NASTAVLJAJU SA OBESMIŠLJAVANJEM DIJALOGA: Petković i Bocan - Harčenko o nastavku razgovora Beograda i Prištine (FOTO)

D. ZEČEVIĆ

29. 11. 2021. u 20:24

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković sastao se danas sa ambasadorom Ruske Federacije u Republici Srbiji Aleksandrom Bocan – Harčenkom.

НАСТАВЉАЈУ СА ОБЕСМИШЉАВАЊЕМ ДИЈАЛОГА: Петковић и Боцан - Харченко о наставку разговора Београда и Приштине (ФОТО)

Foto: Kancelarija za KiM

Oni su razgovarali o poslednjoj rundi tehničkog dijaloga u Briselu i o izgledima za nastavak razgovora Beograda i Prištine. Kako se navodi u saopštenju Kancelarije za KiM, Petković je naglasio da je Priština ponovo pokazala da nastavlja sa praksom obesmišljavanja dijaloga, a kategoričko odbijanje prištinske delegacije da razgovara o formiranju Zajednice srpskih opština, preti da dovede do erozije Briselskog sporazuma, ali i autoriteta međunarodne zajednice, koja je garant njegove implementacije.

- Zbog opstrukcije Prištine nije bilo uslova za direktne razgovore dve delagacije, već samo za bilateralne razgovore sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom - rekao je direktor Petar Petković.

On je ukazao na činjenicu da je Priština ovoga puta otišla i korak dalje, odbijajući da sa Beogradom razgovara i o pitanjima energitike, što je u isto vreme potvrdio i Aljbin Kurti u Prištini. Direktor Petković je istakao da je Beograd spreman da se u svakom trenutku odazove pozivu za nastavak dijaloga i da očekuje da se što pre zaustavi serija opstrikcije pregovora, ali i da smatra da je došlo vreme da prestane da se toleriše kršenje postignutih sporazuma i dogovora, kao i neodgovornih i opasnih izjava i poteza, koji dolaze od strane Prištine.

Zahvalivši ruskom ambasadoru na dosadašnjoj podršci Moskve teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da će bratske veze naša dva naroda, kao i odnos suštinskog razumevanja i poverenja i dalje da budu temelj izvanrednih odnosa naših država.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN BUDUĆNOSTI: Kako da stvorimo bolji svet za sve