LAŽNA DRŽAVA PALA NA NISKE GRANE: Kurti priznao krizu, građanima poručio da štede struju

Novosti online

27. 12. 2021. u 14:35

SAMOZVANI premijer lažne države Kosovo Aljbin Kurti obratio se građanima putem Fejsbuka povodom situacije sa strujom, poručujući im da je povećanjem likvidnosti i subvencionisanjem uvoza Vlada uspela da stabilizuje snabdevanje električnom energijom i da su restrikcije gotovo uklonjene.

ЛАЖНА ДРЖАВА ПАЛА НА НИСКЕ ГРАНЕ: Курти признао кризу, грађанима поручио да штеде струју

Foto: EPA/ Georgi Licovski

- Činimo sve što možemo. Hvala vam na podršci i molimo vas da uštedite i racionalizujete svoju potrošnju koliko god možete - napisao je Kurti.

On je naveo da je lažna država Kosovo u energetskoj krizi i da su visoke uvozne cene posledica eksternih faktora, dok je slabljenje kapaciteta posledica unutrašnjih uzroka. S jedne strane, kako je rekao, cena energije na berzi je porasla sedam puta, dok sa druge strane, proizvodnja ne pokriva ni polovinu potrošnje na Kosovu i Metohiji, koja je dostigla istorijski vrhunac od 1,4 gigavata.

- Ne postoji dobro rešenje u ovoj situaciji, smanjenje energije ili cena energije? (Lažna država) Kosovo je mnogo ranije moralo da razmišlja više i bolje, kako ne bi dospelo u ovu lošu situaciju - rekao je Kurti.

Po njemu, dva su unutrašnja faktora koja su dovela do krize - nedostatak vizije za društveno-ekonomski razvoj Kosova i Metohije, sa planiranjem energetskog sektora za održivo snabdevanje i sa pristupačnim cenama kako za domaćinstva, tako i za industriju.

- Drugo, korupcija u vladi je postala uobičajena pojava, koja je kulminirala privatizacijom distributivne i mreže za snabdevanje za samo 26 miliona evra. Do 2022. godine imaćemo nacionalnu energetsku strategiju za narednu deceniju i staze kojima treba da idemo do 2050. godine - napisao je Kurti na Fejsbuku.

(Kosovo onlajn)

BONUS VIDEO: Ovako je Marinika Tepić hvalila Vučića

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (2)