STRANKE HOĆE I OBUKU KONTROLORA: Koji zahtevi opozicije bi mogli da budu pretočeni u predizborna pravila

D. MILINKOVIĆ

09. 08. 2021. u 11:30

NOVI radni sastanak međustranačkog dijaloga, koji se odvija bez prisustva stranaca, biće održan poslednje nedelje avgusta i tada bi trebalo da bude jasnije koji zahtevi opozicije će biti prihvaćeni i ustanovljeni kao nova izborna pravila.

СТРАНКЕ ХОЋЕ И ОБУКУ КОНТРОЛОРА: Који захтеви опозиције би могли да буду преточени у предизборна правила

Foto Tanjug

Kako saznajemo, između ostalog, trebalo bi da se raspravlja i o eventualnim izmenama u finansiranju predizborne kampanje, broju potpisa potrebnih manjinskim listama za učešće na izborima i zajedničkoj obuci kontrolora na biralištima.

Tako su DSS i POKS predložili izmene Zakona o finansiranju kampanje, kako bi stranke tokom izborne trke imale na raspolaganju više novca iz javnih izvora.

Naime, prema sadašnjim propisima, na parlamentarnim izborima, 20 odsto budžetskih sredstava namenjenih pokrivanju troškova izborne kampanje raspoređuje se pre održavanja izbora, u jednakim iznosima svim učesnicima na izborima koji su dali izjavu da će koristiti sredstva iz javnih izvora. Preostalih 80 odsto sredstava iz budžeta se dodeljuje učesnicima na izborima koji su osvojili poslaničke mandate, srazmerno broju mandata, bez obzira na to da li su koristili sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.

Žika Gojković iz POKS kaže, za "Novosti", da su oni predložili da se odnos 20:80 promeni kako bi strankama na raspolaganju bilo više novca pre izlaska na birališta:

- To je posebno značajno za manje stranke, koje ne mogu da obezbede velike prihode od članarina i donacija. Predložili smo da taj odnos bude 50:50, odnosno da stranke polovinu novca iz državne kase dobiju pre izbora, a ostatak ako uđu u parlament. Cene emitovanja predizbornih spotova za nas su ogromne, realno te cifre mogu da plate samo najveće stranke. Na poslednjem sastanku međustranačkog dijaloga, kojem je prisustvovao i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, iskazana je volja da se ovo pitanje razmotri.

PREDLOG Iznos dnevnice posmatračima mogao bi da bude 2.000 dinara, Foto Z. Jovanović

Među predlozima opozicije je i da se organizuje zajednička obuka posmatrača na izborima i da im se iznos dnevnice koju dobijaju poveća sa 1.500 na 2.000 dinara. To je takođe značajno za manje stranke, koje nemaju ni dovoljan broj ljudi ni finansijskih resursa da posmatračima "pokriju" sva izborna mesta. Jedan od zahteva pojedinih stranaka je i da, osim notara, potpise za izbore overavaju opštinski overitelji.

Ukoliko se postigne dogovor sa strankama koje učestvuju u dijalogu bez stranaca, sporazum o izbornim uslovima trebalo bi da bude potpisan 17. ili 18. septembra. Za tada je najavljen i novi sastanak međustranačkog dijaloga uz posredovanje evroparlamentaraca.

ZA MANjINE OSTAJE 10.000 POTPISA?

POJEDINE stranke nacionalnih manjina zalažu se da broj potpisa potreban za učešće na izborima bude smanjen sa sada predviđenih 10.000. Romska partija i Demokratski savez Hrvata smatraju da je dovoljno 5.000, dok bošnjačka Stranka demokratske akcije misli da "prag" bude 1.000 potpisa, jer je toliko potrebno i za osnivanje stranke manjine.

Međutim, prema nezvaničnim informacijama, ova izmena verovatno neće biti doneta, odnosno i na narednim izborima ostaće pravilo o 10.000 potpisa.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ŠOK NA MARAKANI: Pred večiti derbi umro jedan od najvoljenijih članova FK Crvena zvezda