ČELIČNO PRIJATELJSTVO SRBIJE I KINE JOŠ JAČE: Brnabić i Vang Ji o odnosima i saradnji dve zemlje

Tanjug

27. 10. 2021. u 22:21

PREDSEDNICA Vlade Ana Brnabić razgovarala je večeras sa državnim savetnikom i ministrom inostranih poslova Kine Vang Jijem o bilateralnim odnosima i načinima i putevima njihovog produbljivanja i razvoja.

ЧЕЛИЧНО ПРИЈАТЕЉСТВО СРБИЈЕ И КИНЕ ЈОШ ЈАЧЕ: Брнабић и Ванг Ји о односима и сарадњи две земље

Foto: Tanjug AP

Brnabić je zahvalila na pomoći koju je Kina tokom pandemije korona virusa pružila Srbiji u stručnoj medicinskoj pomoći, opremi i podršci u vakcinaciji.

To je, dodala je Brnabić, samo učvrstilo čelično prijateljstvo dve zemlje koje se produbljuje i projektom izgradnje fabrike za proizvodnju vakcina kineske kompanije Sinofarm.

Predsednica vlade je istakla i značaj saradnje sa Kinom na polju razvoja infrastrukture i novih velikih ulaganja kineskih kompanija u Srbiji i pored činjenice da pandemija i dalje traje, uz napomenu da dinamika realizacije većine projekata ide dogovorenim tempom, a da se neki od njih završavaju i brže od rokova predviđenih ugovorom.

Foto: Tanjug AP

 

Premijerka je posebnu zahvalnost izrazila kada je reč o uspešnoj privatizaciji Železare Smederevo, zahvaljujući kojoj je, kako je naglasila, sačuvano više hiljada radnih mesta, kao i pronalaženju strateškog partnera za RTB Bor.

Srbija, takođe, pridaje veliki značaj i pruža snažnu podršku globalnoj inicijativi kineskog predsednika Si Ðinpinga „Pojas i put“ i mehanizmu saradnje Kina-CIEZ, dodala je predsednica Vlade Srbije.

- Naša ambicija za daljim razvojem političkih, ekonomskih i svih drugih odnosa je velika - rekla je Brnabić i čestitala kineskoj strani na 100 godina od osnivanja Komunističke partije.

Vang Ji je zahvalio na čestitkama i ukazao da se prijateljstvo dve zemlje, na ravnopravnim osnovama, razvija u korist oba naroda. Kina je, dodao je on, spremna da i dalje bude istinski prijatelj Srbiji i zato Beograd može u potpunosti da računa na svaku vrstu pomoći koja bude potrebna.

Vang Ji je rekao da prostora za saradnju i dalje ima, posebno kada je reč o robnoj razmeni, a s obzirom na to da zna koliko je premijerka lično posvećena razvoju digitalizacije i inovacija, Kina i na tom polju stoji u potpunosti na raspolaganju Srbiji.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

BONUS VIDEO - VIJORI SE SRPSKA ZASTAVA: Spot o vezama Srbije i SAD svaka 3 minuta na Tajms skveru

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)