VULIN: Saradnjom između srpske i bugarske policije mogu se ublažiti posledice migrantske krize

Novosti online

24. 09. 2021. u 20:26

MINISTAR unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin poručio je danas nakon sastanka sa potpredsednikom tehničke Vlade i ministrom unutrašnjih poslova Republike Bugarske Bojkom Raškovim da se saradnjom između srpske i bugarske policije mogu ublažiti posledice migrantske krize.

ВУЛИН: Сарадњом између српске и бугарске полиције могу се ублажити последице мигрантске кризе

Foto: MUP

- Između naših zemalja, osim po pitanju stava prema lažnoj državi Kosovo, nema otvorenih pitanja, ali je policijska saradnja odlična. Srbija se nalazi u veoma specifičnom položaju. Mi smo zemlja u kojoj migranti beže sa prostora Evropske unije, a onda ponovo hoće da idu u EU. Srbija i Bugarska imaju iste probleme kada su migranti u pitanju. O nama i o našim zemljama niko neće voditi računa osim nas samih. Nikog ne zanima koliko mi migranata imamo na našim teritorijama, ni kako živimo sa njima. Samo mi možemo da se odbranimo i samo mi zajedno možemo da rešimo ovaj problem - rekao je ministar Vulin.

Ministar Vulin je poručio da svaki migrant kojeg policija zaustavi na granici Bugarske ili na granici Srbije je jedan migrant manje i u našim zemljama, ali i u Evropi, istakavši da Srbija nije i neće biti parking za migrante.

- Ne mislimo da treba da ih čuvamo, da bi oni jednog dana rešili da treba negde da odu. Saradnjom sa našim bugarskim kolegama mi možemo bar da ublažimo posledice migrantske krize - poručio je ministar policije.

Ministar Vulin je kazao da je sa ministrom Raškovim razgovarao o razmeni informacija, o zajedničkim patrolama i poručio da će zajedničkim radom učiniti sve da se migrantska kriza u najmanjoj mogućoj meri oseti u svakodnevnom životu naših građana.

- Nećemo dozvoliti promenu suštine naših zemalja i naših načina života. Nama je u interesu kao i Bugarskoj da transport ljudi i roba bude što brži i što bezbedniji, ali ne na uštrb odgovarajućih kontrola. Ne možemo zbog brzine da zanemarimo mogućnost šverca ljudi, narkotika. Zato ćemo u zajedničkom radu videti kako možemo da ubrzamo, ali i sačuvamo bezbednost - izjavio je ministar Vulin.

Ovom prilikom, ministar Vulin je podsetio da je u planu otvaranje još jednog graničnog prelaza koji su dogovorili predsednici Vučić i Radev.

- Naši predsednici su dogovorili otvaranje još jednog graničnog prelaza, a ono što se dogovore Vučić i Radev mi ćemo sprovesti i vrlo brzo u narednom periodu mi ćemo predati bugarskoj strani naš predlog - kazao je ministar policije.

Ministar Raškov izrazio je zabrinutost zbog migracionog pritiska i istakao da Republika Srbija i Republika Bugarska treba da pojačaju saradnju u rešavanju tog ključnog problema.

- Jako bitno pitanje je veliki broj teretnih vozila koja opterećuju ovaj granični prelaz. Izgradnja još jednog graničnog prelaza preko kojeg bi ta vozila prelazila olakšala bi putovanja državljana Srbije, ali i rasteretila ovaj granični prelaz - rekao je Raškov.

BONUS VIDEO - JA SAM UBEĐEN DA JE VUČIĆ RAZOČARAN: Orlić duhovito odgovorio na reči Dragana Đilasa

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

I MI KREĆEMO PUT GRČKE Prvo oglašavanje Nikoline žene: Deca znaju sve, moramo biti hrabri