ALBANCI PLANIRAJU OSNIVANJE FONDA ZA KUPOVINU ORUŽJA Ideju plasirao Ramuš Haradinaj: "Dosadašnji budžet od 100 miliona nije dovoljan!"

S. S. R. - R. Dr.

22. 12. 2021. u 10:00

ALBANCI sa Kosova i Metohije planiraju osnivanje fonda za jačanje tzv. vojske Kosova koji bi prevashodno bio punjen novcem iz dijaspore. Ovu ideju plasirao je lider Alijanse za budućnost Kosova i bivši premijer Ramuš Haradinaj, uz konstataciju da "sadašnji budžet od 100 miliona evra nije dovoljan da bi Kosovo imalo vojsku sposobnu da se brani od potencijalnih agresora".

АЛБАНЦИ ПЛАНИРАЈУ ОСНИВАЊЕ ФОНДА ЗА КУПОВИНУ ОРУЖЈА Идеју пласирао Рамуш Харадинај: Досадашњи буџет од 100 милиона није довољан!

Kurti tokom primopredaje vozila za "vojsku" / Foto AP

- Skupština treba da donese zakon o fondu za pomoć vojsci Kosova. Za donacije Albanaca svuda, na njihovim etničkim teritorijama ili u dijaspori, za vojsku Kosova. Dakle zakon koji je transparentan i koji omogućava Ministarstvu odbrane da svake godine povećava budžet za vojsku i vojnu opremu - rekao je Haradinaj, i dodao da "Kosovo i Albanija treba da postignu sporazum ili pakt o uzajamnoj vojnoj zaštiti".

Iako Haradinaj deluje sa stanovištva opozicije, ideja o finansijskom i tehničkom jačanju tzv. vojske nije nova i ona, po oceni poznavalaca kosovskih prilika, jasno govori da Priština računa na efekte stvaranja oružanih snaga.

Vojni komentator Ljuban Karan ističe da naoružavanje albanskih snaga bezbednosti na KiM, koliko god da je opasno, nije jedina pretnja za Srbiju i srpski narod u pokrajini. Neuporedivo je veća opasnost, prema njemu, stvaranje atmosfere da se "vojska Kosova" u budućnosti nađe među članicama NATO saveza.

- To je potencijalno neuporedivo veća pretnja, nego sve nabavke naoružanja, jer sa tog aspekta tzv. vojska Kosova nikada neće moći da se meri sa snagom Vojske Srbije. Njima je to dobro poznato i zato se teži otvaranju mogućnosti za primenu scenarija kosovske "Oluje". U tom procesu je neophodno iskustvo Hrvatske, čiji eksponenti vladaju veštinom sprovođenja zločinačkog poduhvata bez ikakve međunarodne odgovornosti - objašnjava Karan.

Ovakvim motivima tumači se i tesna saradnja Prištine sa oružanim snagama Hrvatske, koja je sve prisutnija u pokrajini. Taj proces odvija se uz blagonaklon stav Zapada, pre svega Velike Britanije.

NABAVILI PUŠKE I VOZILA

NABAVKA naoružanja za kosovske snage bezbednosti česta je tema u političkim krugovima u Prištini. Među najvernijim donatorima tzv. vojske Kosova je Turska, ali i Hrvatska i nekoliko zapadnih država. Dosad su u Prištinu stizala uglavnom borbena vozila, pešadijsko naoružanje i oprema, ali postoje indicije da se već godinama radi na kupovini ozbiljnijih sredstava vojne tehnike - letelica, raketa, artiljerije...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju