DOKUMENTA O ODNOSIMA SRPSKOG I NEMAČKOG NARODA: Vučić i Merkelova posetili izložbu Državnog arhiva Srbije

Novosti online

13. 09. 2021. u 22:04

SAVEZNA kancelarka Nemačke Angela Merkel i predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetili su izložbu Državnog arhiva Srbije "Srbi i Nemci, Nemačka i Srbija u 19. veku", priređenu u Palati Srbija.

ДОКУМЕНТА О ОДНОСИМА СРПСКОГ И НЕМАЧКОГ НАРОДА: Вучић и Меркелова посетили изложбу Државног архива Србије

Foto: Državni arhiv Srbije

Direktor Državnog arhiva Srbije dr Miroslav Perišić predstavio je dokumenta o kulturnim, ekonomskim i diplomatskim odnosima koji su obeležili međusobne veze dva naroda i dve države u 19. veku.

Angela Merkel i Aleksandar Vučić su imali priliku da vide dokumenta o boravku Vuka Karadžića 1823. i kneza Mihaila Obrenovića 1844. godine u Berlinu, beležnicu Laze Lazarevića sa studija medicine u Nemačkoj, prevode knjiga Branislava Petronijevića na nemački jezik, dokumenta o osnivanju katedre za nemački jezik na Liceju u Beogradu, kao i o školovanju srpskih vojnih pitomaca u Berlinu u vreme vladavine kneza Aleksandra Karađorđevića.

Posebnu celinu dokumenata sačinjavaju izveštaji srpskih poslanika u Berlinu počev od 1881. godine, zatim Konzularna konvencija iz 1881,  Trgovinski ugovor iz 1882, dokumenta o angažovanju saksonskih radnika u rudniku u Majdanpeku i brojna druga dokumenta iz 19. veka.

BONUS VIDEO - ŠEST "MIGOVA" DOČEKALO ANGELU MERKEL: Sigurno nebo tokom posete nemačke kancelarke Srbiji

 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)