora da učini sve da zaštiti Srbe na severu Kosova. Nikome nije u interesu eskalacija nasilja na KiM, ali Srbija mora da bude spremna za svaki scenario kako bi zaštitila bezbednost svog naroda. Siguran sam da ćemo u tome imati podršku Rusije. Oko Kosova više ne sme da bude povlačenja. Beograd je učinio sve na šta se obavezao u Briselu, a Priština ništa. Naša pozicija mora da bude dosledna i nepromenjiva, a ona podrazumeva poštovanje našeg Ustava i Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN, po kojoj je Kosovo neotuđivi deo Srbije.

* Kakva bi bila vaša poruka za EU koja na sve te poteze iz Prištine gotovo i da ne reaguje?

- Nažalost, EU nije pokazala kapacitet da stane iza dogovora koje je sama moderirala. To je još jedan dokaz da je sadašnja EU nefunkcionalna organizacija koja mora da pretrpi korenitu reformu kako bi opstala u budućnosti. Srbiji je mesto u EU, ali samo sa Kosovom kao njenim sastavnim delom.

RUSIJA NEMA KUD

* SVE su veće tenzije između Zapada i Rusije. Hoće li Srbija doći u situaciju "da izabere stranu"?

- Rusija više nema gde da se povuče. NATO joj je došao na kućni prag. Zamislite da se vama neko pojavi sa puškom ispred stana. Morali biste da reagujete i da branite ono što je vaše. Ceo svet vidi koliko je u poslednjih 20 godina podignuta borbena moć Rusije i koliko je ona postala važan međunarodni politički faktor, uveren sam da zapadne zemlje i same znaju da bilo kakav napad na Rusiju ne bi prošao bez teških posledica. Zbog toga se nadam spuštanju tenzija u Ukrajini.

UVOZNIČKI LOBI

* ZA kraj godine najavili ste izgradnju srpskog nuklearnog centra, što su pojedini doveli u vezu sa navodnim planovima za izgradnju nuklearke u Srbiji?

- Radi se o centru nuklearnih tehnologija, pre svega za medicinske namene, gde će se proizvoditi lekovi za onkološke bolesnike. U ovom trenutku ti lekovi se u najvećoj meri uvoze u našu zemlju iz Hrvatske. Oni koji su protiv tog centra zapravo štite taj uvoznički lobi. Sa ovim centrom Srbija će početi sama da proizvodi ove lekove i da ih izvozi. Naš interes je da imamo najbolje nuklearne naučnike, istraživače, eksperte koji će raditi u ovom centru, a da li ćemo u budućnosti graditi nuklearnu elektranu u Srbiji, o tome će se tek razgovarati i ta odluka može da bude doneta samo uz najširi nacionalni konsenzus.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri