KOMANDANTI OVK ČEKAJU NA SUĐENJE: Danas predročište za Gucatija i Haradinaja

V. N.

01. 09. 2021. u 05:55

PRIPREMNO ročište pred početak suđenja predsedniku i potpredsedniku Udruženja veterana OVK, Hisniju Gucatiju i Nasimu Haradinaju, optuženim za zastrašivanje svedoka, trebalo bi da počne danas pred sudskim većem Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu.

КОМАНДАНТИ ОВК ЧЕКАЈУ НА СУЂЕЊЕ: Данас предрочиште за Гуцатија и Харадинаја

Foto printskrin

Gucatiju i Haradinaju će početak suđenja biti zakazan nakon ovog ročišta, koje je zakazano za četvrtak.

Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja 25. septembra 2020. na Kosovu, a optuženi su za ometanje postupaka i rada tužilaštva obelodanjivanjem identiteta svedoka u procesima koji se vode tom sudu.

Specijalizovana veća i Specijalizovano tužilaštvo Kosova sa sedištem u Hagu, objavili su Godišnji izveštaj o radu u 2020. godini. U ovom dokumentu pobrojane su prve optužnice, hapšenja i izručenja ukupno sedam pripadnika OVK - Saljiha Mustafe, Husnija Gucatija, Nasima Haradinaja, Hašima Tačija, Jakupa Krasnićija, Redžepa Seljimija, Kadrija Veseljija.

Protiv njih su podignute tri optužnice, po kojima će Mustafi i Gucatiju i Haradinaju ove jeseni početi suđenja. Od početka ove godine uhapšen je samo jedan nekadašnji komandant OVK - Pjetr Šalja.

- Sada čvrsto i javno gazimo ka postizanju pravde za žrtve i njihove porodice, koje su 20 godina čekale da se najodgovorniji za krivična dela izvedu pred lice pravde. Te žrtve su civili raznih narodnosti - ne samo Srbi, već i veliki broj kosovskih Albanaca i Roma, kao i politički protivnici optuženih - konstatuje specijalizovani tužilac Kosova Džek Smit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AKO NEKOM POZAJMITE OVU KNJIGU, NE OČEKUJTE DA VAM JE VRATI!