DODIK O ŠMITOVOJ NEUPUĆENOSTI: Nemački parlament nije mesto gde se imenuju visoki predstavnici

Novosti online

25. 06. 2021. u 08:51

SRPSKI član i predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik izjavio je da nemački parlament nije mesto gde se imenuju visoki predstavnici, već je to isključivo Savet bezbednosti UN, te da to ozbiljna država kakva je Nemačka zna.

ДОДИК О ШМИТОВОЈ НЕУПУЋЕНОСТИ: Немачки парламент није место где се именују високи представници

Foto: S.M.

Dodik je ocenio da političar formata Kristijana Šmita zna kakve su procedure za imenovanje visokog predstavnika predviđene Dejtonskim mirovnim sporazumom i da će izbeći avanturizam nelegalnim dolaskom u BiH, piše Srpskainfo.

 – Rečenicu da mu na raspolaganju stoje izvršna ovlaštenja, koju je izgovorio pred nemačkim parlamentom, vidim kao neupućenost u mandat i ovlaštenja institucije visokog predstavnika onako kako je predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom – istakao je Dodik, upitan da prokomentariše Šmitovu izjavu da će 1. avgusta stupiti na dužnost visokog predstavnika u BiH i da su mu na raspolaganju izvršna ovlaštenja Kancelarije visokog predstavnika, koja je i dalje potrebna BiH.

Dodik je naglasio da i dalje smatra da je vreme međunarodnog intervencionizma na način kako je deo međunarodne zajednice tretirao BiH – prošlost i da je davno bio trenutak da o budućnosti BiH razgovaraju oni koji svoje mandate crpe na izborima.

– Neizabrani stranac, koji bi eventualno došao i to još mimo odluke Saveta bezbednosti, suspendovao bi i ono malo demokratskih iskoraka koji su u 26 godina protektorata napravljeni. Kakvu nam poruku šalju 26 godina nakon okončanja građanskog rata ako je jedini vid pomoći BiH namesnik i to nametnut mimo svih procedura i pravila neka se zapitaju svi, posebno oni koji oduševljeno dočekuju protektora, koji bi trebalo da ispunjava njihove ratne želje i ciljeve – istakao je Dodik.

Srpski član i predsedavajući Predsedništva BiH rekao je da, ako EU od BiH očekuje da bude pravna i uređena država, ne bi smela da na nepravan način više interveniše u BiH.

(Blic)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (1)