KANCELARIJA ZA KIM DEMANTUJE PRIŠTINU: Misiji OEBS upućen zahtev za održavanje referenduma

D. ZEČEVIĆ

12. 01. 2022. u 17:04

POVODOM održavanja referenduma u Republici Srbiji, Kancelarija za Kosovo i Metohiju uputila je na vreme zahtev Misiji OEBS na KiM da u skladu sa svojim mandatom operativno sprovede na terenu proces glasanja, odnosno referendumsko izjašnjavanje građana Srbije u pokrajini.

КАНЦЕЛАРИЈА ЗА КИМ ДЕМАНТУЈЕ ПРИШТИНУ: Мисији ОЕБС упућен захтев за одржавање референдума

Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Ovim je u saopštenju za javnost Kancelarija za KiM demantovala navode prištinskih vlasti da “Srbija nije poslala zahtev za održavanje referenduma, koji bi trebalo da se održi 16. januara na Kosovu.”

- Obraćajući se misiji OEBS sa ovim zahtevom, Kancelarija za Kosovo i Metohiju je postupila na identičan način kako je to činila godinama unazad u skladu sa svim dogovorima i kako su svi prethodni izborni procesi do sada organizovani na prostoru KiM, ukljućujući i poslednji izborni proces 2020. godine. Iz ove međunarodne misije smo zvanično obavešteni 22. decembra da je OEBS u skladu sa poverenim mu mandatom spreman da, kao i do sada, organizuje referendum na prostoru Kosova i Metohije, ali da vlasti Privremenih institucija samouprave u Prištini nisu dale "zeleno svetlo" za sprovođenje referenduma na prostoru Kosova i Metohije -navodi se u današnjem saopštenju Kancearije za KiM.

U saopštenju se dodaje da se zbog ovakvog odnosa Privremenih institucija samouprave zvanično obratila i ambasadorima zemalja Kvinte, zvaničnom Briselu kao i specijalnom predstavniku EU Miroslavu Lajčaku koji je posrednik u komunikaciji Beograda i Prištine, sa jasnom molbom da se omogući održavanje referenduma na KiM.

- Ove činjenice, utvrđene procedure i dugogodišnja praksa su dobro poznati i samoj Prištini koja i te kako zna da sva komunikacija Beograda i Prištine ide preko Brisela, tj. u slučaju organizovanja glasanja i izbornog procesa dodatno i preko Misije OEBS na KiM, a u skladu sa Rezolucijom SBUN 1244. Zato je apsolutno zlonamerna svaka plasirana vest od strane Prištine kako se Beograd po pitanju referenduma nije obratio Privremenim institucijama samouprave u Prištini koja spinovanjem pokušava da zamaskira najdirektnije kršenje ljudskih prava Srbima na KiM, odlukom da im se zabrani pravo glasa i izjašnjavanja - poručuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Dodaje se da su zbog toga tumačenja i poruke koje prethodnih dana po ovom pitanju stižu iz Prištine potpuno netačne i krajnje maliciozne kao i da su netačne i maliciozne poruke iz Prištine da će Srbima sa KiM biti omogućeno da glasaju preko po „Kancelarije za vezu Srbije sa Kosovom“, koja je od strane Prištine izmišljeno institucionalno telo.

- Podvlačimo da takva institucija ne postoji ni na terenu, ni u jednom jedinom sporazumu, već postoji isključivo u imaginaciji prištinskih političara. Jedino što po sporazumu iz Brisela postoji i funkcioniše jeste institucija oficira za vezu čiji mandat nije ni da sprovodi, ni da organizuje referendumsko izjašnjavanje, već da olakša komunikaciju između Beograda i Prištine - podvlači se u saopštenju Kancearije za KiM iz koje opominju da “ukoliko u Prištini ne poznaju sporazume koje su potpisali, mogu ih velikodušno skinuti i pročitati na sajtu Vlade Republike Srbije ili Kancelarije za Kosovo i Metohiju“.

BONUS VIDEO - BIJU RAFALI, PSUJU NAM MAJKU SRPSKU: Potresna ispovest starice iz Rudara

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave