LOV I NA SRBE PO ENKLAVAMA: Po razrađenom scenariju, Priština udara na naš narod sa juga KiM

E. V. N.

23. 12. 2021. u 08:00

PRIŠTINA sve češće navodnu borbu protiv kriminala i korupcije koristi za nastraje na Srbe. Kosovska policija i specijalci ROSU počeli su da upadaju i u srpska mesta u enklavama južno od Ibra i da zastrašuje naše sunarodnike na Kosovu i Metohiji. A glavni cilj je da se ovakvim akcijama svim Srbima u pokrajini udari žig kriminalaca, čime bi obezbedili alibi za maltretiranja, blokade i progon.

ЛОВ И НА СРБЕ ПО ЕНКЛАВАМА: По разрађеном сценарију, Приштина удара на наш народ са југа КиМ

Pretres kuće u Šilovu / FotoTV Puls

Gotovo isti scenario, kada su nedavno jedinice ROSU došle na sever KiM i između ostalog, pucale u leđa Srećku Sofronijeviću, primenjen je pre dva dana u Štrpcu, kada je uhapšeno desetoro ljudi, među kojima i bivši predsednik lokalne samouprave Bratislav Nikolić. Policija je i u sredu nasrtala: pretresala je domaćinstva Živka Džaklića i Gradimira Mihajlovića iz Šilova. Kako su naveli, tražili su oružje, ali nisu ništa pronašli. U ovom mestu ima oko 300 kuća i 1.500 stanovnika, koji su se uznemirili zbog dolaska policije.

- Policija mi je rekla da je reč o rutinskoj kontroli i dozvolio sam im da izvrše pretres - rekao je Džaklić, koji je penzionisano vojno lice.

Ispred štale njegovog brata Mihajlovića iskopavali su zemlju na nekoliko mesta.

- Oružje nemam, niti sam ga imao, a njihovo je da traže - rekao je Mihajlović.

Kancelarija za KiM saopštila je da je nedopustivo i sramotno postupanje policije koja je "više sati, bez valjanog osnova, u sredu tokom prepodneva pretresala kuće dveju srpskih porodica i njih izložila pritisku i uznemiravanju".

Predstavnici Srpske liste održali su u sredu sednicu u Štrpcu na kojoj je osuđena akcija u kojoj su "deca i funkcioneri ove liste bili zastrašivani".

- Nije prvi put da se upravo u našoj opštini sprovode ovakve akcije, ali se uvek pokazalo da su one bile više spektakl za javnost, a manje zaista borba protiv kriminala i korupcije. Narod je duboko uznemiren zbog svega što se moglo videti u Štrpcu. Blokada institucija, opština je bila tokom celog dana zatvorena, ulice blokirane tokom celog jutra - te slike vratile su nas u vreme za koje smo mislili da je davno iza nas - navedeno je u saopštenju Opštinskog odbora Štrpca.

Prema rečima Ognjena Karanovića, direktora Centra za društvenu stabilnost, ovakve terorističke akcije nisu ništa novo, niti iznenađujuće.

- Aljbin Kurti je pre nekoliko meseci nakon akcija na severu KiM rekao da će to biti strategija njegove Vlade i jedan od mehanizama koji će koristiti da Srbija prizna nepostojeću državu. I letos kada je bio dijalog u Briselu nastavio je sa miniranjem razgovora i odbio da potiše jedan univerzalni neutralni dokument da se obe stane uzdrže od nasilnih akcija - objašnjava Karanović. - Njegova strategija se sada sa severa preliva na centralni deo KiM gde je naš narod zastupljen u manje kompaktnoj celini i otežane su komunikacije između enklava i ostatka KiM. Jedan od osnovnih ciljeva su psihološki i fizički pritisci na srpsko stanovništo da se iseljava.

PRITVOR

DESETORICI uhapšenih osoba u akciji kosovske policije u Štrpcu u sredu je određen je pritvor do 48 sati. Nikolić se tereti za zloupotrebu službenog položaja, odnosno da je, izdavao nelegalne dozvole za gradnju na Brezovici, a čime je navodno stekao oko milion evra.

VULIN: HAPSE ONI KOJI REGRUTUJU UBICE

MINISTAR unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin kaže, za "Novosti", da ovo nije ništa novo i da je Priština uvek prvo udarala na Srbe sa juga KiM i da su do sada nebrojeno puta upadali u opštine sa srpskom većinom:

- Priština na KiM, teritoriji pod privremenom upravom UN, koja je bez svake sumnje poligon za nekontrolisane korupcije, česta ubistva, prostor sa kojeg se regrutuju ubice i narko-dileri za celu Evropu, do sada nije uspela da uhapsi nikoga, do nekoliko Srba. To najbolje govori kakve su njihove prave namere. Kurti je svojevremno lansirao i tezu uvođenja obaveznog služenja vojske tzv. Kosova, sa idejom da će Srbi odbijati da služe OVK vojsku i da onda imaju još jedan argument da ih hapse ili proteruju sa KiM. Ovo je upravo to.

Vulin ukazuje i da nije slučajno što je ovo urađeno baš u trenutku kada je predsednik Aleksandar Vučić bio u Tirani, gde je promovisao "Otvoreni Balkan", a Kurti je pokazao šta misli o bilo čemu u šta su uključeni Srbi i Srbija.

STEFANOVIĆ: PRETNjE ZA STABILNOST REGIONA

NOVE najave stvaranja tzv. kosovske vojske i njenog pojačavanja u pogledu opremanja i finansiranja, donose uznemirenja, kako u našoj južnoj pokrajini, tako i u celom regionu, poručio je u sredu potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović. On je pozvao sve međunarodne aktere da upozore privremene prištinske organe da ne čine tako nešto.

- Već smo imali prilike da vidimo da su takve aktivnosti uglavnom bile usmerene na ugrožavanje Srba na Kosovu i Metohiji i da ne mogu doneti ništa dobro nijednom građaninu koji živi na teritoriji naše zemlje. Žao mi je što se ne primenjuje dosledno Rezolucija 1244 prema kojoj je KFOR jedina oružana sila koja može da postoji na Kosovu i Metohiji - rekao je ministar. - Ovo je vreme da pozovemo sve međunarodne aktere i EU i sve članice SB UN da upozore prištinske organe da ne čine tako nešto, jer su to pretnje i stabilnosti i bezbednosti u ovom delu Evrope. Srbija, predvođena predsednikom Aleksandrom Vučićem, zalaže se za mir i za izgradnju mogućnosti da svi živimo normalno, ali ćemo na celoj svojoj teritoriji, uključujući i našu južnu pokrajinu, štititi i zahtevati poštovanje međunarodnog prava i Rezolucije 1244.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (4)