MILO STOJI IZA NEREDA PRED USTOLIČENJE: Joanikije - Helikopter pripada narodu, došao sam na svoje, Bogom određeno mesto

R. Dragović

08. 09. 2021. u 09:01

IZA svih nereda koji su se na Cetinju dogodili u subotu i nedelju, i opstrukcija koje su pratile ustoličenje, stoji predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

МИЛО СТОЈИ ИЗА НЕРЕДА ПРЕД УСТОЛИЧЕЊЕ: Јоаникије - Хеликоптер припада народу, дошао сам на своје, Богом одређено место

FOTO: Dragan Milovanović

On je sve vreme podizao tenzije i preteći pokušavao da crkvenoj ceremoniji da politički karakter.

Ovo je izjavio novi mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije, koji je u nedelju ustoličen u Cetinjskom manastiru. U ovoj svetinji on je juče održao prvu mitropolitsku liturgiju, a posle nje je u porti razgovorao sa vernicima.

Naglašava da se nijednog momenta nije ni pomišljalo o otkazivanju njegovog ustoličenja u drevnom sedištu Mitropolije.

Foto D. Milovanović

Ekstremisti u jurišu

- Nije bilo pomeranja, niti bilo kakvog otkazivanja događaja u noći između 4. i 5. septembra. Da se ne bi desilo kakvo zlo, posle dužeg savetovanja, Vlada Crne Gore je patrijarhu Porfiriju i meni obezbedila helikopter da odemo na Cetinje, gde smo bezbedno stigli. Jeste bilo malo neprijatno što u manastir dolazimo vojnim helikopterom, ali drugačije nije moglo. To je, na kraju krajeva, helikopter države Crne Gore i on pripada narodu. Došao sam na svoje Bogom određeno mesto, koje već osam vekova pripada crnogorskim mitropolitima - ispričao je Tanjugu vladika Joanikije.

On naglašava da je Crkva insistirala da skup zadrži verski karakter i u tome uspela. Uz to, odgovarajući na zahteve policije, Mitropolija je napravila niz ustupaka - odustala od crkveno-narodnog sabora, redukovala goste...

Foto: D. Milovanović

Mitropolit Joanikje

- Tražilo se od nas da pravimo ustupke da ne bi došlo do incidenata pred Cetinjskim manastirom i mi smo učinili sve što smo mogli. Prihvatili smo da se sve odigra unutar zidina manastira, u maloj mitropolitskoj crkvi u kojoj može da stane izuzetno mali broj ljudi. Crkvi nije bilo lako, ali je napravila maksimalne ustupke - pojasnio je mitropolit.

I dok se Crna Gora, posle uzbuđenja tokom vikenda, vraća u mir, polako isplivavaju detalji državno-crkvene drame, sa elementima državnog udara, koja se odigravala u noći između subote i nedelje. Cilj ekstremista bio je da primenom sile, pa i vatrenog oružja, spreče događaj i "oslobode" Cetinjski manastir.

Konačna odluka da se ustoličenje održi na Cetinju doneta je u nedelju ujutro oko 6 časova, kada je patrijarh Porfirije rekao da će, sa obezbeđenjem ili bez njega, zajedno sa mitropolitom Joanikijem krenuti peške na Cetinje. Tome su, međutim, prethodili mučni časovi procenjivanja rizika, ali i za javnost nevidljive borbe predstavnika vlasti i policije sa paradržavnim strukturama za lanac komandovanja, koji je bio pred pucanjem.

Ko u policijskoj hijerarhiji nije poštovao naređenja i za čiji račun, prema najavama Vlade u Podgorici, biće istraženo u narednih nekoliko dana. Upravo u tome je ključ pokušaja državnog udara koji su snage bliske režimu DPS-a pokušale da izvedu tokom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog.

Da neko nastoji da kontrolu nad situacijom otrgne iz ruku predstavnika države bilo je jasno tokom neprospavane noći između subote i nedelje. Premijer Krivokapić, kako je sam rekao, neprekinuti lanac komandovanja uspostavio je tek u nedelju oko 4.30. Tek tada su nalozi Vlade i naređenja počela da silaze po dubini Uprave policije i da se vraćaju izveštaji da su izvršena.

Foto: D. M.

Lobi podgoričkog hotela "Kju", u kome su odseli patrijarh, mitropolit i domaći i strani episkopi, do tada je bio mesto sudaranja kontradiktornih vesti, spinova i pritisaka, čiji je cilj bio da država i Crkva popuste i odustanu od ustoličenja. Rasplet je počeo pred zoru sa prvim napadima na policiju na ulicama zabarakadiranog Cetinja. Na policijske kordone prvi juriš je poveo savetnik predsednika Crne Gore Veselin Veljović. Njegov zadatak, po svemu sudeći, bio je da kontroliše ubačene naoružane grupe, ali i da unese razdor u policiju.

- Kolege, vi ste Crnogorci. Skinite taj grb, skinite uniformu i budite s narodom - obratio se Veljović oko 4.30 kordonu policije nedaleko do Studentskog trga.

Njegova namera je bila da policajce pokoleba i destabilizuje njihovu komandu. Pošto ga nisu poslušali, prvi se telom zaleteo na kordon od 40 policajaca, da bi za njim na juriš krenula i njegova grupa. Po komandi, slični sukobi sinhronizovano su počeli na još desetak lokacija u prestonici.

Da situacija preti da izmakne kontroli, dok su pod Orlovim kršem počinjali prvi napadi, shvatio je i premijer Krivokapić. Doneo je odluku i preneo je vrhu sistema bezbednosti:

- Rekao sam da i ja idem na Cetinje, ako treba helikopterom, i da me ne interesuje ko će da me štiti. Mesto mi je bilo sa patrijarhom i mitropolitom. Tek tada se pokazalo jedinstveno delovanje komandnog sistema. Komandni proces je prepušten profesionalcima i bez prekida je trajao negde do 11 časova ujutro. Do tada nije postojao nijedan scenario koji je ulivao bilo kakvu nadu da se može nešto promeniti - preneo je detalje dramatične noći premijer Crne Gore.

Foto: Novosti

Milo Đukanović

PATRIJARH BIO UGROŽEN

DA je na Cetinju postojala izuzetno velika bezbednosna pretnja patrijarhu Porfiriju potvrdio je juče i vicepremijer Dritan Abazović. On je kazao da će istraga utvrditi detalje i činjenice o svim rizicima tokom ustoličenja.

- Bezbednosne službe Crne Gore položile su veliki ispit, iako ostaje gorak ukus vezan za čitav događaj kaže Abazović.

On negira da je bilo skidanja uniformi u policiji i otkazivanja poslušnosti u sektoru bezbednosti.

Foto: Printskrin

Patrijarh Porfirije i Aleksandar Vučić

RAZGOVOR O OBNOVI HRAMA

PATRIJARH srpski Porfirije sastao se juče u patrijaršijskoj rezidenciji u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

- Razgovarali smo o učešću države u završetku Hrama Svetog Save i drugim važnim projektima u kojima SPC, zajedno sa svim tradicionalnim verskim zajednicama, sarađuje sa državom, na dobro svih građana - napisao je svom Instagram profilu poglavar SPC.

ABAZOVIĆ SPREČIO SMENE?

SVEGA nekoliko sati delilo je ministra unutrašnjih poslova Sergeja Sekulovića i direktora Uprave policije Zorana Brđanina od pokretanja procedure za smenu zbog propusta tokom demonstracija 4. i 5. septembra. Pritisci ambasada zapadnih država i Građanskog pokreta URA Dritana Abazovića, uticali su da premijer Zdravko Krivokapić u poslednjem trenutku odustane od te namere.

OPŠTINARI MIRAŠU DAJU SVETINjU

KAKO "Novosti" nezvanično saznaju, 14. septembra na Cetinju će biti održana sednica Skupštine prestonice, na kojoj će odbornici doneti odluku o "oslobađanju Cetinjskog manastira". Oni to pripremaju na zahtev DPS-a i drugih nacionalno obojenih partija, kojom će dozvoliti "vernicima" Miraša Dedeića da mogu slobodno da koriste manastir. Ukoliko se ovaj suludi plan ostvari i odluka bude usvojena, ona neće imati pravnu snagu, ali će doneti novo podizanje tenzija na Cetinju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

KOJA JE CENA SLOMLJENOG DEČJEG SRCA? Kako su Hrvati, Bugari i Slovenci rasplakali mališane iz Srbije