DRŽAVE BALKANA UMORNE OD USLOVA: Ivica Dačić posle susreta sa evroparlamentarcima u Briselu

V. N.

29. 06. 2021. u 20:35

PREDSEDNIK Narodne skupštine Srbije Ivica Dačić rekao je da se Evropski parlament, bez obzira na usvojene rezolucije i različita mišljenja poslanika, zalaže za nastavak procesa proširenja i ubrzanje evrointegracija kako Srbije tako i zemalja Zapadnog Balkana.

ДРЖАВЕ БАЛКАНА УМОРНЕ ОД УСЛОВА: Ивица Дачић после сусрета са европарламентарцима у Бриселу

Mekalister i Dačić / Foto Tanjug

- Kada je reč o primedbama na dalji tok proširenja one se ne tiču samo Srbije, već i nekih unutrašnjih pitanja u EU i spremnosti EU na dalji proces proširenja. U Evropskom parlementu ne postoji ta dilema, oni su za proširenje EU i čak su kritikovali određena ponašenja zemalja članica i odbijanja da se otvore pregovori - rekao je Dačić novinarima u Briselu.

Nakon sastanaka sa predsednikom EP Davidom Sasolijem, predsedavajućim Spoljopolitičkog odbora EP Dejvidom Mekalisterom i debate sa poslanicima AFET-a, Dačić je ocenio da u EU sigurno postoji "zamor od proširenja" kao procesa koji, kada je Zapadni Balkan u pitanju, traje od 2003, ali i da u regionu postoji "zamor od pristupanja", postavljanja novih uslova i produžavanja rokova:

- Pristupanje EU ostaje naš strateški cilj i mi ćemo raditi sve što je do nas. A EU i države članice su te koje će doneti konaču odluku o tome - zaključio je Dačić.

On je najavio i da će se od 1. jula konkretnije znati planovi i agenda za nastavak međustranačkog dijaloga u Srbiji. Dačić je rekao da su ga posrednici Vladimir Bilčik, Tanja Fajon, Edurad Kukan i Knut Flekenštajn informisali da još čekaju odobrenje Evropskog parlamenta za putovanja van EU.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (1)

VODITELJKI SE STANJE NAGLO POGORŠALO I HITNO JE OPERISANA: Nažalost, tek kad je kasno shvatimo da je zdravlje najvažnije