PROFIT PRAVIO SAMO DOK JE BIO U VLASTI: Đilasova imperija u opadanju otkako nije gradonačelnik Beograda

V.N.

04. 09. 2021. u 08:00

OGROMAN finansijski uspeh i uvećanje poslovnih konta za stotine miliona evra godišnje, koje su firme lidera Stranke slobode i pravde Dragana Đilasa beležile u Srbiji, dok je obavljao političke funkcije, počeli su vrtoglavo da se tope nakon što je otišao sa mesta gradonačelnika Beograda - pokazuju zvanični podaci do kojih su "Novosti" došle.

ПРОФИТ ПРАВИО САМО ДОК ЈЕ БИО У ВЛАСТИ: Ђиласова империја у опадању откако није градоначелник Београда

Foto P. Mitić

Tako je njegova "Multikom grupa", za šest godina, od 2015. do 2020, zabeležila neto gubitak u ukupnom iznosu od čak 6.422.243 evra! Najgore je prošla 2018. godine, koju je završila sa minusom od skoro 4,6 miliona evra. Neto gubitak 2019. bio je oko 850.000 evra, a prošle godine skoro 740.000 evra. U drugoj godini nakon što je prestao da obavlja funkciju prvog čoveka glavnog grada - 2015, Đilasova "Multikom grupa" napravila je minus od oko 242.000 evra.

Ova firma je od odlaska Đilasa sa vlasti zabeležila profit samo u 2017, ali podaci ukazuju da je taj uspeh tek "papirološki" i da nije rezultat poslovnih sposobnosti lidera SSP već "finansijskih akrobacija". Naime, on je te godine prodao zgradu u Ulici antifašističke borbe 13b, i to kako se sumnja, fiktivno, jer je sedište njegove firme "Dajrekt medija" i nakon toga ostalo na toj adresi. Transakcija od 4,6 miliona evra tada je išla preko "Tekhil plaze", iza koje je navodno stajao suvlasnik kablovskog operatera SBB Dragan Šolak. Podaci iz bilansa Đilasovih firmi pokazuju da bi one i te 2017. bile u minusu, i to od oko 1,4 miliona evra, da nije bilo prodaje te zgrade, koja je, bar privremeno "napumpala" bilanse "Multikom grupe".

TRANSAKCIJA Đilas je navodno prodao zgradu na Novom Beogradu, Foto Ž. Knežević

Takođe, interesantne su i brojke iz poslovanja Đilasove imperije u 2016. Te godine prihodi i rashodi su "peglani" tako što je u dobit uvršteno i ono što je zaradila Đilasova firma "Emoušn prodakšn", oko pola miliona evra (61 milion dinara), pa je 2016. Đilas, bar na papiru, završio na - nuli.

Da je lider SSP očigledno znao da pravi profit samo dok je bio na vlasti, možda se i najbolje vidi kada se ovi poslovni neuspesi uporede sa neverovatnom zaradom koju su njegove firme ostvarivale dok su kadrovi Demokratske stranke držali najvažnije funkcije u državi.

Tako zbirno poslovanje četiri najznačajnije kompanije u vlasništvu Đilasa - "Multikom grupe", "Dajrekt medije", "Emoušn prodakšn" i "Ovejšn BBDO" - od 2000. do 2014, kada je otišao sa mesta gradonačelnika - pokazuje da su one svake godine ostvarivale i prihode i neto dobit u stotinama miliona evra.

Za ovih 16 godina, pokazaju podaci, Đilasove firme prihodovale su skoro 620 miliona evra, a zabeležena neto dobit je blizu 106 miliona evra. Kako se njegov račun vrtoglavo punio dok se peo na lestvicama vlasti, pokazuje i sledeće: od 2000. do 2003. ove četiri kompanije prihodovale su dva miliona evra i imale neto dobit od "samo" 624.000 evra. U naredne tri godine, od 2004. do 2007. zabeležile su prihod od 179 miliona evra i dobit od skoro 28 miliona evra.

A onda sledi "zlatno doba": Đilas je od 2008. do 2012. zabeležio prihod od 332 miliona evra, a neto dobit od čak 45,5 miliona evra! U 2013. i 2014, prihodovao je 106,5 miliona evra i ostvario dobit od oko 32 miliona evra.

NERVOZA Tokom jednog od protesta ispred Predsedništva Srbije, Foto N. Skenderija

ISTRAGA O PRANjU NOVCA

LIDER SSP Dragan Đilas do danas nije odgovorio na informacije da je razradio komplikovanu finansijsku šemu kako bi bogatstvo koje je stekao dok je bio na vlasti rasporedio na više od 50 konta u čak 17 zemalja sveta. Đilas je navodno desetine miliona evra sklonio na račune od Mauricijusa, preko Švajcarske do Hongkonga, a istragu o tome pokrenula je i Uprava za sprečavanje pranja novca.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (3)

RUS, OLIMPIJSKI ŠAMPION, ŠOKIRAO SVET: Oni koji dele sankcije Rusima - ovo nisu mogli ni da sanjaju