OPOZICIJA TRAŽI ŽREB I MANJE POTPISA: Tokom vikenda susret sa Vučićem

V. N.

07. 09. 2021. u 08:11

RADNA grupa za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca sastaće se još jednom do kraja radne nedelje, najverovatnije u petak, kako bi razgovarala o amandmanima tog dela opozicije na predlog vlasti o poboljšanju izbornih uslova.

ОПОЗИЦИЈА ТРАЖИ ЖРЕБ И МАЊЕ ПОТПИСА: Током викенда сусрет са Вучићем

Arhiva

Nakon toga bi za vikend trebalo da bude održan i sastanak sa predsednikom Srbije i SNS-a Aleksandrom Vučićem.

Do sada su amandmane na predlog vlasti podnele Dveri, SRS planira to da učini, a DSS još nije donela odluku da li će dostaviti neke primedbe. Srpska stranka Zavetnici nema nove amandmane, već se poziva na već dostavljene zahteve.

Lider Dveri Boško Obradović insistira, pre svega, na personalnim promenama u REM-u i RTS-u, kao i na konkretizaciji preporuka za ravnopravan medijski tretman svih izbornih učesnika u narednih šest meseci, a ne samo mesec dana izborne kampanje.

- Tražili smo i smanjenje broja potrebnih potpisa za predaju izborne liste za republičke i pokrajinske izbore, kao i da opozicija mora da ima svoje predstavnike u stalnom sastavu RIK-a, jer je sadašnji bez ijednog člana iz redova opozicije - rekao je Obradović za Tanjug.

Dveri traže i da se predloženi rok za zabranu funkcionerske kampanje od sedam dana pred izbore produži na mesec dana pre dana glasanja i da u tom periodu kandidati vlasti za predsednika i poslanike ne mogu da otvaraju fabrike, škole, puteve i učestvuju u drugim sličnim svečanostima.

Dveri traže da se sredstva opredeljena za izbore podele ravnopravno na sve izborne učesnike pre izbora, kao i da se ukine obaveza prilaganja jemstva.

S druge strane, radikali imaju zamerku na predlog vlasti da se broj potpisa za predaju izborne liste za stranke manjina sa 10.000 smanji na 5.000. Zamenik predsednika SRS-a Aleksandar Šešelj rekao je za Tanjug da će to olakšati vlasti da kandiduje svoje lažne izborne liste. SRS je i protiv održavanja svih izbora u jednom danu.

Milica Đurđević Stamenkovski, iz Zavetnika, kaže da će oni ponoviti zahtev da na lokalnim izborima nosioci lista ne mogu biti lideri stranaka, odnosno lica koja nemaju prebivalište na datoj opštini, kao i da se brojevi na listi izvlače žrebom.

JOŠ SE ČEKAJU EVROPARLAMENTARCI

PREDLOG evroparlamentaraca za poboljšanje izbornih uslova još nije prosleđen strankama koje učestvuju u međustranačkom dijalogu uz međunarodno posredovanje. Sledeća runda tog međupartijskog dijaloga trebalo bi da se održi 17. i 18. septembra u Beogradu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (23)

UEFA GLEDA I NE VERUJE: Evo šta će Belorusija da uradi zbog EURO 2024