NEĆE GA NI ALBANCI, A OD NAS TRAŽI PRIZNAVANJE?! Kurti da zamaskira debakl i na ponovljenim lokalnim izborima

D. Z. - S. S. R.

16. 11. 2021. u 09:00

SAMO dan nakon što je doživeo debakl na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, jer je za vikend pobedio u samo četiri od 38 opština, lider "Samoopredeljenja" i premijer privremenih institucija Aljbin Kurti poručio je da Priština hoće sveobuhvatan sporazum sa Beogradom, a koji bi trebalo da se fokusira na uzajamno priznavanje.

НЕЋЕ ГА НИ АЛБАНЦИ, А ОД НАС ТРАЖИ ПРИЗНАВАЊЕ?! Курти да замаскира дебакл и на поновљеним локалним изборима

Foto AP

- Trenutno ni Srbija ne priznaje nezavisnu državu Kosovo, ali ni Kosovo ne može da prizna Srbiju sve dok ima Ustav iz vremena Vojislava Koštunice iz 2006. godine - poručio je Kurti, aludirajući na najviši pravni akt u čijoj se preambuli pominje Kosovo i Metohija.

Pokušaj skretanja teme sa teškog poraza na izborima usledio je na konferenciji za novinare nakon sastanka sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem, a koji je pružio podršku Prištini.

Pred današnju novu rundu tehničkog dijaloga u Briselu, Kurti je poručio da, osim međusobnog priznavanja, teme treba da budu reciprocitet manjinskih prava, ekonomski i trgovinski odnosi, nestali... Zahvalio je Hrvatskoj na neprekidnoj podršci i istakao da Zagreb razume Prištinu "bolje od ikoga drugog zbog zajedničke prošlosti".

Prema rečima predsednika skupštinskog Odbora za Kosovo i Metohiju Milovana Drecuna, lokalni izbori su pokazali Kurtiju da je politika koju vodi pogrešna i da treba da se bavi životnim pitanjima.

- Ako želi da zadrži vlast, mora da nastavi dijalog sa Beogradom, jer je Srpska lista učešće u vladi oročila - ukoliko ZSO ne bude formirana u skorijem periodu, napustiće privremene institucije - objasnio je Drecun zašto se Kurtiju "drma" pozicija i na parlamentarnom nivou i da ga možda čekaju novi izbori. - Umesto životnih problema, smanjenja međunarodnih tenzija, on je pokazao sve veću netrpeljivost prema srpskom narodu, nepoštovanje njegove izborne volje, zaoštrio odnose sa Beogradom, imali smo i nasilne poteze na severu KiM.

Drecun ukazuje da su jasni i stavovi Brisela i Vašingtona koji kažu da ZSO mora da se formira:

- Kurti je rekao da mu je formiranje ZSO na šestom-sedmom mestu, ali da je neće formirati, da za njega ne postoji Briselski sporazum. Videćemo da li je jači od Brisela i Vašingtona.

Inače, u drugom krugu izbora, pečat na dominaciju Srpske liste na Kosovu i Metohiji stavljen je pobedom u Klokotu, čime je osvojena i deseta opština sa većinskim srpskim stanovništvom. Gradonačelnik će biti Vladan Bogdanović. Od albanskih stranaka, Demokratska partija je pobedila u devet, Demokratski savez u sedam, Alijansa za budućnost Kosova u pet opština.

Dok se analizira izborni učinak na KiM, komunističke i radničke partije, njih 30 iz celog sveta, potpisale su izjavu u kojoj se od "SAD, EU i Velike Britanije zahteva da prekinu sa pritiscima na Srbiju da prizna lažnu državu Kosovo". To je u ponedeljak saopštila Nova komunistička partija Jugoslavije.

- Partije zahtevaju da okupatorske trupe NATO odmah napuste južnu srpsku pokrajinu, a ona da se vrati u sastav svoje matice Srbije - piše u saopštenju uz objašnjenje da su potpisnice iz Rusije, Portugalije, Sirije, Hrvatske...

MEDALjA PLENKOVIĆU OD VLjOSE

HRVATSKI premijer Plenković sastao se u Prištini i sa predsednicom privremenih prištinskih institucija Vljosom Osmani, koja je njemu i direktoru Opšte bolnice u Slavonskom Brodu Josipu Samardžiću uručila "predsedničku medalju Svete Terezije". Razlog dodele priznanja je pomoć koja je pružena građanima sa tzv. Kosova povređenima u saobraćajnoj nesreći kod Slavonskog Broda.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Novi Samsung Neo QLED televizori pomeraju granice kućne zabave