PETAR PETKOVIĆ: Predstojeći izbori presudni za opstanak Srba na KiM

Tanjug

07. 10. 2021. u 11:47

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je danas da su lokalni izbori u južnoj pokrajini, koji će biti održani 17. oktobra, od presudnog značaja, jer se na njima odlučuje o opstanku srpskog naroda na vekovnim ognjištima.

ПЕТАР ПЕТКОВИЋ: Предстојећи избори пресудни за опстанак Срба на КиМ

ARGUMENTI Petar Petković, Foto Tanjug

Petković je u intervjuu za dnevni list "Politika" ukazao na to da je mnogo onih koji bi voleli da vide razjedinjene Srbe, jer misle da tako mogu lakše da ostvare svoje političke ciljeve.

- Zbog toga se i brojne albanske partije ujedinjuju u srpskim sredinama, ali će naš odgovor biti još snažnije jedinstvo i sloga. Samo ujedinjeni i složni možemo da se borimo za interese našeg naroda u pokrajini, za nova radna mesta, ekonomska ulaganja, nove vrtiće, škole, bolnice - kazao je Petković.
Prema njegovim rečima, samo Srpska lista i njeni kandidati za gradonačelnike imaju podršku Beograda i predsednika Aleksandra Vučića jer se, kako kaže, iskreno i odlučno, beskompromisno bore za interese našeg naroda u pokrajini.
Ukazuje da smo to mogli da vidimo i tokom poslednje krize na severu Kosova i Metohije koju je izazvala Priština slanjem specijalaca Rosu na administrativne prelaze Jarinje i Brnjak i povlačenjem jednostranih poteza u vezi sa registarskim tablicama.
- Tokom tih 13 dana predstavnici Srpske liste su danonoćno bili sa našim sunarodnicima, deleći sa njima svaki trenutak i što je najvažnije zajedno se borili i izborili za svoja osnovna prava, među kojima je najvažnije pravo na slobodu kretanja - naveo je.
Kako kaže, na tom primeru najbolje se videla snaga srpskog jedinstva, jer kada nastupamo složno, nema tog izazova koji je prepreka.
- Bez pune podrške i odlučnosti predsednika Aleksandra Vučića i našeg naroda na KiM mi danas ne bismo imali sporazum kojim možemo u potpunosti da budemo zadovoljni.
Na pitanje kako ocenjuje domet dogovora u Briselu, Petković kaže da je poslednji sastanak u Briselu i postignuti dogovor doneo nekoliko strateški važnih stvari za Srbe na KiM.
Kako kaže, s jedne strane, Srbi su se izborili za povlačenje jedinica ROSU koje su pod opsadom držale prelaze Jarinje i Brnjak, a osiguran je i dolazak misije Kfor u skladu sa Rezolucijom 1244 koju Priština na sve načine želi da minimizira.
- Uspeli smo da očuvamo preko potrebni mir, ali i da sprečimo ponižavanje našeg naroda na prelazima. Nema više skidanja tablica, nema više stavljanja probnih tablica sa obeležjima takozvanog Kosova, nema više plaćanja taksi i što je najvažnije nema proganjanja Srba i konfiskacija KM tablica na severu Kosova i Metohije - ukazao je direktor vladine Kancelarije.
Petković ističe da je umesto toga dogovoren režim nalepnica koji je predviđen još sporazumom iz 2016. godine, a koji je Priština svih ovih godina želela da izbegne.
Takođe, sačuvane su KM, GL, PR i druge registarske oznake za prostor Kosova i Metohije koje izdaje Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije.
- O značaju ovog sporazuma najbolje govore reakcije našeg naroda u pokrajini koji je odahnuo nakon postignutog rešenja, kao i nervozne reakcije iz Prištine kojima svedočimo danima - dodao je.
Kaže i da su nedvosmislene poruke iz EU da će formiranje Zajednice srpskih opština biti tema već narednog pregovaračkog sastanka u Briselu, veliki podsticaj za Beograd, jer više od 3.000 dana čeka na to.

ZAPRATITE NPORTAL NA FEJSBUKU

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠOK: Karlos Alkaraz izbačen sa turnira u Madridu! Imitirao Nadala, pa morao da pakuje kofere, kao i Rafa (VIDEO)