IZBORI NA KiM: Ubedljiva pobeda Srpske liste, oglasio se Rakić

D.Z.

17. 10. 2021. u 07:19 >> 22:47

GLASANjE na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji okončano je u 19 časova zatvaranjem birališta koju su otvorena jutros u sedam časova.

ИЗБОРИ НА КиМ: Убедљива победа Српске листе, огласио се Ракић

D. Z.

Centralna izborna komisija Kosova: Radojević osvojio 86,37 odsto glasova

Posle Srpske liste koja je saopštila da je na današnjim lokanim izborima kandidat Srpske liste u severnoj Mitrovici Milan Radojević odneo ubedljivu pobedu, Centralna izborna komisija Kosova je objavila da je na osnovu do sada prebrojenih glasova u severnoj Mitrovici kandidat Srpske liste Milan Radojević osvojio 86,37 odsto glasova.

Zajednički kandidat albanskih stranaka za gradonačelnika severne Mitrovice Erden Atić osvojio 13,63 odsto glasova.

Foto: Kancelarija za KiM

Petković - Najjači kad nam je najteže

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković čestitao je večeras Srpskoj listi ubedljivu pobedu na lokalnim izborima u pokrajini.

On je na svom Fejsbuk nalogu istakao da je to "pobeda našeg naroda, ali i pobeda politike koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić".

- Opet smo pokazali i dokazali da kada nam je najteže i kada smo pod najvećim pritiscima, da smo tada i najjači! Ova podrška i poverenje nas obavezuju da radimo i gradimo još više - poručio je Petković.

Rakić - Pokazali smo jedinstvo i slogu!

Predsednik Srpske liste Goran Rakić rekao je na večerašnjoj konferenciji Srpske liste povodom današnjih lokalnih izbora na Kosovu i Metohiji da je ta stranka ostvarila odličan rezultat na lokalnim izborima na KIM.

- Pokazali smo jedinstvo i slogu. Naš narod je poslušao poziv naše stranke i predsednika Aleksandra Vučića i dao podršku da se nastavi borba za naš opstanak. Borimo se za ZSO. Ukoliko ne bude bilo ZSO, neće biti ni kosovskih institucija - rekao je Rakić.

On je istakao da je Srpska lista pobedila u svih deset srpskih opština na Kosmetu.

Foto: Printskrin/TV Pink

CIK: Srpska lista osvojila 100 odsto u Severnoj Mitrovici

SRPSKA lista osvojila je 100 odsto glasova na izborima za odbornike Skupštine opštine Severna Mitrovica, objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisjie.

Kandidate su imale i inicijative Srpski opstanak - GISOS i albanska stranka Narodno jedinstvo.

Na izborima za gradonačlenika Severne Mitrovice pobedio je Milan Radojević iz Srpslke liste sa 83,96 odsto osvojenih glasova, dok je drugi Erden Atić iz Narodnog jedinstva.

 

Ubedljiva pobeda Srpske liste

Srpska lista je na današnjim izborima u Severnoj Mitrovici ostvarila istorijsku i najubedljiviju pobedu ikada.

Uprkos strašnim provokacijama, Srpska lista osvojila je 10.776 glasova u Severnoj Mitrovici.

Detaljne rezultate glasanja u Severnoj Mitrovici pogledajte KLIKOM OVDE.

U Prištini vode Rama i Vitia

Prebrojavanje glasova na lokalnim izborima na Kosmetu uveliko traje, a počelo je i objavljivanje prvih preliminarnih rezultata za pojedine opštine, prenosi Reporteri.

Ukoliko bude po prvim rezultatima, u Prištini u drugi krug idu Arben Vitia i Perparim Rama, pokazuju prvi podaci CIK-a.

Vitia je osvojio za sada oko 36, a Rama oko 30 odsto glasova. Ostali kandidati su prema prvim podacima daleko iza njih.

Foot: Printskrin Jutjub/KlanKosova

Hamza proglasio pobedu

Bedri Hamza, kandidat Demokratske partije za gradonačelnika Mitrovice i bivši ministar finansija privremenih prištinskih institucija proglasio je pobedu na lokalnim izborima.

Poslednji podaci CIK: glasalo 42,75 odsto birača

Prema poslednjim podacima Centralne izborne komisije na lokalnim izborima na Kosovu danas je do 19 sati glasalo 42,75 odsto upisanih birača, odnosno 797.198,od oko 1,8 miliona registrovanih birača dok je najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama. U Zvečanu je glasalo 83,92 odsto građana, u Leposaviću 74,01%, Severnoj Mitrovici 68,94% i Zubinom Potok 64,66% odsto građana.

U opštinama sa srpskom većinom južno od Ibra, najviše upisanih birača glasalo je u Štrpcu, 56,68 odsto, potom u Ranilugu, 54,30 odsto, u Partešu 50,20 kao i Gračanici 43,16 odsto birača.

Izbori su kako je saopšteno iz kosovske policije protekli sa manjim incidentima koji nisu uticali na rezultat izbora.

Foto: TANJUG/ ZORAN MIRKOVIĆ

Rekordna izlaznost u srpskim sredinama

U srpskim sredinama zabeležena je rekordna izlaznost na biračka mesta. Izlaznost na izbore po opštinama možete videti KLIKOM OVDE.

23 biračka mesta

23 biračka mesta nalaze se u okviru sedam biračkih centara - OŠ "Sveti Sava" (10), Srednja tehnička škola "Mihailo Petrović Alas" (6), Medicinska škola sa domom učenika (1), Mikronaselje (2), privatna kuća u Kolašinskoj ulici (1), privatna kuća u naselju Bošnjačka mahala (2) i istureno odeljenje OŠ "Sveti Sava" u Suvom Dolu (1).

Pravo glasa ima 17.721 građanin severnog dela Kosovske Mitrovice.

Na izborima u ovom gradu nadmeću se tri politička subjekta: Srpska lista, Građanska inicijativa "Srpski opstanak" i Građanska inicijativa "Mitrovica" - više albanskih stranaka.

Predstavnici Srpske liste glasali su u Tehničkoj školi u Kosovskoj Mitrovici.

Posle glasanja, obratili su se novinarima i tom prilikom je predsednik SL Goran Rakić rekao da su prema njegovim informacijama sva biračka mesta otvorena na vreme, kao i da su građani masovno izašli na glasanje na ovom biračkom mestu.

Takođe, Rakić je pozvao Srbe da masovno izađu na izbore, obave građansku dužnost uz poštovanje svih epidemioloških mera. 

Naglasio je da veruje da će izbori proteći u redu, kao i da se nada pobedi Srpske liste.

Novinarima se obratio i Milan Radojević, kandidat za gradonačelnika severne Kosovske Mitrovice, koji je rekao da izlaskom na ove izbore Srbi žele da odbrane svoje pravo na slovodu govora, kretanja, pravo na život.

Zatvorena birališta

Tačno u 19 časova zatvorena su birališta na Kosmetu, a najveći odaziv birača na ovim lokalnim izborima bio je u srpskim sredinama.

Prema podacima Centralne izbvorne komisije, do 16 časova glasalo je 26,89 odsto građana, a najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

Kako javlja izveštač Tanjuga, u opštinama sa većinskim srpskim stanovništvom nije bilo incidenata niti nepravilnosti tokom glasanja, dok je u opštinama Klokot i Mališevo, u kojima žive pretežno Albanci, došlo do hapšenja zbog davanja mita i kupovine glasova.

Građani su birali gradonačelnike i odbornike u 38 opština, od kojih je 10 sa srpskom većinom, a Srbi su imali kandidate za predsednike u 11 lokalnih samouprava.

Na izborima je učestvovala i Srpska lista, čije je rukovodstvo konačnu odluku o izlasku na izbore donelo u petak zajednički u konsultacijama sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

U 10 srpskih opština na KiM ukupno je bilo 26 kandidata za predsednike opština, do kojih su 18 bili kandidati srpskih lista, a osam predstavnici albanskih stranaka.

Srpska lista je imla kandidate za gradonačelnike u 11 opština - svih 10 sa srpskom većinom i u Obiliću, dok su četiri kandidata imale građanske inicijative "Srpska narodna sloga", "Narodno jedinstvo", "Narodna sloga" i inicijativa "Sloboda" .

Takođe, četiri kandidata su nastupila samostalno na izborima.

Lokalno rukovodstvo bira se na četiri godine, a izbori, prema ocenama analitičara, biće prvi test za Pokret Samoopredeljenje Aljbina Kurtija koji je na parlamentarnim izborima u februaru ove godine ubedljivo pobedio osvojivši više od 50 odsto glasova.

Centralna izborna komisija (CIK) verifikovala je 89 političkih subjekata koji će učestvovati na izborima, od kojih su 32 političke stranke i koalicije, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata.

Prema podacima CIK-a pravo glasa sutra imalo je 1.885.448 građana, a za izbore su bila otvorena 883 biračka centara sa ukupno 2.477 biračkih mesta.

Na lokalnim izborima učestvovala su ukupno 5.364 kandidata, od čega je 166 kandidata za gradonačelnike i 5.198 kandidata za odbornike skupština opština.

Lokalne izbore na KiM nadgledala su 3.352 policajca i 80 tužilaca.

U Mališevu uhapšeni posmatrač i menadžer biračkog mesta


U opštini Mališevo uhapšene su dve osobe zbog krivičnog dela davanje ili primanje mita u vezi sa glasanjem na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji, javlja KiM radio.

Kosovski tužilac potvrdio je da su uhapšeni jedan posmatrač i jedan menadžer biračkog mesta u gimnaziji "Hamdi Beriša" zbog sumnje da su kupili glasove.

Po nalogu tužioca, oni se nalaze u pritvoru, saopšteno je medijima.

 

Do 16 časova glasalo 26,89 birača, najviše u srpskim sredinama

Do 16.00 časova na lokalnim izborima na Kosovu i Metohiji glasalo je 26,89 odsto građana, a najveća izlaznost zabeležena je u srpskim sredinama.

U opštini Zvečan do 16.00 sati glasalo je 56,91 odsto ili 3.915 građana, u Severnoj Mitrovici 55,03 odsto, odnosno 9.751 građanin, a u opštini Ranilug 40,68 odsto, ili 1.987 građana, prenosi RTK.

U Partešu je pravo glasa iskoristilo 36,30 odsto, odnosno 1.662 birača, u Klokotu je glasalo 37,50 ili 1.378 građana.

Na Kosovu i Metohiji je do 16.00 sati glasalo ukupno 506. 997 birača.

Kako navodi Gazeta ekspres, u odnosu na prethodne godine, na današnjim lokalnim izborima zabeležen je manji odziv građana na glasanje, sa izuzetkom opština na severu pokrajine.

Pravo glasa na ovogodišnjim lokalnim izborima na KiM ima 1.885.448 građana, a otvorena su 883 biračka mesta.

Na izborima učcestvuje 89 političkih subjekata, od kojih su 32 političke stranke, jedna koalicija, 33 građanske inicijative i 23 nezavisna kandidata.

Izlaznost u srpskim sredinama u regionu Peći do 15 sati
 

Na biračkom mestu u Goraždevcu do 15.00 sati glasalo je 267, odnosno 19,79 odsto od upisanih 1.349 glasača.


U Osojanu je od upisanih 530 birača do 15 sati glasalo 125 birača, odnosno 23.59 odsto, javlja Radio Goraždevac.

Na biračkom mestu u selu Crkolez, u opštini Istok, od upisanih 872 birača pravo glasa iskoristilo je njih 257, što je 29,47 odsto.

U biračkom centru Biča pravo glasa ima 117 glasača, a do‚15 sati glasalo je njih 11, što je 2,56 odsto. U selu Vidanje pravo glasa iskoristila su 54 glasača od 391 upisanog na birački spisak, što je 13,81 odsto.

 

SUNIOG: OČEKUJEM SLOBODNE, FER I DEMOKRATSKE IZBORE

Šef misije Evropske unije u Prištini Tomaš Suniog ocenio je da su lokalni izbori praznik demokratije i dodao da očekuje da će građani KiM iskoristiti svoje biračko pravo i izaći na glasanje.

Suniog je u Čaglavici rekao da očekuje da će izborni proces biti regularan i pravedan i da će izbori biti slobodni, fer i demokratski, prenosi Kosovo onlajn.

-Nadam se da će svi građani iskoristiti svečanost demokratije i izaći na glasanje, jer su lokalni izbori šansa da imaju direktan uticaj i doprinos u tome kako će opština da se razvija u idućem mandatu. Nadam se da će izlaznost biti velika, naglasio je Suniog.
Naveo je da je EU organizovala misiju za nadgledanje izbora.

-Već imamo našu ekipu koja nadgleda izbore duže vreme, oni su već stigli pre mesec dana na Kosovo i bice tu dok se ne završe izbori, uključujući i brojanje glasova. Ako bude potreban i drugi krug glasanja, biće prisutni, rekao je Suniog.

Naveo je da veliki broj ljudi nadgleda izbore na kraće vreme i da je on jedan od njih.

- Ovde smo da nadgledamo izbore na kraće vreme i zajedno sa mojim kolegama i prijateljama iz država članica EU ovde na Kosovu imamo oko 40 predstavnika EU ambasada na Kosovu, rekao je Suniog.

Najavio je da će Misija EU za nadgledanje izbora u utorak predstaviti prvi prelimarni izveštaj izbora.

Glasanje počelo na vreme i u Gračanici na svih 30 biračkih mesta

I u srpskim sredinama južno od Ibra jutros je počelo glasanje na lokalnim izborima, za gradonačelnike i opštinske parlamente.

Sve protiče bez problema u Gračanici u svih 13 biračkih centara i 30 biračkih mesta.

Pravo glasa ima 20.671 birač.

Prvi glasač Dobrivoje Cvejić kazao je za Kosovo onlajn da glas daje mladima kako bi ovde opstali, jer to je najvažnije.

Šubarić glasala U Donjoj Gušterici nedaleko od Gračanice

Foto: Privatna arhiva

 

Ljiljana Šubarić kandidatkinja za gradonačelnicu Gračanice glasala je na biračkom mestu u OŠ “Knez Lazar” u Donjoj Gušterici.

Ona je na glasačko mesto došla u pratnji supruga i sina i više desetine građana.

Izlaznost do 11 časova

Izlaznost do 11.00 časova je prema podacima CIK Kosova 8.24%.

U Severnoj Mitrovici je izlaznost 30,96%, Zvečanu 29.42%.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (2)

Nova dimenzija života u delu Beograda koji se budi iz sna