PETKOVIĆ I BERGER O SITUACIJI NA KIM I DIJALOGU SA PRIŠTINOM: Direktor kancelarije za KiM predočio probleme

Tanjug

30. 07. 2021. u 22:05

DIREKTOR Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković razgovarao je danas sa državnim sekretarom Ministarstva spoljnih poslova Nemačke Migelom Bergerom i upoznao ga sa političko-bezbednosnom situacijom na KiM i tokom dijaloga Beograda i Prištine, pod pokroviteljstvom Evropske unije.

ПЕТКОВИЋ И БЕРГЕР О СИТУАЦИЈИ НА КИМ И ДИЈАЛОГУ СА ПРИШТИНОМ: Директор канцеларије за КиМ предочио проблеме

FOTO: Tanjug

Petković je izrazio zabrinutost povodom brojnih incidenata u kojima su napadnuti Srbi i njihova imovina, kao i hramovi Srpske pravoslavne crkve, a posebno je skrenuo pažnju na slučaj Dragice Gašić, jedine srpske povratnice u Đakovicu koja, kako je naveo, nedeljama doživljava torturu lokalnih Albanaca.

- To je samo jedan od velikog broja etnički motivisanih napada na srpske povratnike na KiM - ukazao je Petković, navodi se u saopštenju Kancelarije za KiM.

On je ukazao Bergeru na povećan broj incidenata od početka godine usmerenih ka srpskom stanovništvu, naglasivši da su ugrožena bezbednost i narušena sigurnost najveći problemi i izazovi sa kojima se suočava naš narod u pokrajini.

Petković je nemačkom zvaničniku preneo jasan stav Beograda da su očuvanje mira i bezbednosti na KiM apsolutni prioritet, kome mora da se posveti puna pažnja.

Naveo je da je Priština i okviru poslednje dve runde razgovora u Briselu pokazala krajnju neodgovornost, čineći sve da dovede do prekida dijaloga i destabilizacije prilika na terenu.

- Beograd će, bez obzira na to, ostati posvećen dijalogu o normalizaciji odnosa, što je preduslov za uspostavljanje trajnog mira i stabilnosti u pokrajini, ali i u celom regionu zapadnog Balkana - naveo je direktor Kancelarije za KiM.

Dodao je da je Beograd ispunio sve obaveze proistekle iz Briselskog dijaloga i da će nastaviti da u svakoj prilici zahteva od Prištine implementaciju svih do sada postignutih dogovora, pre svega uspostavljanje Zajednice srpskih opština.

Petković je naveo da, zarad očuvanja mira i stabilnosti, dijalog nema alternativu i da sva otvorena pitanja dve strane treba da rešavaju za pregovaračkim stolom, u čemu je, istakao je, dragocena i podrška Nemačke.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLJEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

STEPA KOD JEDRENA OSVETIO UGLjEŠU I VUKAŠINA: Pre 85 godina u Čačku preminuo vojvoda Stepa Stepanović, veliki srpski vojskovođa

BRIŽLjIVO upakovane dve nagorele voštanice i jedna raskošna osmanska sablja pronađene u skromnoj sobi Stepe Stepanovića posle njegove smrti 27. aprila 1929. otkrile su da veliki vojskovođa nije smatrao pobede na Ceru i Solunskom frontu najvažnijim bitkama koje je vodio, već osveta srednjovekovnih srpskih vitezova izginulih u Maričkoj bici.

28. 04. 2024. u 06:30

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

REZOLUCIJOM O SREBRENICI PRIKRIVAJU SVOJE ZLOČINE: Nemačka istorijski falsifikat potura na godišnjicu oslobođenja Dahaua, fabrike smrti

NEMAČKA koja je glavni sponzor sarajevske „Rezolucije o Srebrenici“ pokušava da progura taj cinični istorijski falsifikat kroz Generalnu skupštinu UN u vreme jedne tragične godišnjice, oslobođenja koncentracionog logora Dahau, nespornog svedočanstva o najvećem genocidnom programu u istoriji čovečanstva čiji je autor – Nemačka.

28. 04. 2024. u 07:00

Komentari (0)

KAKVA ČISTKA... Novak Đoković se odlučio na drastičan potez!