UDARAC ZA LAŽNU DRŽAVU PRAVO IZ MOSKVE: Rusija o pitanju Kosova - Složićemo se samo sa odlukom koja će odgovarati Srbima

Novosti onlajn

05. 08. 2021. u 16:53

RUKOVODSTVO nepriznatog Kosova nastavlja da sabotira dogovore o formiranju srpskih opština, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu MIP Rusije Aleksandar Bikantov. Kako kaže, Rusija očekuje od zapadnih zemalja objektivnu ocenu tog pitanja.

УДАРАЦ ЗА ЛАЖНУ ДРЖАВУ ПРАВО ИЗ МОСКВЕ: Русија о питању Косова - Сложићемо се само са одлуком која ће одговарати Србима

Foto: AP Photo/Pavel Golovkin

- Očekujemo od zapadnih učesnika procesa objektivan i zahtevan pristup proceni primene usaglašenih mera od strane kosovsko-albanskog rukovodstva koje je vrlo selektivno u pogledu sopstvenih obaveza, koje su godinama samo na papiru, kao što je slučaj sa dogovorima da se, na primer, formira zajednica srpskih opština na Kosovu - rekao je on.

Kako je rekao, „Priština sabotira taj proces od 2013. godine bez jasne reakcije na svoje ponašanje od strane Brisela“.

Diplomata je podsetio da su 4. septembra 2020. godine u Vašingtonu zabeležene brojne obaveze rukovodstva Srbije i Kosova, među kojima je moratorijum na promovisanje kandidature od strane Prištine u međunarodnim organizacijama, kao i obustavu rada Beograda sa svetskim prestonicama na povlačenju njihovog priznanja takozvane „nezavisnosti Kosova“.

- Srpske vlasti ispunjavaju svoj deo dogovora, ako se to tako može nazvati - dodao je Bikantov.

Komentarišući medijske navode da 10 azijskih i afričkih zemalja trenutno razmatra mogućnost povlačenja priznanja takozvane nezavisnosti Kosova, ruski diplomata je rekao:

- Ako se neki članovi međunarodne zajednice spremaju da preispitaju svoju raniju ishitrenu odluku o priznanju pravnog subjektiviteta Kosova, onda je reč o suverenom izboru koji proizilazi iz trezvene analize situacije, uključujući i ponašanje Prištine - smatra on.

Bikantov je istakao da se zvanična Moskva zalaže za to da Beograd i Priština postignu održivu i obostrano prihvatljivu odluku na osnovu Rezulucije Saveta bezbednosti UN 1244.

- Ona mora da bude u skladu sa međunarodnim pravom i da dobije odobrenje SB UN, budući da je reč o osiguravanju međunarodnog mira i bezbednosti. Složićemo se samo sa onom odlukom koja će odgovarati samim Srbima. Nameravamo da se pridržavamo tog stava i u budućnosti - zaključio je Bikantov.

(Sputnjik)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

ZA BOLJE SUTRA: Svetski dan obrazovanja o zaštiti životne sredine