OVO SIGURNO NISTE ZNALI! Nula poena za ljubav ili zašto teniske sudije kažu "love" kada teniser(ka) nema nijedan poen u gemu?

Novosti online

24. 01. 2022. u 17:43

ZAHUKTAVAJU se borbe za upražnjenu titulu šampiona na Australijan openu a anti-korona mere uticale su na odsustvo linijskih sudija oko terena, pa su sve oči uprte u glavne sudije u stolici.

ОВО СИГУРНО НИСТЕ ЗНАЛИ! Нула поена за љубав или зашто тениске судије кажу love када тенисер(ка) нема ниједан поен у гему?

FOTO: Tanjug/ AP

Tenis je po mnogo čemu poseban sport, a jedna od specifičnosti je i da glavni sudija iz stolice objavljuje trenutni rezultat između poena, gemova, setova, kao i pobednika na kraju mečeva. I tu dolazimo do naše priče - neobičnog bodovanja u toku gema.

Da li ste se ikad zapitali zašto je posle prvog poena u gemu rezultat 15-0 i zašto posle toga dolazi 15-15 ili 30-0? 

Najveća nedoumica je zašto sudije, kada izgovaraju rezultat na engleskom jeziku, umesto "zero" (nula na engleskom) izgovore "love (ljubav na engleskom).

Odgovor se krije u samim počecima tenisa, kada ga je igrala isključivo engleska aristokratija. A u to vreme engleska aristokratija govorila je francuskim jezikom. Govornici francuskog sada možda i naslućuju odgovor na pitanje iz naslova, jer Francuzi imaju reč koja je po zvučnosti, ali ne i značenju (bar ne većini ljudi), vrlo slična engleskom "love". To je reč "l’oeuf" ili na srpskom - jaje.

Na tabli za prikazivanje rezultata skor u gemovima prikazivan je pomoću dva časovnika. Pokazivač se pomerao za četvrtinu, sa 0 minuta na 15, 30, 45 i pobeda na 60. Nekako je četrdeset pet skraćeno na četrdeset, verovatno kada su brojčanici sata prestali da se koriste, mada neki veruju da se i ranije skraćivalo jer je 45 duže za izgovor. Nula je bila prikazana kao ovalni oblik, dakle slično jajetu - "l’oeuf" na francuskom, što se vremenom iskvarilo u "love" ili ljubav na engleskom. 

Inače i sama reč "tenis" verovatno potiče iz francuskog, od glagola "Tenez!", koji može da se prevede kao "izvoli". Nismo utvrdili da li se to izvoli odnosi na lopticu ili na jaje.

BONUS VIDEO: Novak Đoković - pet tajni zbog kojih je najbolji na svetu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!