GERVALA NAZVALA SPORAZUM ŠTETNIM: Priština juri za novim priznanjima – i to unutar EU

Novosti online

02. 11. 2021. u 13:48

MINISTARKA spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donika Gervala izjavila je da prištinska vlada radi na dobijanju priznanja od pet zemalja EU, koje još uvek nisu priznale samoproglašeno Kosovo, ali i dodala da Sporazum o ZSO neće biti sproveden, prenosi Koha. Ona je taj sporazum, kao i inicijativu "Otvoreni Balkan", nazvala štetnim.

ГЕРВАЛА НАЗВАЛА СПОРАЗУМ ШТЕТНИМ: Приштина јури за новим признањима – и то унутар ЕУ

Foto Tanjug

Izveštavajući Odbor za evropske integracije u parlamentu u Prištini, Gervala je dodala i da ne može da precizira datum kada bi moglo da dođe do vizne liberalizacije za građane takozvanog Kosova.

Kako je istakla trebalo bi prethodno ubediti pojedine zemlje da je ojačan pravni sistem na tzv. Kosovu i da su ispunjeni uslovi za liberalizaciju.

 - Ako se konstatuje da su prethodne vlade ispunile uslove, nema razloga za kašnjenje. Ima država koje nam govore da se pravni sistem mora jačati, i moramo ih ubediti konkretnim rezultatima. Pojedino negativni stavovi su i rezultat unutrašnjih dešavanja u tim državama. Svesni smo prepreka - istakla je Gervala.

Ona je doda dodala da tzv. Kosovo radi na jačanju svog statusa na međunarodnom planu.

 - Status Kosova je godinama slabio, bilo je stagnacije, tek nedavno nas je Izrael priznao. Radićemo i sa državama koje nas nisu priznale i državama koje su nas priznale. Pored jačanja našeg statusa u regionu, cilj nam je da dobijemo status kandidata u Evropskoj uniji - poručila je Gervala.

Ona je štetnim nazvala Sporazum o Zajednici srpskih opština, kao i inicijativu "Otvoreni Balkan" i dodala da neće biti sproveden Sporazum o ZSO.

 - Odluke su se u prošlosti donosile sa velikom lakoćom. ZSO i 'Otvoreni Balkan' su dve teme koje smo analizirali i koje su štetne. Kažemo da su štetne i radimo na tome da onima koji žele najbolje objasnimo da su štetne. ZSO stvara drugu Bosnu na (tzv.) Kosovu. Ne želimo da budemo paralizovani kao Bosna. Nemamo luksuz da sprovodimo sporazume koji su štetni - rekla je Gervala pred poslanicima.

Gervala je zamoljena i da podnese izveštaj o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju i sprovođenju mera, ali je je rekla da ne želi da se meša u rad zamenika premijera Besnika Bisljimija u vezi sa procesom evropskih integracija, prenosi Kosovo onlajn.

 

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO:

STOUNHENDž U SRBIJI: Ostaci tvrđave Nevade kod Gornjeg Milanovca deluju neverovatno

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

ČUVAMO DEDOVINU I GROBOVE SINOVA Uprkos tragedijama, porodica Mihajla Tomaševića, iz Suvog Grla kod Srbice, opstaje na svom ognjištu (FOTO)

OVO su grobovi mojih sinova. Stojadina, rođenog 1979, koji je poginuo na Košarama i Stevana, dve godine mlađeg, koji je 2002, vozeći traktor nagazio na protivtenkovsku minu koju su na putu u selu postavili Albanci. Ovde na groblju mi je druga kuća, a ona u kojoj živim sa suprugom Miladinkom Micom i sinom Darkom je nekoliko kilometara odavde. I, dok sam živ sa Kosova i Metohije seliti se neću, čuvaću svoj dom i grobove sinova.

18. 04. 2024. u 10:45

Komentari (0)

MLATI ČOVEK PRAZNU SLAMU I NE PRESTAJE Brnabićeva odgovorila Georgievu: Retko kad sam videla da neko toliko uživa u uzaludnosti (FOTO)