HOĆE VLAST UZ POMOĆ AMERIKE: Potpredsednik Jeremićeve Narodne stranke otkrio strategiju dela opozicije

D. MILINKOVIĆ

02. 11. 2021. u 09:53

SUOČENI sa klimavim rejtinzima i sve izvesnijim debaklom na biralištima, pojedini lideri opozicije sve nade polažu u to da će vlast osvojiti uz pomoć - stranaca. A ovakvo prizivanje mešanja stranog faktora u unutrašnje stvari Srbije na granici je izdaje državnih i nacionalnih interesa Srbije.

ХОЋЕ ВЛАСТ УЗ ПОМОЋ АМЕРИКЕ: Потпредседник Јеремићеве Народне странке открио стратегију дела опозиције

Zdravko Ponoš, Zoran Lutovac i Dragan Đilas / Foto Pres služba NS

Ovako bi glasila najoštrija tumačenja poslednjeg istupa Zdravka Ponoša, potpredsednika Narodne stranke, koji je izrazio želju da će kandidat za novog američkog ambasadora Kristofer Hil smeniti Aleksandra Vučića:

- Bio bih spreman da kažem da kad neko odluči da Kristofera Hila izvuče iz penzije i dovede ga ovde, onda postoji priličan nivo izvesnosti da on neće otići odavde, a da Vučić ostane.

Ovo nije prvi put da predstavnici opozicionog bloka, okupljenog oko NS i Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa, priželjkuju povratak stare prakse kada su glavne začine u srpsku političku kuhinju dodavali ambasadori, strane diplomate i obaveštajne službe, neretko imajući odlučujuću reč u kadriranju za najviše državne funkcije u zemlji. Đilas čak u poslednje vreme nije krio ljutnju zbog premalog mešanja političkog zapada, pa su se tako i aktuelni američki ambasador u Srbiji Entoni Godfri, poslanici Evropskog parlamenta, briselski zvaničnici našli na meti njegovih kritičkih obraćanja i otvorenih pisama.

Ognjen Karanović, direktor Centra za društvenu stabilnost, kaže, za "Novosti", da je tragično kada jedna stranka priziva bilo kog diplomatu ili drugu državu da rešava bilo koje pitanje u Srbiji. On smatra da NS i njen lider Vuk Jeremić ovim porukama pokazuju da žele da Srbija ostane bez suvereniteta i nezavisnosti:

- To su pusti snovi Jeremića, čoveka koji ima ispod jednog procenta podrške biračkog tela u Srbiji. I on je toga svestan i svesni su i svi u njegovoj stranci, pa smo imali prilike u proteklih nekoliko nedelja da vidimo da mnogi funkcioneri, članstvo je ionako bilo uvek oskudno, napuštaju stranku. Kada prizivate strane diplomate da "gazduju" u Srbiji jasno je da ta politička stranka, s jedne strane, ne očekuje podršku birača, a s druge, moguće je da ta stranka mora da "polaže račune" nekome iz inostranstva. Pa se postavlja pitanje iz kojih razloga je takva stranka i osnovana. Prizivanje strane intervencije, bilo političke ili ne daj bože vojne, zapravo predstavlja izdaju državnih i nacionalnih interesa Srbije. Svoje "račune", ako ih imaju prema pojedinim velikim silama, neka izmiruju na neki drugi način, a ne preko leđa Srbije. Ako se zaista pokaže da su oni puki izvršioci volje bilo koje strane države, onda moraju da odgovaraju pred zakonima ove zemlje, jer propisi i ustav takvo ponašanje apsolutno zabranjuje.

POŠTOVANjE VOLjE GRAĐANA

POVODOM spekulacija da bi Zdravko Ponoš mogao da bude zajednički kandidat NS, SSP i DS na izborima za predsednika Srbije, Vučić je u ponedeljak rekao da njihove ankete pokazuju da su "svi oni izvanredni kandidati, da je opozicija pred pobedom i da je samo potrebno da prebroje glasove":

- Već ih čujem kako govore da će, eto, uprkos užasnim uslovima učestvovati na izborima. Izbori koji Srbiji predstoje naredne godine biće izbori za budućnost, a mi ćemo svaku izbornu volju građana poštovati.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (18)

TREBALE MU PARE ZA TIKET, PA UZEO ŽENINU KARTICU: Došla je sa posla umorna i odmah legla da spava, to mi je bila idealna šansa (VIDEO)