NASTAVAK SUĐENJA RATNOM ZLOČINCU: Statusna konferencija u postupku protiv Tačija 21. jula

Tanjug

12. 07. 2021. u 18:27

ŠESTA statusna konferencija u postupku protiv nekadašnjeg glavnog komandanta tzv. OVK i predsednika tzv. Kosova Hašima Tačija i još trojice šefova te paravojske, optuženih za niz ratnih zločina na Kosovu i Metohiji zakazana je za sledeću sredu 21. jul.

НАСТАВАК СУЂЕЊА РАТНОМ ЗЛОЧИНЦУ: Статусна конференција у поступку против Тачија 21. јула

Foto: EPA

Sednica će biti održana pred sudijom za prethodni postupak, a njoj će prisustvovati predstavnici tužilaštva, odbrane, kao i zastupnik žrtava.

U odluci sudije kojom se zakazuje ova sednica, navodi se da će se na njoj razmatrati napredak prethodnog postupka, u pogledu obelodanjivanja dokaza, istraga kako tužilaštva tako i odbrane, o prevodu dokumentata, i eventualnim sporazumima ili alibiju.

Sudija je posebno pozvao Sekretarijat da se izjasni da li će i tokom jula moći da organizuje posete članova porodice optuženima u pritvoru.

Optuženi će najverovatnije, kao i do sada, konferenciju pratiti putem video linka iz pritvorske jedinice, a njihove će stavove i interese zastupati njihovi branioci.

Tači i ostali su uhapšeni početkom novembra 2020. godine i od tada su u Hagu u pritvoru. On je prethodno podneo ostavku i predao se haškom sudu.

Sva četvorica nekadašnjih šefova tzv. OVK optužena su za niz ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti i terete se za zločine širom 40 mesta za u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice dela su izvršili pripadnici tzv. OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima. Žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni tzv. OVK.

U optužnici se navodi da Tači, Veselji, Seljimi i Krasnici snose individualnu krivičnu odgovornost, prema razlicitim oblicima krivične odgovornosti, za krivična dela izvršena u kontekstu nemeđunarodnog oružanog sukoba na Kosovu, koja su bila deo raširenog i sistematskog napada na osobe za koje se sumnjalo da su bili protiv tzv. OVK.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)