BOŠKO JURI I CENZUS STRANKE: Da li je lider Dveri povećao šanse time što je preduhitrio deo opozicije i najavio ulazak u kampanju

M. S.

06. 10. 2021. u 10:29

DA li će istup Dveri o samostalnom izlasku na naredne izbore i pre formalnog kraja dijaloga o izbornim uslovima, doneti bolje pozicioniranje ove stranke pred glasanje u aprilu ili će ih koštati glasača biće poznato u narednim mesecima.

БОШКО ЈУРИ И ЦЕНЗУС СТРАНКЕ: Да ли је лидер Двери повећао шансе тиме што је предухитрио део опозиције и најавио улазак у кампању

Obradović i Đilas / Foto Tanjug

Ipak, ovu za deo opozicije preranu odluku, pojedini analitičari ocenjuju kao ispravnu, navodeći da je Boško Obradović shvatio da je, umesto da pregovara, bolje da se uključi u izbornu kampanju što ranije kako bi povećao izborne šanse.

Iako im poslednja istraživanja u pogledu procenata glasova ne idu naruku, politički analitičari ocenjuju da Dveri pokušavaju da izađu iz senke, kao i da bi kao koalicioni partneri mogli da imaju određenu težinu. Stoga, zbog oko dva odsto podrške koje trenutno imaju Obradovićeva predsednička kandidatura povećala bi izborne šanse stranke da pređe cenzus.

- Njegov uspeh bi bio da osvoji pet odsto - kaže za "Novosti" politički analitičar Dejan Vuk Stanković. - Ipak, bez podrške drugih stranaka, međunarodnih faktora, nema šanse da uđe u drugi krug. Može samo da pokuša ono što su i prethodni predsednički kandidati. Da kandidaturom dobije više prostora u medijima i na taj način promoviše sebe i svoju stranku.

Priče lidera Dveri o zamajavanju od strane vlasti, ali i unutar opozicije, stavljaju Obradovića, prema mišljenju analitičara, pred izazove.

- On će morati da objasni delu biračkog tela zašto je zauzeo kritičku distancu prema opozicionom delu, ali i da se profiliše u odnosu na vlast - objašnjava Stanković. - S druge strane, predstoji mu javni sukob sa Draganom Đilasom, kao i bojkot medija opozicije. Mora da prihvati da ga neće biti u tim medijima kao dosad dok je bio uz opoziciju.

Iako Dveri, uz odluku da ne čekaju ostatak opozicije i uđu u izbornu trku, ne isključuju saradnju sa opozicijom ukoliko ponude boljeg predsedničkog kandidata od Obradovića, priča o saradnji makar u glavnom gradu, i jednoj koloni u Beogradu, nije više toliko realna. Analitičari ukazuju da snaga Dveri u prestonici nije velika. S druge strane, postoji odluka iz "Ne davimo Beograd" i Zajedno za Srbiju koji se protive zajedničkom istupu na izborima u Beogradu, već su za to da se pravi postizborna koalicija.

NA KOTI OD DVA ODSTO

PREMA istraživanjima agencije "Faktor plus", u ovom trenutku SNS ima podršku 58,2 odsto glasača, SPS 9 odsto, Stranka slobode i pravde 4,5, dok koalicija oko DSS I POKS ima četiri odsto. DjB se kotira na oko 3,8 odsto, Narodna stranka - 2,4, dok Dveri, poput Zavetnika, imaju dva odsto, SRS 1,5, PSG 1,4.

Zapratite Nportal na Fejsbuku

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
POSLEDNJI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

POSLEDNjI LOVAC NA NACISTE PROTIV REZOLUCIJE O SREBRENICI: Nije bilo genocida, ovo bi umanjilo značaj tog termina

Poslednjih godina često se susrećemo sa raznim pokušajima ljudi koji su pogođeni istorijskim tragedijama, ili koji imaju nameru da vode kampanju za tobože „humanitarne“ ciljeve, da tvrde da je njihovo pitanje ekvivalentno holokaustu, ili da je u stvari slučaj genocida, piše direktor Centra "Simon Vizental" dr Efraim Zurof za Jerusalem post.

17. 04. 2024. u 17:57

Komentari (3)

ARIJANA NE MOŽE DA DOĐE SEBI: Udovica Siniše Mihajlović teško podnosi novu tragediju