ETNIČKO ČIŠĆENJE KAO POLITIČKO ORUŽJE Drecun o sramnoj izjavi Edite Tahiri: Priština namerno blokira povratak Srba u gradove

Tanjug

04. 01. 2022. u 13:24

EDITA Tahiri je u svojoj izjavi po prvi put priznala da Priština namerno neće da stvori uslove za povratak proteranih Srba u gradove, ocenio je danas predsednik Odbora za Kosovo i Metohiju skupštine Srbije Milovan Drecun.

ЕТНИЧКО ЧИШЋЕЊЕ КАО ПОЛИТИЧКО ОРУЖЈЕ Дрецун о срамној изјави Едите Тахири: Приштина намерно блокира повратак Срба у градове

Foto: Tanjug

On je za TV Pink ocenio da je strateški cilj Prištine da protera Srbe, stvori čisto Kosovo i ujedini ga sa Albanijom.

Drecun je konstatovao da od dolaska međunarodnih snaga Srba gotovo da nema u gradovima, osim na Severu Kosova, i zapitao se gde su nestali ti ljudi, kao i zašto SAD i Evropa zatvaraju oči pred takvim etničkim čišćenjem.

On je podsetio da je u Prištini živelo 40-50.000 Srba i zapitao se gde su nestali ti ljudi.

Kako je naveo, do sada se za više godina na Kosovo i Metohiju vratilo jedva 15.800 Srba, a u 2020. godini bilo je ukupno 240 Srba povratnika.

- Cilj Prištine je da upotrebljavaju etničko čišćenje kao političko oružje kako bi došli do priznanja od strane Beograda, a to se neće desiti - ocenio je on.

Tokom prošle godine bilo je devet rundi dijaloga preko posrednika, a Priština je odbijala razgovore na sve teme, pa nikakvog napretka nije bilo, kaže Drecun.

- Ne vidimo da Evropska unija kao medijator primenjuje bilo koji deo moći da natera Prištinu da poštuje dogovoreno i da realizuje sporazum. Neka bar kažu da nemaju moć pa da tražimo druge posredine - dodao je Drecun.

Foto: Arhiva

Kao rezultat prošlogodišnjih dijaloga Drecun je naveo da je došlo do razmene tela pokojnika i to sedam Albanaca iz Centralne Srbije i troje Srba iz mrtvačnice u Prištini.

- Ne zavisi napredak od Beograda, nego od Prištine, jer je ona nespremna da se posveti sporazumu, nego samo traže da mi tu lažnu državu priznamo. Tako čine dijalog besperspektivnim i problematičnim - ukazao je Drecun.

Drecun smatra da se sa dolaskom novog ambasadora SAD Kristofera Hila mogu očekivati pritisci na Srbiju da se postigne rešenje po "modelu dve Nemačke".

- Nećemo se složiti s tim ni pod kojim uslovima, jer bi to njima bio otvoren put za ujedinjenje sa Albanijom - rekao je on.

Drecun je kao kritične momente naveo održavanje referenduma o promeni Ustava Srbije na Kosovu i Metohiji u januaru, kao i april kada su izbori, odnosno završetak rada radne grupe oko pitanja tablica.

On je ocenio da je proglašavanje Rusa iz misije UNMIK-a za personu non grata novi pokušaj Prištine da pokaže navodno maligni ruski uticaj koji destabilizuju Kosovo, a sebe kao bedem odbrane od toga.

Komentarišući imenovanje Stjuarta Piča za izaslanika Velike Britanije, Drecun je ocenio da će se baviti "hibridnim aktivnostima" kako bi ojačala pozicija te države i SAD po pitanju Kosova.

Uz ocenu da Velika Britanija jednostrano deluje, Drecun navodi da će probati da se nametne kao nezaobilazni činilac u razgovorima.

 

BONUS VIDEO: 

Prelep prizor u Kosovskoj Mitrovici

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri