VARHEJI: Snažan signal posvećenosti EU pridruživanju Srbije

Tanjug

14. 12. 2021. u 10:43

OTVARANjE pregovora o klasteru 4 predstavlja snažan politički signal posvećenosti Evropske unije pridruživanju Srbije, istakao je danas evropski komesar za proširenje Oliver Varheji.

ВАРХЕЈИ: Снажан сигнал посвећености ЕУ придруживању Србије

Foto: Tanjug

Varheji je, na konferenciji za štampu posle međuvladine konferencije, rekao da se sada po prvi put otvaraju pregovori o jednom klasteru koji se sastoji od četiri poglavlja.

Time, dodaje, Srbija preduzima još jedan značajan korak ka pridruživanju EU.

- Otvaranje poglavlja predstavlja veoma dobru vest za Srbiju i njene građane, kao i za ceo Zapadni Balkan. Time je poslata snažna poruka da EU želi da ubrza svoj angažman na Zelenoj agendi - objasnio je on.

Varheji je kazao da otvaranje klastera potvrđuje da postoji napredak u pregovorima u procesu pridruživanja i da EU podržava sve reforme koje su sprovedene u Srbiji.

Takođe, podvlači, ovo je i priznanje Srbiji za vladavinu prava i korake preduzete na reformi Ustava u vezi sa oblastima koje se tiču otvorenog klastera.

Ukazao je da sada predstoji puno posla na suštinskim pregovorima, i da samo posvećenim pristupom Srbija može da ispuni sve uslove za zatvaranje poglavlja.

- Međuvladina konferencija je omogućila i da otvorimo politički dijalog o ključnim izazovima sa kojima se Srbija dalje suočava. Kada je reč o vladavini prava i normalizaciji odnosa sa KiM, oni ostaju ključni za pristupni proces - poručio je on.

Varheji je kazao da je važno da Srbija ostvaruje dobre rezultate na terenu, sa čvrstom ambicijom da otvara dalje klastere tokom francuskog predsedavanja EU.

- Mi sa naše strane uradićemo sve da bi se ubrzali pregovori - dodao je on.

U okviru klastera 4, koji se odnosi na Zelenu agendu i održivu povezanost, danas su otvorena poglavlja 14 (transportna politika), 15 (energetika), 21 (transevropske mreže) i 27 (životna sredina).

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna