I PRIŠTINA BI DA NAS TUŽI: U presudi Mladiću albanski lideri vide šansu za nastavak obračuna sa Beogradom, ali i za miniranje dijaloga

D. MILINKOVIĆ

11. 06. 2021. u 09:00

PRIŠTINA sprema još jednu opasnu provokaciju protiv Beograda: da posle pravosnažne presude generalu Ratku Mladiću pokrene pitanje tužbe protiv Srbije za navodni genocid na Kosovu i Metohiji.

И ПРИШТИНА БИ ДА НАС ТУЖИ: У пресуди Младићу албански лидери виде шансу за наставак обрачуна са Београдом, али и за минирање дијалога

Pripadnici OVK / Foto EPA

Ovakve najave čule su se već u danu izricanja presude Mladiću, u kojoj je on osuđen za genocid, a što albanski lideri sa KiM vide kao dodatnu šansu za uspeh njihovog plana.

Ukoliko premijer privremenih institucija u pokrajini Aljbin Kurti, koji od dolaska na vlast, između ostalog, preti tužbom za genocid, bude pokušao da u nastavku dijaloga u Briselu sledećeg utorka otvori ovu temu, reakcija srpske strane biće odlučna i snažna i nećemo dozvoliti da zloupotrebljava dijalog za izmišljene optužbe protiv Beograda.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u četvrtak drugoj strani da ako misle da dolaze u Brisel po, kako kažu, nezavisnost i druge stvari o kojima pričaju - ne moraju ni da putuju:

- Oni dolaze da naprave svoj šou, mi idemo da budemo odgovorni i ozbiljni. Prete da će nekog da "razbiju" pre utakmice, a rezultat piše na semaforu, ali na kraju utakmice.

Snaga argumenata i međunarodnog prava je na strani Beograda i po mnogima Priština bije unapred izgubljene bitke. Jer niti Kosovo, kao teritorija, može da pokrene ovakav sudski proces, niti postoji bilo kakvo utemeljenje u činjenicama i dokazima da je Srbija nad Albancima na KiM počinila genocid.

Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora na KiM, kaže za "Novosti" da je istina upravo suprotna - nije bilo nikakvog genocida na Kosovu sa naše strane, ali je zato postojao genocidni plan terorističke OVK da se svi Srbi proteraju sa KiM, da se poubijaju, a njihova imovina uzurpira:

- Taj plan se, nažalost, i dalje realizuje. Priština nema nikakve činjenice i priča o navodnom genocidu je politička priprema terena za pritisak na Beograd. Vide šta se dešava u Haškom tribunalu, kako su Srbi osuđeni za nepostojeći genocid u Srebrenici i sada bi da i oni profitiraju na toj priči. Hoće da prikažu da su Albanci žrtve i da zato treba priznati Kosovo kao državu i omogućiti im članstvo u UN i EU.

Drecun ukazuje da priče o navodnom genocidu na KiM od strane srpskih snaga bezbednosti, kao i pretnje tužbama za ratnu odštetu, koincidiraju sa podizanjem optužnice protiv Hašima Tačija i ostalih zločinaca OVK. On dodaje da će se, kad počne suđenje u Hagu, pokazati užasne razmere zlodela koje je počinila OVK i zato sada pokušavaju da skreću pažnju.

Kako, za "Novosti", objašnjava advokat Zoran Živanović, apsolutno ništa u presudi Mladiću Prištini ne ide naruku u nameri da podnesu tužbu za genocid:

- Naravno, svako može da tumači pravo kako hoće i da podnosi tužbe, ali to ne znači da će nešto uspeti pred nekim ozbiljnim sudom. Takođe, Priština ne može lično da podnese tužbu i to bi eventualno mogla da uradi neka druga zemlja u njihovo ime.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenjuje da se pritisci na Vučića i Veograd pojačavaju kako se približava nova runda dijaloga u Briselu.

- Upravo zbog toga, ne čude provokativne najave političara iz Prištine koji bi presudu Mladiću želeli da iskoriste za nastavak antisrpske retorike i najavu nekakve tužbe protiv Beograda. Samo, podsetiću ih ukoliko su zaboravili da takozvano samoproglašeno Kosovo nije subjekt međunarodnog prava i nezabeleženo je u istoriji pravosuđa da jedna teritorija tuži sopstvenu državu. Zbog toga su takve najave samo pucnji iz prazne puške koji služe za njihovu unutrašnju političku upotrebu - kaže, za "Novosti", Petković i poručuje da se Beograd neće baviti ničijim listama želja.

KLARK: MILOŠEVIĆ SE OKRENUO ORUŽJU

DOK se Srbi i Srbija optužuju za zločine, većina onih koji su počinili zločine protiv srpskog naroda ostaju nekažnjeni, uključujući i NATO koji je bombardovao našu zemlju. Ali se zato u četvrtak oglasio glavnokomandujući evropskih snaga Alijanse u vreme agresije na SRJ, penzionisani general Vesli Klark koji je rekao da verovatno ne bi došlo do bombardovanja "da je nekadašnje jugoslovensko rukovodstvo prihvatilo sporazum u Rambujeu":

- Milošević se okrenuo oružju i njegove trupe su počinile brojne brutalnosti na Kosovu. Intervencijom je okončano etničko čišćenje. Posao na Balkanu još nije završen, jer i dalje postoje tenzije između Srbije i Kosova, između Bugarske i Severne Makedonije - rekao je Klark za Glas Amerike.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Dolce Vita na obali Save: Stanovi na ovoj lokaciji su za one koji žive svoje snove

Možete li da zamislite lepotu svakodnevice koja počinje na obali Save do koje stižete laganom šetnjom kroz jedinstvenu luksuznu pešačku zonu, a završava se ispijanjem vina na vašoj prostranoj terasi s pogledom na reku ili u vrhunskom restoranu do kog stižete peške? U istom danu ste s lakoćom obavili posao, odradili trening, uživali u kupovini novih komada garderobe najluksuznijih brendova u neposrednom komšiluku, a stigli ste i da sa decom provedete vreme u zelenilu, jer se sve što vam treba nalazi nadohvat ruke.

14. 05. 2024. u 10:00

Komentari (0)

KO JE ROBERT FICO: Čovek koji prkosi NATO-u i neće da prizna tzv. Kosovo