BRNABIĆEVA U PARIZU: Pitanje Kosova i Metohije biće na agendi Generalne konferencije UNESKO

Tanjug

11. 11. 2021. u 15:19

PREMIJERKA Srbije Ana Brnabić doputovala je danas u dvodnevnu posetu Parizu, gde će učestvovati na Pariskom forumu o miru i na 41. zasedanju Generalne konferencije Uneska.

БРНАБИЋЕВА У ПАРИЗУ: Питање Косова и Метохије биће на агенди Генералне конференције УНЕСКО

Foto: Tanjug AP

Brnabićeva će danas, prvog dana posete, na Pariskom forumu o miru govoriti na panelu čija je tema poboljšanje globalnog upravljanja u vreme virusa korona i nakon toga, a imaće i niz bilateralnih susreta.

Premijerka će se sutra, drugog dana posete, obratiti na Generalnoj konferenciji Uneska i svečanosti povodom obeležavanja 75 godina od osnivanja ove organizacije za obrazovanje, nauku i kulturu.

Forum za mir je 2018. godine pokrenuo predsednik Francuske Emanuel Makron u cilju promovisanja multilateralizma i ovo je četvrta godina zaredom da se održava.

Pariski mirovni forum, koji je danas počeo, trajaće do 13. novembra.

Brnabićeva je rekla da će tokom posete Parizu razgovarati sa predsednikom Kipra Nikosom Anastasijadesom o trećoj zajedičnoj sednici dve vlade i da će zahvaliti na podršci koju Kipar pruža evropskom putu Srbije i na principijelnom stavu po pitanju Kosova i Metohije.

- U pripremi za sutrašnji dan je i zasedanje Generalne konferencije Uneska i obeležavanje 75-godišnjice Uneska. Osvrnuću se i baviti pitanjem KiM i naše kulturne i istorijske zaostavštine, crkava i manastira na KiM koji su pod zaštitom Uneska - navela je premijerka.

Kao posebno važan istakla je sastanak sa generalnom direktorkom Uneska Odri Azule.

Brnabićeva, koja će danas učestvovati na Pariskom forumu za mir, naglasila je da je ovaj forum ove godine organizovan na temu globalnog upravljanja u jeku pandemije i pripremama za globalno upravljanje nakon pandemije.

- Učestvujem na panelu koji se bavi tom temom, tako da ću govoriti kako smo se mi suočili sa pandemijom i šta je ono što smo mi uradili da izađemo sa što manje posledica - navela je Brnabićeva.

Osvrnula se i na obeležavanje Dana primirja u Prvom svetskom ratu, napominjući da se oseća ponosno što pripada srpskom narodu koji je u tom ratu, kako je istakla, pokazao svu humanost, hrabrost, odvažnost, junaštvo.

- Danas je za Srbiju i srpski narod poseban dan - poručila je Ana Brnabić.

BONUS VIDEO - Predsednik Aleksandar Vučić prisustvuje završetku radova na izgradnji fabrike u Novom Sadu

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!