DARKO MLADIĆ ZA "NOVOSTI": Ako je po pravu, moj Ratko će na slobodu

S. J. MATIĆ

07. 06. 2021. u 08:00

MOJ otac general Ratko Mladić najjači je kad je najgore! Tako je i sad. Spreman je da ode u sudnicu i čuje odluku. Postupak protiv njega se vodi 30 godina i mnogo je novca u sve to uloženo, ali videćemo sutra po podne kako će biti.

ДАРКО МЛАДИЋ ЗА НОВОСТИ: Ако је по праву, мој Ратко ће на слободу

Foto: Printskrin

Ovako, za "Novosti", najavu sutrašnje pravosnažne presude generalu Ratku Mladiću u Mehanizmu za međunarodne krivične sudove u Hagu komentariše njegov sin Darko. Igrom slučaja on se sa ocem telefonom čuo 15 minuta pre našeg poziva.

- Nismo dugo pričali, naročito ne o presudi koju očekuje - kaže nam Darko. - Rekao je samo da je spreman. Dobro je zvučao i čini mi se da je zdravstveno živnuo, ali tako je uvek nekoliko dana pred njegovo pojavljivanje pred sudom, kao da ga isforsiraju sa vitaminima, a onda posle suđenja klone, nekada čak toliko da nije mogao ni da ustane iz kreveta. Uvek kad zove čuje se i sa unucima, tako je i ovog puta tražio da sa njima razgovara. Pita ih kako su, kako je u školi, na sportu. Pokušava da bude što upućeniji u naše živote i u to šta nam se dešava.

Darko danas putuje u Hag i uživo će, kaže, pratiti izricanje presude:

- Holandska vlada odobrila mi je prioritetan prolaz, tako da mogu da uđem u zemlju bez karantina od dve nedelje zbog korone i da idem u tribunal sa PCR testom ne starijim od 24 sata. U sudu su ukinuli publiku, tako da neću biti na galeriji i videti sve vreme Ratka, već ću biti u odvojenoj sobi i uživo na monitoru gledati izricanje presude. Posle toga bi trebalo da se vidim sa njim, ali još ne znam koliko će mi vremena dozvoliti za posetu.

Darko očekuje da će ova presuda, za razliku od prve, biti pravno utemeljena:

- Ako se bude zasnivala na pravu i dokazima, koji su izvedeni na suđenju, onda će ga osloboditi. Sve drugo je politička odluka. Ja se opet, i pored toga što svi iz njegove odbrane znamo protiv čega se borimo sve ove godine, nadam da će biti bolja od prvostepene presude i da je Veće sa više integriteta nego prethodno.

General Mladić pre tri i po godine prvostepeno je osuđen po 10 od 11 tačaka optužnice, između ostalog za genocid u Srebrenici, terorisanje i granatiranje Sarajeva, progone i ubistva muslimana i Hrvata u BiH, uzimanje pripadnika Unprofora za taoce. Oslobođen je optužbi za genocid u pet opština - Prijedoru, Sanskom Mostu, Kotor Varoši, Foči i Vlasenici, jer nije utvrđeno da je u njima bilo genocida.

Odbrana se žalila na sve tačke optužnice za koje je osuđen, dok je tužilaštvo u svojoj žalbi tražilo da bude proglašen krivim i za genocid u pet opština.

Srpskom generalu izricanje presude biće video-linkom, isto kao što mu je prošlog leta održano ročište po žalbama. U sudnici će biti jedan sudija, dok će se ostalih četiri uključiti konferencijskom vezom. Objavljivanje je zakazano za 15 časova, a prenos će biti emitovan pola sata odloženo. Iako je mogao da ostane u ćeliji i ne sluša presudu, jer prisustvo okrivljenih na objavljivanju presuda nije obavezno, Mladić je odlučio da dođe u sudnicu i čuje odluku.

Sa njim neće biti branioci, jer je Dragan Ivetić na lečenju u bolnici, Branko Lukić je sprečen da dođe, a srpska advokatska komora zabranjuje učešće advokatima na suđenjima video-linkom. Pored Mladića u sudnici će biti Engleskinja Peti Luis Bagot, dugogodišnja članica pravnog tima generalove odbrane, koja će kao pravni savetnik štititi njegove interese ako bude potrebe.

SASTAV VEĆA KOJE PRESUĐUJE

PRAVOSNAŽNU presudu Ratku Mladiću doneće Žalbeno veće koje čine predsedavajuća Priska Matimba Nijambe iz Zambije, Aminita Ngams (Gambija), Sejmor Panton (Jamajka), Elizabet Nahamija (Uganda) i Mustafa El Baj (Maroko). Prvobitno veće koje mu je postavljeno činili su Teodor Meron, Karmel Ađijus i Li Daćun, ali je francuski sudija Žan-Klod Antoneti prihvatio Mladićev zahtev za njihovo izuzeće i postavio troje drugih sudija.

Nažalost, dvojica njih, Mparani Rajonson iz Madagaskara i Gberdao Gustavo Kam, preminuli su i umesto njih predsednik Mehanizma u Hagu Karmel Ađijus je postavio Pantona i Baja, koji je predmet preuzeo u februaru i teško da je do juna mogao i da pročita hiljade stranica dokaza, a ne još i da napiše presudu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (0)