BRNABIĆ: Srbija uz Novaka, borimo se da ima isti tretman

Tanjug

06. 01. 2022. u 15:37

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić poručila je danas za britanski Skaj njuz (Sky news) da ona i cela Srbija stoje uz najboljeg tenisera sveta Novaka Đkovića, kojem australijske vlasti nisu dozvolile ulazak u zemlju, navodeći da se Srbija bori da Ðoković ima ravnopravan tretman kao i drugi sportisti.

БРНАБИЋ: Србија уз Новака, боримо се да има исти третман

Foto: Tanjug

Brnabić je takođe istakla zahtev, bez želje da se meša u propise o imigraciji u Australiji, da Đokoviću bude omogućeno da iz neadekvatnih uslova u hotelu u kojem boravi, bude prebačen u kuću koju je iznajmio i u kojoj bi boravio tokom "Australijen opena", uz garancije države Srbije.

Na pitanje slaže li se sa tom izjavom Džonsona, Brnabić je rekla da je i sama vakcinisana, čak i trećom dozom, te da vlasti u Srbiji konstanto pozivaju građane na vakcinaciju, ali da, konkretno, Novak Ðoković nije dobio isti tretman kao drugi sportisti u Australiji.

- Novak je dobio medicinsko izuzeće, kao i dozvolu da učestuvje na Australijan openu, zato je sada tamo - rekla je Brnabić.

Na pitanje zašto je onda u takvoj situaciji ako ima izuzeće, Brnabić je rekla da je to pitanje za australijske vlasti, u koje ne želi da se meša, ali da je njoj kao premijerki i celoj zemlji važno da se donese rešenje što pre.

- Tražimo da Novak bude premešten iz hotela, hostela, u kojem se sada nalazi, u kuću koju je iznajmio i u kojoj bi boravio tokom turnira. Kao premijerka Srbije ne želim da se mešam u imigraciona pravila u Australiji, ali je Srbija ponudila sve garancije da Ðoković bude premešten na drugo mesto dok čeka odluku - rekla je Brnabić.

Ona je navela da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić u direktnom kontaktu sa Đokovićem i njegovom porodicom, te da je ona u kontaktu sa Ambasadom Srbije u Australiji, i ambasadom te zemlje u Beogradu.

- Mi zaista ne razumemo. Novak ima medicinsko izuzeće, na osnovu toga je dobio dodžovlu za učešće na turniru, ukrcao se na avion... Ako nemate vizu, niti sve dokumente, ne možete ni da se ukrcate na avion, posebno ne za Australiju. Drugi teniseri koji su imali medicinsko izuzeće ušli su u zemlju - rekla je Brnabić.

Na pitanje da li se slaže sa ocenom predsednika da je reč o političkom progonu, Brnabić je rekla da ne može da vidi ništa drugo u tome.

- Novak je tretiran drugačije. Ima izuzeće, dobio je dozvolu organizatora turnira, ukrcao se na avion, a zadržan je nekoliko sati na aerodrodmu... Tretiran je drugačije od ostalih i to je ono što nas navodi da tako mislimo - rekla je Brnabić.

Na pitanje voditelja vezano za objave Novaka Đokovića o vakcinaciji na društvenim mrežama, Brnabić kaže da ne može biti Đokovićev advokat za njegove lične stavove.

- Pravila su pravila, ako je dobio izuzeće, koje su prihvatili organizatori i zdravstveno osoblje Australija opena, ako mu je dozvoljeno da uđe u avion, ako je njevog tim pokazao dokaze ne znam zašto mu se to dešava - upitala je ponovo premijerka Srbije.

Brnabić kaže da će Srbija privhatiti odluku, a naglasila je da svi znamo da najmanje 20 različitih tenisera nije vakcinisano i pokazali su razloge za to i igraće.

- I Novak je jedini koji ima opravdanje i nije mu dozvoljeno da uđe u Australiju - rekla je ona.

- Uradićemo sve da Novak ima isti tretman. Stojim uz Novaka, Srbija stoji uz Novaka, svi stojimo uz Novaka i njegovu porodicu u ovim teškim vremenima - rekla je Brnabić i naglasila da svi isčekujemo brzi odgovor i da će u međuvremenu Novak biti u izlozaciji u adekvatnim uslovima.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DANAS JE DOBAR DAN ZA SRBIJU: Vučić se oglasio sa važnim vestima (FOTO)